Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Τέρμα σε έρευνες για «ατυχήματα ήσσονος σημασίας» από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

 

ΑΘΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ»

Νέα προσπάθεια υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ θερίζουν τα «ατυχήματα» | Ενας ακόμα νεκρός την Παρασκευή, τρία τα θύματα μέσα σε 20 μέρες!

 


« Κουκουλώστε τα εργατικά ατυχήματα»: Αυτό το άθλιο σήμα δίνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και το Λιμενικό με μια πρωτοφανή απόφασή της, κατ' εφαρμογή του αντεργατικού νόμου - έκτρωμα 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη).

Πιο συγκεκριμένα, με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης» και το οποίο αποστέλλεται από την Εισαγγελία στα Αστυνομικά Τμήματα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων», αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας»!

Η αποκαλυπτική αυτή σύσταση, που στην ουσία δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία να βάζει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τη ζωή των εργαζομένων, αφού ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνει έρευνα, αναφέρει ότι «κατά τον χειρισμό εργατικών ατυχημάτων ήσσονος σοβαρότητας (...), να μην δίνεται παραγγελία προς την κατά τόπο αρμόδια υπηρεσιακή μονάδα της Επιθεώρησης Εργασίας για έρευνα των αιτίων και συνθηκών των ατυχημάτων αυτών». Μάλιστα ως «ήσσονος σημασίας» ατυχήματα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων αυτά που «δεν είναι θανατηφόρα», αυτά που «δεν υπάρχει κάταγμα ή ακρωτηριασμός», «μεγάλος αριθμός θυμάτων» (!), «ορισμένοι τύποι εξαρθρώσεων» κ.ά.

 

Να μη δίδεται παραγγελία για έρευνα των ατυχημάτων «ήσσονος σημασίας» αποφάσισε η Εισαγγελία
Να μη δίδεται παραγγελία για έρευνα των ατυχημάτων «ήσσονος σημασίας» αποφάσισε η Εισαγγελία
Η διαταγή αυτή επικαλείται τον νόμο - έκτρωμα και πιο συγκεκριμένα τις διατάξεις του για μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή», επιβεβαιώνοντας ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του τις προειδοποιήσεις των σωματείων για τη στόχευση της κυβέρνησης. Μια στόχευση για αποποίηση κάθε πολιτικής ευθύνης σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις της Επιθεώρησης, με άλλοθι ότι πλέον είναι «ανεξάρτητη αρχή». Τώρα το ίδιο το κράτος για λογαριασμό της εργοδοσίας έρχεται να απαλλάξει την Επιθεώρηση Εργασίας ακόμα και από την έρευνα για πλειάδα εργατικών «ατυχημάτων», χαρακτηρίζοντάς τα «ήσσονος σημασίας».

Πρόκειται για αποκαλυπτική μεθόδευση, σε μια περίοδο που οι χώροι δουλειάς λόγω της εντατικοποίησης, της δουλειάς - λάστιχο, της συνεχούς ανακύκλωσης εργατικού δυναμικού και της εξοικονόμησης «κόστους» για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, είναι σε εξέλιξη ένα μακελειό διαρκείας. Χωρίς να έχουν δοθεί ακόμα και σήμερα επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 2022 έχανε τη ζωή του σχεδόν ένας εργαζόμενος τη βδομάδα, σε εργατικά δυστυχήματα που ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» μιας σειράς «ήσσονος σημασίας» «ατυχημάτων».

Είναι γνωστό άλλωστε ότι πρώτον η εργοδοσία στις περισσότερες περιπτώσεις «ατυχημάτων» ασκεί τεράστιες πιέσεις στα θύματα για να κρύψουν ακόμα και τους τραυματισμούς τους, στέλνει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με ΙΧ για να μην κληθεί ασθενοφόρο και καταγραφεί το περιστατικό στον χώρο δουλειάς κ.ο.κ. Και δεύτερον ότι συνήθως πριν συμβεί ένα θανατηφόρο ή «σοβαρό» εργατικό «ατύχημα» έχουν προηγηθεί μια σειρά «μικροατυχήματα», προειδοποιώντας για τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας. Οπότε, για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας έρχεται η συγκεκριμένη απόφαση της Εισαγγελίας για να «τυφλώσει» ακόμα περισσότερο την Επιθεώρηση Εργασίας, σε συνέχεια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα για να κάνει τη δουλειά της.

Αλλος ένας εργαζόμενος νεκρός

Στο μεταξύ ένας ακόμα εργαζόμενος, ο τρίτος από την αρχή του χρόνου, άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της δουλειάς.

Αυτήν τη φορά, στο εργατικό «ατύχημα» που έγινε το πρωί της Παρασκευής, ένας 60χρονος σκοτώθηκε στη μεταφορική εταιρεία «Μελισσάς» στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης έπεσε από τη ράμπα και έμεινε στον τόπο.

Ο τραγικός απολογισμός στις πρώτες 20 μέρες του Γενάρη περιλαμβάνει επίσης την εργάτρια - μητέρα πέντε παιδιών που σκοτώθηκε στο απορριμματοφόρο του δήμου Ξυλοκάστρου, ενώ μάλιστα δούλευε και ανασφάλιστη, και τον οικοδόμο που στις 12 Γενάρη έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο της Αθήνας, όταν έπεσε κομμάτι μπετόν στο κεφάλι του.

Για τον τρίτο θάνατο, του 60χρονου, ο οποίος αντί να έχει βγει στη σύνταξη δούλευε στις φορτοεκφορτώσεις, διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες.

Στον χώρο του δυστυχήματος βρέθηκαν στελέχη του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να διαλευκανθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα. Επίσης ανέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στους χώρους δουλειάς γενικότερα αλλά και στη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς λίγα χρόνια πριν άλλος ένας εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου