Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 2015 - 2019 «Εκοβε» με ρεκόρ φοροληστείας... ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ 2019 - 2022 ... «έραβε» για τους ομίλους με μπαράζ φοροαπαλλαγών και προνομίων

 

Τα φορομπηχτικά «έργα και ημέρες» της διακυβέρνησής του, που εκτόξευσαν τα φορολογικά βάρη για τον λαό και τα προνόμια για το κεφάλαιο

 

Βασικό «συστατικό» του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ η φοροαφαίμαξη του λαού, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας (φωτ. μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2015)

Eurokinissi

Βασικό «συστατικό» του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ η φοροαφαίμαξη του λαού, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας (φωτ. μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2015)
Από το 2015 μέχρι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε πολλά ρεκόρ φοροαφαίμαξης από τη μία και φοροελαφρύνσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους από την άλλη.

Ολα τα μέτρα «σφαγής» του λαού τα οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και τα φορολογικά, και για τα οποία τώρα κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο», τα πήρε επειδή ο στόχος της δανειακής σύμβασης του 3ου μνημονίου ήταν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η «δημοσιονομική πειθαρχία». Πλεονάσματα που μάτωσαν τον λαό, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βγουν αλώβητοι από την κρίση, γι' αυτό άλλωστε και τα ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά τα φοροεισπρακτικά μέτρα που νομοθέτησε ως προαπαιτούμενα της δανειακής σύμβασης του 3ου μνημονίου και τα ψήφισε από κοινού με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:

1. Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%:

- Για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής.

- Για όλα τα έτοιμα γεύματα και λοιπά είδη που σερβίρονταν από τα καταστήματα μαζικής εστίασης.

- Για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα.

- Για τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα ΚΤΕΛ.

- Για τα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Ενώ σε πολλά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, το 2016, ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.

2. Επέβαλε ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων και ξένων γλωσσών.

3. Αύξησε από 6,5% σε 13% τον ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.

4. Κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

5. Αύξησε τον φόρο στα ασφάλιστρα. Για τον κλάδο των αυτοκινήτων αυξήθηκε από 10% σε 15%.

6. Αύξησε τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 1,4% σε 2% κ.ο.κ.).

7. Αύξησε τον συντελεστή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις προσωπικές εταιρείες από 55% σε 75%.

8. Διπλασίασε τον φόρο εισοδήματος, στο 26% από το πρώτο ευρώ, από 13% που ήταν.

9. Μονιμοποίησε αντιλαϊκά χαράτσια: Είναι χαρακτηριστικά τα όσα προβλέπονταν για τον ΕΝΦΙΑ, όπου προβλεπόταν συνολικό ποσό είσπραξης ύψους 2,65 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, και μάλιστα με ρήτρα ότι αυτό το ποσό θα μείνει σταθερό ακόμα κι αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία!

10. Μειώθηκε στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Στοιχεία σοκ για την τριετία 2015 - 2018

Το πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κακοποίησε φορολογικά τα λαϊκά νοικοκυριά φαίνεται από τα στοιχεία της περιόδου 2015 - 2018. Εχουμε και λέμε:

- Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων από 43,5 δισ. ευρώ το 2015 απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018! Μιλάμε για μια διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης των 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε, βέβαια, αφού το 2022 το ποσό αυτό έχει εκτοξευθεί στα 55,31 δισ. Αλλωστε η ΝΔ, αφού ψήφισε τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια ως κυβέρνηση τους διατήρησε στο ακέραιο, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και να ενταθεί η φοροληστεία.

Την ίδια περίοδο (2015 - 2018) ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) από 7,81 δισ. το 2015 εκτινάχτηκε το 2018 στα 8,64 δισ. Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ. Βασικό άξονα της φοροληστείας από το συγκεκριμένο πεδίο αποτέλεσε ο ΦΠΑ, που εκτινάχθηκε από τα 13,62 δισ. στα 16,22 δισ. (αύξηση 2,6 δισ.).

Ηδη από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δραστικές περικοπές στο αφορολόγητο όριο, ενώ βέβαια φρόντισε να προνομοθετήσει και εκείνη που θα ερχόταν το 2020. Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ τον χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.

«Μαξιλάρι» για τα κέρδη του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «ρεσιτάλ» στο πεδίο της διάλυσης των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, μεταφέροντας και νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες.

Μεταξύ των δεκάδων τέτοιων παρεμβάσεων ξεχώρισαν οι εξής:

-- Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από 920 εκατ. ευρώ το 2015 συρρικνώθηκε στα 98 εκατ. το 2018, ενόψει βέβαια και της οριστικής κατάργησής του, με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

-- Το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο λαϊκών νοικοκυριών από 186 εκατ. (2015) καρατομήθηκε στα 57 εκατ. (2018), δηλαδή οι «εξοικονομήσεις» φτάνουν να αποδίδουν στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 129 εκατ. τον χρόνο.

-- Οι κρατικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία επίσης αποτελούν βασικό πυλώνα της υπερπαραγωγής φαραωνικών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, από 1,6 δισ. το 2015 συμπιέστηκαν το 2018 στο 1 δισ., δηλαδή κατά 600 εκατ. και σε ποσοστό 37,5%...

Το μέγεθος της φοροληστείας αποτυπώθηκε και στην απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου της κυβέρνησης, οι αντιλαϊκοί στόχοι για πλεονάσματα, από 6,5 δισ. για το 2018, απογειώνονται ως εξής: 7,5 δισ. για το 2019, 8,18 δισ. για το 2020, 9,26 δισ. για το 2021 και 11 δισ. ευρώ για το 2022.

Και κάτι για το τέλος, που αφορά το ...μέλλον:

«Κερασάκι στην τούρτα» όλων των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που «κούμπωνε» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί»...

Κατά τ' άλλα τα μνημόνια έχουν τελειώσει...

 

Με «κάβα» την «υπεραπόδοση» από τη φορολεηλασία του λαού, που είχε ψηφίσει από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 

Στην πρώτη του εμφάνιση ως πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΣΕΒ, όπου εξηγεί το πώς θα προχωρήσει στο μπαράζ των φοροαπαλλαγών για τους ομίλους

Eurokinissi

Στην πρώτη του εμφάνιση ως πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΣΕΒ, όπου εξηγεί το πώς θα προχωρήσει στο μπαράζ των φοροαπαλλαγών για τους ομίλους
Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ, από το 2015 κιόλας με τα συνεταιράκια της στην ψήφιση του 3ου μνημονίου, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είχε στρώσει το έδαφος για τη δική της διακυβέρνηση.

Είχε ψηφίσει όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών μέτρων της φοροληστείας και είχε στηρίξει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Ετσι, όταν η ΝΔ ανέλαβε την αστική διακυβέρνηση το 2019, δεν είχε παρά να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, που αρχικά ήταν το 3ο μνημόνιο και στη συνέχεια το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που με τη σειρά του στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κράτος έχει συνέχεια» και σε ό,τι αφορά τη φοροληστεία του λαού, που συνέχισε να πληρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία έμμεσων κι άμεσων φόρων: Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 48,85 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 εκτοξεύτηκαν στα 55,31 δισ. ευρώ! Και εδώ αποκαλύπτεται η απάτη της ΝΔ, όταν λέει ότι δεν επέβαλε κανέναν νέο φόρο... Ο λαός συνέχισε να πληρώνει πολλαπλάσιους φόρους μέσω της αύξησης της τιμής των καταναλωτικών προϊόντων και της Ενέργειας.

Χαρακτηριστικό της κοινής γραμμής στο χαράτσωμα του λαού είναι αυτό που έγινε στις 12 Ιουλίου 2022. Τότε, στη Βουλή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «επικαιροποιεί» τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα»! Τι προέβλεπε εκείνη η Οδηγία που ψήφισαν όλοι μαζί;

Οριζε τους τρόπους που θα εισπράττονται οι ειδικοί φόροι και την ίδια στιγμή άφηνε περιθώριο το κάθε κράτος να βάζει επιπλέον φόρους, αρκεί αυτοί να είναι σύμφωνοι με τους ενωσιακούς κανόνες φορολόγησης. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονταν και νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Δηλαδή, σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά μετράνε και το τελευταίο ευρώ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν την ενίσχυση του καθεστώτος φορολογίας στην Ενέργεια, που μαζί με τα υπόλοιπα χαράτσια εκτινάσσουν «στον θεό» τους λογαριασμούς των σπιτιών και την ακρίβεια στα βασικά είδη!

Φορολογικό νομοσχέδιο - μνημείο απαλλαγών για τους ομίλους

«Σημαία» για την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν ευθύς εξαρχής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να θεσπίσει μια σειρά φοροελαφρύνσεις για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ας δούμε αναλυτικά:

-- Η κυβέρνηση ΝΔ μείωσε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη είχε προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

-- Προχώρησε στη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων (από 10% σε 5%), σε συνέχεια και εδώ της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσε ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.

-- Καθιερώνεται «συμβολικός» φόρος (σχεδόν μηδενικός) για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

-- Πλήρεις απαλλαγές από φόρο εισοδήματος για ΑΕ (εισηγμένες ή όχι σε χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών.

-- Πλήρης απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση για μετόχους «Εταιρειών Χαρτοφυλακίου», στην περίπτωση που αυτές κατέχουν μετοχές σε πλοιοκτήτριες εταιρείες συμβεβλημένες με το ΝΑΤ.

-- Για τους τραπεζικούς ομίλους, εξομοιώθηκε η φορολογία για τόκους «καλυμμένων ομολογιών» (όπως κρατικές εγγυήσεις και άλλες εξασφαλίσεις) με αυτές των κρατικών ομολόγων, ουσιαστικά δηλαδή «φωτογραφίζονται» οι απαλλαγές σε κατηγορίες επενδυτών που θα εμπλακούν στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

-- Απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών. Ακόμα, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων που έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήρια.

-- Εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν δράσεις της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

-- Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, θεσπίζεται «εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης» των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων πάνω από 500.000 ευρώ.

Τα «έκοβε»... για να τα πάρει διπλά με «ισοδύναμες» παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονταν αντιμέτωπα με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όλα προίκα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ νομοθετούσε φοροαπαλλαγές για τους ομίλους.

Ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κάποιος την πορεία των προϋπολογισμών της ΝΔ, η οποία και αποκαλύπτει την κοροϊδία με τα περί «μειώσεων φόρων» για τον λαό: Γιατί εκείνο που αποκαλύπτεται είναι απλά πως η κυβέρνηση εκείνα που «έκοβε» από τη μια τσέπη, τα έπαιρνε... διπλά από την άλλη.

Αλλη μια επιβεβαίωση δηλαδή ότι δεν γίνεται και «η πίτα» των κερδών ολόκληρη και ο λαός να είναι κερδισμένος. Αλλά ότι αντίθετα, για να πάρει και την παραμικρή ανάσα ο λαός, χρειάζεται να χάσει το κεφάλαιο.

Ενδεικτικό είναι το εξής: Για το 2020, ενώ υπάρχει η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, υπάρχουν ταυτόχρονα μια σειρά λεγόμενες «αντισταθμίσεις» με «ισοδύναμες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, τόσο από το σκέλος της φορολογίας όσο και από αυτό των κρατικών δαπανών.

Μεταξύ αυτών είναι και πηγές πρόσθετων φορολογικών εσόδων, όπως:

  • Οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος μισθωτών - συνταξιούχων προκειμένου να κατοχυρωθεί αφορολόγητο όριο. Το ακάλυπτο ποσό χαρατσώνεται πλέον τουλάχιστον με 20% και όχι με τον εισαγωγικό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (9%). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο χαράτσι, ανεξάρτητα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Και αυτό επιβάλλεται και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
  • «Αναμόρφωση» και επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.
«Υπεραπόδοση» φοροληστείας

Στον προϋπολογισμό του 2021, τα συνολικά ποσά φόρων έφτασαν τα 47,8 δισ. το 2021 από 44,3 δισ. το 2020. Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων έφτασε τα 10,2 δισ., με αύξηση 200 εκατ. ευρώ. Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έπιασε τα 17,5 δισ. (από 15 δισ.), με απογείωση 2,5 δισ. (!), και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 6,68 δισ.

Με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2022, ουσιαστικά αποκαλύφθηκε το συνολικό μέγεθος της φορολεηλασίας σε βάρος του λαού, αφού το σύνολο των φόρων που κλήθηκαν να πληρώσουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα λαϊκά νοικοκυριά έφτασε τα 55,3 δισ. ευρώ, πάνω και από τους στόχους που είχαν μπει.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι για το ίδιο διάστημα, στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, λάμβαναν πάνω από 9 δισ. ευρώ, χρήματα που έχουν εκταμιευθεί αφού προηγουμένως έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός για το 2023, που θα «παραλάβει» και θα υλοποιήσει η όποια επόμενη κυβέρνηση, κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση:

Σε αυτόν προβλέπεται πως το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών, τα οποία θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, θα φτάσει το 2023 αισίως τα 56,7 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται κατά άλλα 2 δισ. ευρώ, ενώ, με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση στη συνολική κατανάλωση και οριακούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, προκύπτει ότι εντέλει τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ. Και, βέβαια, διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων: Πάνω από 95% των φορολογικών εσόδων το πληρώνει ο λαός, και τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που φέτος έσπασαν νέα ρεκόρ κερδοφορίας, πληρώνουν λιγότερο και από το 5%...

Την ίδια ώρα που εκτοξεύει παραπέρα τη φοροληστεία του λαού, διατηρεί:

-- Την «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, κι αυτό ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 45,8% και εκτοξεύτηκαν τα κέρδη τους...

-- Τον «αναβαλλόμενο φόρο» που από κοινού ψήφισαν (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) και εξασφαλίζει τη φοροασυλία των τραπεζών, την ώρα που εκείνες μόνο τη φετινή χρονιά κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ και μέσα στο 2023 ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

-- Το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που από κοινού ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλη, ενσωματώνοντας τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, όπως και τις κάθε είδους σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στους ομίλους, για να «θωρακιστούν» οι «πράσινες» μπίζνες τους...

 

Ριζοσπάστης 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου