Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

2η φάση διαθεσιμότητας στην υγεία-πιο κοντά οι απολύσεις

 

Αυτή τη φορά, τα στοιχήματα τελείωσαν. Η κυβέρνηση και ο τηλεοπτικός «αστέρας» Α. Γεωργιάδης προχωρούν στη δεύτερη φάση διαθεσιμότητας εργαζομένων από την δημόσια περίθαλψη. Συνολικά, είδε το φως της δημοσιότητας ένας αριθμός 1233 εργαζομένων με «στοχευμένες» παρεμβάσεις, για να μην γενικευθούν οι αντιδράσεις (έτσι εκτιμούν). Ο κύκλος αυτός ευελπιστούν να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε και ο τρίτος γύρος διαθεσιμοτήτων - απολύσεων που ήδη σχεδιάζεται και με τον οποίο θα «υποδεχθούν» το νέο χρόνο κυβέρνηση και τρόικα. Όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε αλλεπάλληλα κύματα από εδώ και πέρα. Μία συνεχής διαδικασία ξεπετάγματος χιλιάδων εργαζομένων από τα Νοσοκομεία, με παράλληλο κλείσιμό τους, ολικό ή μερικό. Άλλωστε, για να φανεί ότι περισσεύουν αυτοί οι εργαζόμενοι, είναι απαραίτητο το κλείσιμο των χώρων και τμημάτων που δουλεύουν. Από εκεί που οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές και επικίνδυνες για τους ασθενείς, θα βγει στο τέλος ότι υπάρχει υπερπληθώρα εργαζομένων. Πρόκειται φυσικά για την απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας.

Μια αντιδραστική εξέλιξη
Η επιλογή για οριζόντια κατάργηση κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων είναι το χειρότερο ως τώρα σενάριο. Μπορεί να οδηγήσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων πανελλαδικά σε απόλυση. Ο αριθμός, ωστόσο, αυτός επιμερίζεται σε μικρές ομάδες προσωπικού ανά νοσοκομείο. Φαίνεται ότι η αρχή γίνεται από τον κλάδο των οδηγών που καταργείται. Πρόκειται για 561 άτομα διεσπαρμένα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μπουν άμεσα στη διαθεσιμότητα και να απορροφηθεί τμήμα τους από το ΕΚΑΒ (οι ίδιοι κάνουν λόγο για επαναπρόσληψη μόνο όσων κριθούν απαραίτητοι). Το πόσοι, φυσικά, δεν διευκρινίζεται, πράγμα που επιτείνει την αγωνία αυτών των εργαζομένων.
Είναι γνωστές, εξάλλου, οι βλέψεις της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας, να καταργήσει πληθώρα κλάδων και ειδικοτήτων. Μάλιστα, από την αρχή που τέθηκε θέμα απολύσεων και στα νοσοκομεία, οι «διαρροές» από το Υπουργείο Υγείας έφεραν σαν πιο «ευάλωτους» τους υπαλλήλους της ΥΕ (υποχρεωτικής) εκπαίδευσης. Πρόκειται για πληθώρα ειδικοτήτων, ενδεικτικά ν' αναφέρουμε: καθαριστές-καθαρίστριες (όσοι έχουν απομείνει), τραπεζοκόμες, αποθηκάριοι, κλητήρες, εργάτες, θυρωροί, βοηθοί μαγείρων κλπ.
Γενικότερα και ιδιαίτερα γι’ αυτές τις κατηγορίες, ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η συστηματική αποψίλωσή τους, με την ανάθεση του έργου τους σε ιδιωτικά συνεργεία-εργολάβους. Πρόκειται για το περιβόητο σχέδιο εκχώρησης-ιδιωτικοποίησης των συγκεκριμένων τομέων δουλειάς που, παρεμπιπτόντως, κοστίζει πολλαπλάσια στο Δημόσιο κι ας καμώνονται ότι «περιστέλλουν τις δαπάνες». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων, υπάρχουν συνεργεία φύλαξης, παρασκευής και διανομής φαγητού, καθαριότητας, στα πλυντήρια κ.α.
Οι «πληροφορίες» (καταλαβαίνετε ποιος τις διοχετεύει) κάνουν λόγο για ολόκληρες τις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, με χιλιάδες εργαζόμενους που σκόπιμα τους έχουν «ανενεργούς» για να μπορεί να ανατίθεται το έργο τους στον ιδιωτικό τομέα, να φαίνονται ότι περισσεύουν και να γίνεται το γνωστό πάρτι με τις μίζες.
Ακόμη είναι γνωστή η είσοδος ιδιωτικών λογιστικών γραφείων στα νοσοκομεία που, από την «τεχνογνωσία» αρχικά, τείνουν σήμερα να αναλάβουν όλο το έργο, θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα για το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων γραφείων.
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, και ιδιωτικοποίηση και απολύσεις. Τι θα έχει απομείνει από τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μετά την πλήρη ανάπτυξη αυτών των σχεδίων;

Σε ποια νοσοκομεία χτυπά η καμπάνα
Ένα πρώτο κεφάλαιο είναι τα ψυχιατρεία (τα 3 μεγαλύτερα, δηλ. το ΔΑΦΝΙ, το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ και το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ). Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο κλείσιμό τους, ως σύνολο, μέσα σε 1-1,5 χρόνο. Έτσι, ξεκινούν διαθεσιμότητες προσωπικού, με παράλληλο κλείσιμο (μεταφορά το λένε, πράγμα που ελέγχεται) κλινικών και δομών. Για τα δυο ψυχιατρεία της Αττικής, σε πρώτη φάση, αναμένεται να βγουν σε διαθεσιμότητα 250 εργαζόμενοι τουλάχιστον. Για το ΨΝΘ, δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένος αριθμός αλλά αναμένεται να οριστικοποιηθεί άμεσα.
Δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε στο τι θα σημάνει αυτή η εξέλιξη για τους ψυχικά ασθενείς. Για τους εργαζόμενους, τα πράγματα είναι ολοφάνερα.
Από το νομό Θεσσαλονίκης, προβλέπεται να μπουν σε διαθεσιμότητα 130 εργαζόμενοι που, πέραν του ψυχιατρείου, θα προέρχονται από τα νοσοκομεία Άγ. Δημήτριος, Γεννηματάς και Παπανικολάου.
Από τη Δυτική Ελλάδα, άλλοι 204 εργαζόμενοι θα «απομακρυνθούν» από τα νοσοκομεία θώρακος «ο Άγιος Λουκάς», Άρτας, Καλαβρύτων και Κρεστένων, για να «ενισχύσουν» τα νοσοκομεία Κυπαρισσίας (τυχαίο; δεν νομίζουμε), Ρίου, Πρέβεζας, και Ιωαννίνων.
Άλλοι 88 εργαζόμενοι θα «μετακινηθούν», στο πλαίσιο της 5ης ΥΠΕ, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η διαδικασία στην οποία αναφερθήκαμε, είναι η αρχή μιας σειράς «διευθετήσεων» (sic!) και, απ’ ότι όλα δείχνουν, θα παγιωθεί ως πρακτική από κυβέρνηση και τρόικα. Τα πράγματα θα πηγαίνουν «σαλαμωτά», για την αποφυγή γενικευμένων και πανελλαδικών αντιδράσεων. Τίποτα πάντως δεν μπορεί να αποκλεισθεί, τόσο αναφορικά με το εύρος των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων όσο και με την απεικόνισή του πανελλαδικά. Αυτό θα κριθεί από τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει.

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται
Ήδη έχουν ξεκινήσει μια σειρά κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που πλήττονται. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παράλληλα,
αναδεικνύεται το ζήτημα του να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, επ’ ωφελεία του λαού.
Οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν ήδη προχωρήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεων, τοπικού αλλά και κεντρικού χαρακτήρα, με συγκεντρώσεις και πορείες. Στον αγώνα τους αυτόν, αντιμετωπίζουν, πέρα από την προπαγάνδα και την πρακτική της κυβέρνησης, και την εχθρότητα της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ. Αναμενόμενο, θα πείτε, έπειτα από τη γνωστή στάση της στο πρώτο κύμα διαθεσιμοτήτων και κλεισίματος νοσοκομείων. Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος είναι το πρώτο αποτέλεσμα για την συγκρότηση τόσο της σκέψης όσο και της πάλης των εργαζομένων αυτών.
Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία Σωματείων των νοσοκομείων της επαρχίας (Ικαρία, Λήμνος, Χίος, Νάξος, Μολάοι, Κρέστενα κ.α.), προέκυψε η απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 29 Νοέμβρη και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Τέτοιες πρωτοβουλίες συντονισμού είναι ελπιδοφόρες και πρέπει να στηρίζονται με κάθε τρόπο. Στην ουσία, θέλουν να ξεπεράσουν την γραμμή της ΠΟΕΔΗΝ, γιατί κατανοούν ότι τα ζητήματα είναι σοβαρά, επικίνδυνα και απαιτούν ευρύτερες δυνάμεις για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες. Το «πραγματικό στοίχημα» θα κριθεί από τη μαζικότητα του αγώνα τόσο των εργαζομένων όσο και του λαϊκού κινήματος. Τίποτα δεν έχει οριστικά κριθεί.
Για όλα αυτά θα επανέλθουμε.
πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου