Άρθρο - Ρεπορτάζ του avatonpress.gr με  4 επισημάνσεις που θα σας προβληματίσουν!


Στα αζήτητα (δυστυχώς) των ειδησεογραφικών ντουλαπιών της Θεσσαλονίκης πέρασε μία πολύ σημαντική συνεδρίαση στην αρχή της εβδομάδας.

Απλά κατά τη γνωστή “συνήθεια”,  γίνεται απλή αναφορά.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι έγινε,  καθώς αυτά που διαδραματίστηκαν είναι πολύ σημαντικά και ίσως να καθορίσουν πολλά στο μέλλον της Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων προς την αρνητική κατεύθυνση και στη συνέχεια θα παραθέσουμε 4 “καυτές”  επισημάνσεις σαν  avatonpress.gr

Ψηφίστηκε από τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης τη  Δευτέρα 23/12/2013, το νέο τεχνικό πρόγραμμα (2014) του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης – ΦΟΔΣΑ. Επίσης γνωστοποιήθηκε από  τον πρόεδρο του συνδέσμου, κ. Γεράνη, ότι προχωρά άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Tο νέο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συνέχιση της κατασκευής του υπέρμετρου ΣΜΑ Ευκαρπίας  και την κατασκευή των δύο μονάδων επεξεργασίας σκουπιδιών (καύσης στην ουσία) στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο.

Ήδη για τα έργα αυτά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις με αποκορύφωμα αυτό ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου οι εργασίες σταμάτησαν για 20 μήνες και έπειτα από επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης (9 διμοιρίες ΜΑΤ), ξεκίνησαν ξανά.

Όμως και για τα εργοστάσια καύσης υπάρχουν αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατα μάλιστα τα δημοτικά συμβούλια Λαγκαδά και Θέρμης έλαβαν αποφάσεις υπέρ της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού και της αλλαγής χωροθέτησης, τεχνολογιών και πλήθους των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στην συνεδρίαση που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 23/12/2013 το παρόν έδωσαν και περιβαλλοντικοί σύλλογοι και φορείς  τόσο από την περιοχή της Ευκαρπίας και του Λαγκαδά  αλλά και από άλλες περιοχές. Όλοι εναντιώθηκαν  στην κατασκευή των εργοστασίων καύσης και του ΣΜΑ Ευκαρπίας, γι’ αυτό ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν αυτά τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο  κ. Γεράνης υποστήριξε την θέση , ότι δηλαδή δεν μπορούν να εξαιρεθούν τα δυο εργοστάσια, αλλά τόνισε ότι μπορεί να μειωθεί η δυναμικότητά τους δηλ. στο εργοστάσιο της Μαυροράχης να γίνει μείωση σε 250.000 τόνους ετησίως από 400.000 που είχε σχεδιασθεί (μείωση 30%) και σε αυτό του Αγίου Αντωνίου 100.000 – 150.000 τόνους από 350.000 τόνους που είχε οριστεί (μείωση 70%).


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;
ΑΣ ΔΟΥΜΕ 4 ¨ΚΑΥΤΈΣ¨ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ : 

1.      Έχει γίνει μελέτη για τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων,  ποιες επιπτώσεις θα επιφέρουν στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών,  σε συνδυασμό  με τις  τεράστιες επιπτώσεις που έχει ήδη η Αιθαλομίχλη και η ρύπανση του περιβάλλοντος κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη; Και για άλλη μία φορά στα Βόρεια, βορειοδυτικά   του πολεοδομικού συγκροτήματος (οι άνεμοι σχεδόν όλοι είναι Βόρειοι). Να θυμίσουμε ότι πρώτο  το avatonpress, παρουσίασε το πρόβλημα (http://www.avatonpress.gr/2013/12/blog-post_3667.html) .
Δείτε και την εικόνα από το Google earth, καθώς και τον πίνακα με τις αποστάσεις από το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών από το κέντρο του κάθε δήμου, για να καταλάβετε ότι οι αποστάσεις είναι μηδαμινές .

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ (ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΌ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ)

ΛΗΤΗ    15

ΔΡΥΜΟΣ  14

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 20

ΕΥΟΣΜΟΣ 24

ΕΥΚΑΡΠΙΑ 21,5

ΠΕΥΚΑ - ΡΕΤΖΙΚΙ  22

ΠΟΛΙΧΝΗ 24

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ 24

ΛΑΓΚΑΔΑΣ 11

ΣΥΚΙΕΣ 24

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 20

 ΝΕΑΠΟΛΗ 24

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 25

ΓΑΛΗΝΗ 21

Μήπως οι συγκεκριμένοι δήμοι - δήμαρχοι θα πρέπει να ανησυχούν για τους πολίτες τους σε μια ενδεχόμενη περίπτωση που κατασκευαστεί το εργοστάσιο στην Μαυροράχη εμπιστευόμενοι με κλειστά τα μάτια το σύνδεσμο ΟΤΑ - ΦΟΔΣΑ; 
Τι έχουν να πουν οι δήμαρχοι των δήμων αυτών που ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα; Έχουν γνώση (τεχνική, περιβαλλοντική) πάνω σε αυτό το θέμα ή συνεχίζουν να ψηφίζουνε πάλι με άλλα κριτήρια;
Τι θα πουν στους πολίτες τους για τις διοξίνες και τα φουράνια που παράγονται από τα εργοστάσια καύσης και είναι καρκινογόνα;  (πρόσφατο παράδειγμα το πρόβλημα που προέκυψε το καλοκαίρι στο εργαστάσιο καύσης στο Αλκμάαρ, ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια καύσης, όπου η διαρροή οδήγησε τις αρχές να επιβάλουν στους πολίτες τον κατ’ οίκο αποκλεισμό).
Γιατί δεν ζητούν από το σύνδεσμο με τον ίδιο ζήλο να εφαρμοστεί επιτέλους η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση);

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης γιατί οι Δήμαρχοι δεν ψηφίζουν και δεν πασχίζουν να εφαρμοστεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση όπως στην ΕΕ, που θα επέφερε πολλά έσοδα στους δήμους και δουλειά στους πολίτες;

Ποιο είναι άραγε το πραγματικό νόημα - σκοπός της κατασκευής των εργοστασίων καύσης σκουπιδιών;

2.      Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ – ΦΟΔΣΑ έχει αργήσει χαρακτηριστικά να ξεκινήσει τις διαδικασίες του νέου περιφερειακού σχεδιασμού Διαχείρισης απορριμμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γεράνης (αλλά και άλλα μέλη – δήμαρχοι του συνδέσμου) θέλει διακαώς οπωσδήποτε να υλοποιηθούν (ή έστω να δρομολογηθούν) τα 3 βασικά έργα που προέβλεπε ο προηγούμενος απαρχαιωμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΣΜΑ Ευκαρπίας, Εργοστάσια Καύσης στη Μαυροράχη και στον Αγ. Αντώνιο) και μετά να κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Για ποιο λόγο όμως, καθώς δεν πείθουν κανένα, από ότι φαίνεται για τις διαθέσεις τους (εκτός από αρκετούς δημάρχους).

Να σημειωθεί ότι και τα 3 έργα είναι υπέρμετρα, τεράστια και δεν έχουν καμία λογική από πλευράς δυναμικότητας και σύγχρονης αντίληψης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

3.      Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ -  ΦΟΔΣΑ έπεσε σε μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ αντίφαση κατά τη γνώμη μας. Πως από τη μία ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Γεράνης, αναφέρει στη συνεδρίαση για μείωση (τουλάχιστον στο μισό) της δυναμικότητας των εργοστασίων καύσης σκουπιδιών και από την άλλη για το ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου οι αντιδράσεις ήταν και είναι εντονότατες  (και για τη δυναμικότητά του) δεν ανέφερε ούτε μία λέξη.

Άρα έστω και έμμεσα δικαιώνεται το δίκτυο 50 και οι κάτοικοι της Ευκαρπίας, καθώς μιλούσαν για υπέρμετρα γιγάντιο ΣΜΑ Ευκαρπίας και τώρα ο σύνδεσμος παραδέχεται έμμεσα το λάθος του.  Φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά και θα πρέπει να προχωρήσουν και επίσημα στην διαδικασία μείωσης της δυναμικότητας του ΣΜΑ Ευκαρπίας και όχι μόνο. Καλό θα ήταν να δείξουν ότι νοιάζονται για την κοινωνία και τον πολίτη.

Επίσης πλέον φαίνεται καθαρά η σύνδεση του ΣΜΑ Ευκαρπίας με τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών και είναι ίσως αυτό που φώναζαν τόσο καιρό οι κάτοικοι, ότι είναι ένα τεράστιο τασάκι που θα συγκεντρώνει όλα τα σκουπίδια με σκοπό να τα συμπιέζει και να τα στέλνει για καύση.

¨Αν θέλεις να προωθήσεις την ορθή διαχείριση απορριμμάτων όπως στην Ευρώπη, τα έργα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα, άρα ο σκοπός τους είναι αποκλειστικά η καύση, που θα έχει εξασφαλισμένη την πρώτη ύλη μέσα από το ΣΜΑ Ευκαρπίας¨, μας δήλωνε παλαιότερα ο εκπρόσωπος του Δικτύου 50 , Σπάσος Μιχάλης και αποδεικνύονται λόγια προφητικά.

4.      Από τη στιγμή που θες να κάνεις νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, είναι σίγουρο ότι πλέον θα προωθήσεις ¨αναγκαστικά¨ την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση κλπ., άρα θα μειωθούν τα ¨σκουπίδια¨ δραστικά. Δεκτή η κίνηση (σίγουρα μετά τις αντιδράσεις Λαγκαδά και Θέρμης) για μείωση δυναμικότητας, αλλά δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, ούτε καν η καύση. Δεν προωθείς την καύση όταν δεν έχεις κάνει ούτε ένα βήμα προς την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να δοθεί όλο το βάρος (και οικονομικοί πόροι) στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Αν έτρεχε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ - ΦΟΔΣΑ τόσο πολύ και με την ορθή διαχείριση, όπως τρέχουν και αγωνιούν για τα εργοστάσια καύσης, θα λειτουργούσε ήδη η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση εδώ και χρόνια και θα είχαν τεράστια έσοδα οι δήμοι ,αλλά …. γι’αυτά δεν ενδιαφέρθηκαν. Γιατί άραγε;