Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Δεν παίζονται οι "σωτήρες" μας! - Με φωτογραφική διάταξη στο ν/σ για τις Λαϊκές ιδρύουν Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο


Ο φίλος των υπουργών καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης,ο "τυχερός"
   Με φωτογραφική διάταξη του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στο νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που ψηφίζεται την Δευτέρα, η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο για τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου, από την πρώην ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη, που έχει μετατρέψει σε διεθνή οργανισμό.
της Βασιλικής Σιούτη
Η διάταξη πέρασε χωρίς να την αντιληφθεί κανείς, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανέβηκε στο opengov για διαβούλευση, μόνο για μια εβδομάδα και μάλιστα, τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Σημείωση:πατήστε στις εικόνες του άρθρου να διαβάσετε περισσότερα

Στο επίμαχο άρθρο (αρ. τροπολογίας: 1424/41 29.4.2014 άρθρο 7, παράγραφος 2, σελ 10) αναφέρεται ότι «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».
Αυτός που διαθέτει «διεθνή οργανισμό» στην Ελλάδα που να δίνει και τίτλους σπουδών, είναι ο κ. Σπύρος Φλογαίτης με τις στενότατες σχέσεις του με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Η εν λόγω ΜΚΟ με την ονομασία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» (σήμερα είναι στο καθεστώς του διεθνούς οργανισμού), θεωρούνταν στο ΥΠΕΞ από τις πλέον ευνοημένες ΜΚΟ, που έχουν χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένα ενδεικτικά έργα για τα οποία χρηματοδοτήθηκε, όπως αυτά αναφέρονται στις λίστες του υπουργείου, είναι η «Νομική μεταρρύθμιση του Ιράν» , η «Νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν», η «Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Λίβανο», η « Επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας», η «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», η «Εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», η «Εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν» και πολλά ακόμα.

Πριν από λίγο καιρό πάντως, όταν ξέσπασε για άλλη μια φορά το σκάνδαλο των ΜΚΟ, είχε γίνει γνωστό ότι ο πρέσβης Νικόλαος Βαμβουνάκης που υπηρετούσε στο Λίβανο και είχε στείλει αναφορά στο ΥΠΕΞ για την περιβόητη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» του Κώστα Τζεβελέκου, είχε κάνει το ίδιο και για τη ΜΚΟ του Σπύρου Φλογαίτη. Παρόλα αυτά δεν ερευνήθηκε ποτέ και οι αρμόδιοι υπουργοί αν και ρωτήθηκαν πολλές φορές, απέφυγαν να απαντήσουν.

Σήμερα ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» ( European Public Law Organization-EPLO) δίνει ένα «Διεθνές Εντατικό Μεταπτυχιακό», όπως το ονομάζει, κόστους 1900 ευρώ. ( International Intensive Master of Laws in European Public Law)(LL.M.) Μάλιστα στη διαφημιστική μπροσούρα καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνδυάσουν σπουδές με τον ήλιο και τη θάλασσα του Σουνίου, όπου βρίσκεται η έδρα του.
Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο, ως έδρα της ΜΚΟ. Με τις γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις έχει δημιουργηθεί ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό συγκρότημα (πλην των γραφείων στο Κολωνάκι) στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου (32,5 στρεμμάτων) που αποτελείται από δύο μεγάλα κτίρια με συνεδριακά κέντρα αλλά και ξενοδοχειακή υποδομή χώρων διαμονής συνέδρων (ξενώνας 28 κλινών).
Οι προθέσεις του κ.Φλογαίτη είχαν καταγραφεί σε σχετικά ανύποπτο χρόνο (και πάντως πέρασαν απαρατήρητες) πριν από δύο χρόνια στην εφημερίδα «Έθνος», σε δημοσίευμα με τίτλο «Ιδρύουν στo... Σούνιο την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή». Το ρεπορτάζ του «Έθνους» ανέφερε ότι θα άνοιγε τις πύλες του την άνοιξη του 2013, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τότε δεν κατέστη δυνατό να περάσει η σχετική τροπολογία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «τα μαθήματα θα διδάσκονται μόνο στα αγγλικά και τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ».

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πώς κατορθώθηκε να προσπεραστεί ο συνταγματικός «σκόπελος» που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω της μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό που «είναι διεθνής οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με ειδικό νόμο, ως Δημοσίου Δικαίου». Όσο για τα «54 πανεπιστήμια που βρίσκονται στους κόλπους του» καθηγητής ΑΕΙ αναφέρει στο TPP ότι «αυτά είναι για εντυπωσιασμό και δε σημαίνουν κάτι».

Λίγο πιο κάτω, στο δημοσίευμα, όμως, υπάρχει ακόμα μία αποκάλυψη: η σχέση του Σπ. Φλογαίτη με την πρώην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και το… «μυστικό πρωτόκολλο». Αναφέρει το ρεπορτάζ: «Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο, ήρθε στην Αθήνα και έκλεισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπογράφοντας «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση της ιδιωτικής Νομικής Σχολής με την τότε υπουργό Παιδείας και προσωπική του φίλη κ. Αννα Διαμαντοπούλου».

Πάντως η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ ή EPLO στα αγγλικά) ως Διεθνούς Οργανισμού με έδρα την Αθήνα, μόνο τυπικά υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για την ομώνυμη ΜΚΟ που μετατράπηκε σε διεθνή οργανισμό (μοναδικός ως τέτοιος στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου από Νοέμβριο του 2013 προς υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης για να γίνουν μέλη του ΕΟΔΔ (πράγμα που περιλαμβάνει να πληρώσουν οι χώρες τους συνδρομή). Οι πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκαν. «Επίσης θυμηθείτε ότι η Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών του ΥΠΕΞ πληρώνει ετήσιες συνδρομές. Φέτος δόθηκαν μόνο 50.000 αλλά τα περασμένα έτη ήταν από 100.000 και άνω» αναφέρει στο TPP διπλωματική πηγή.
Βασιλική Σιούτη


Ο φίλος των υπουργών

Ο Λευκαδίτης καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης, έχει τιμηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ,  με πλήθος κυβερνητικών θέσεων, ενώ έχει συνεργαστεί, εκπονήσει μελέτες και χρηματοδοτηθεί από (και για) διάφορα υπουργεία.

Το 2007 είχε επιλεγεί από το στενό του φίλο, Προκόπη Παυλόπουλο, για να τον αντικαταστήσει ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στις εκλογές του 2007. Επί κυβέρνησης Καραμανλή συνεργάστηκε πολύ στενά και με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος όπως ανέφερε το 2004 στο βιογραφικό του, είχε εργαστεί στη ΜΚΟ του «ως ερευνητής».

Ο κ. Φλογαΐτης διατηρεί  πολύ καλές σχέσεις με πολιτικούς όλων των κομμάτων, αλλά πιο στενές με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Οι χαμηλοί του τόνοι και η ικανότητα να αποκτά εύκολα φίλους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην προσωπικότητα του.

Τα πήγαινε το ίδιο καλά με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλωστε είχε εξαιρετικά στενές σχέσεις –καθώς υπήρξαν συνεργάτες- με τον Χάρη Παμπούκη και τη Γλυκερία Σιούτη.  Είχε καλές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη όταν ήταν πρωθυπουργός και την ίδια στιγμή ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος  έστελνε χαιρετισμό  στα  συνέδριά που διοργάνωνε. Η  κυβέρνηση Σημίτη που του είχε εκτίμηση, τον είχε διορίσει και αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αλλά και επί Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ήταν ακόμα λέκτορας, είχε αναλάβει διευθυντική θέση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι φίλοι υπουργοί τον τίμησαν πολλές φορές με την εμπιστοσύνη τους: υπήρξε μέλος  των περισσότερων επιτροπών  του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση, ενώ τοποθετήθηκε και στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είχε τοποθετηθεί επίσης στο Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθώς και στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του συστήματος διοίκησης των δικαστηρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Σπ.Φλογαίτης , μεταξύ άλλων εκπονούσε μελέτες και για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.

Η ΜΚΟ του «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου»  σύμφωνα με τις λίστες χρηματοδότησης του ΥΠΕΞ είχε επιδείξει  πλούσιο ανθρωπιστικό έργο. Ενδεικτικά  και πιο συγκεκριμένα, διαβάζοντας τις λίστες  μπορεί κανείς να διαπιστώσει  ότι έχει συμβάλει (χρηματοδοτούμενος από το ελληνικό κράτος με  144.000 ευρώ, 87.000 ευρώ και 230.000 ευρώ)  στο  «πρόγραμμα υποστήριξης Νομικής μεταρρύθμισης στην περιοχή Brcko  της πρώην Γιουγκοσλαβίας» αλλά και  στη «Νομική μεταρρύθμιση του Ιράν» (χρηματοδότηση  400.000 ευρώ).

Ενδιαφέρον έχει δείξει και για το Αφγανιστάν καθώς  ( χρηματοδότηση 100.000 ευρώ) και  για το «Κέντρο υποστήριξης Γυναικών στο Αφγανιστάν» και άλλα 60.000 ευρώ  προκειμένου να συμβάλλει  στη «Νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν».
Μέσω της ΜΚΟ του έχει εργαστεί και για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Λίβανο, λαμβάνοντας χορηγία μόλις 175.000 ευρώ, άλλα 175.000 ευρώ για επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας και 88.500 ευρώ για επιχειρηματική συνδιάσκεψη για τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Έχει ασχοληθεί επίσης και με την επιμόρφωση εκπροσώπων βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών (350.000 ευρώ) αλλά και με πολλά ακόμα.

Ο κ. Φλογαίτης, όπως αναφέρθηκε, είχε καλή σχέση και με τον  αρμόδιο για τις ΜΚΟ υφυπουργό επί Κώστα Καραμανλή, τον  Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ποτέ ωστόσο δεν επιβεβαίωσε  ότι αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο  στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε η ΜΚΟ για την περιφέρεια του, τη Ροδόπη, την οποία επέλεγε και για τη διοργάνωση συνεδρίων.

Στο λεύκωμα που εξέδωσε τότε ο Ευρ.Στυλιανίδης  και όπου αναφέρονταν οι  δράσεις της αναπτυξιακής βοήθειας του ΥΠΕΞ, έγραφε  ότι «Το πρόγραμμα «Κίκονες» συνέβαλε στην ανάπλαση των πρώην αθλητικών κατασκηνώσεων της Μαρώνειας στη Ροδόπη όπου δημιουργήθηκε το «Θρακικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».  Η ΜΚΟ που υλοποίησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν  αυτή του καθηγητή Φλογαίτη.

Ο υπερδραστήριος και φιλόδοξος καθηγητής ωστόσο δε σταμάτησε εκεί καθώς όπως έγινε γνωστό την περασμένη χρονιά, προχώρησε στη δημιουργία «Ακαδημίας Διαφάνειας» που θα εκπαιδεύει δημόσιους λειτουργούς για «την πάταξη της διαφθοράς» όπως έχει ανακοινώσει. Περισσότερα εδώ, σε παλιότερο ρεπορτάζ.

Επίσης πέρα από τις μελέτες που εκπονεί για τα υπουργεία παρέχει και «μαθήματα εξ αποστάσεως» σε δημόσιους και δημοτικούς  υπαλλήλους έναντι 300-350 ευρώ. (εδώ βλ. το πιστοποιητικό που δίνεται).

Πέρα από τα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα πάντως, όπως για τον έλεγχο του έργου της ΜΚΟ και  τις αναφορές του πρέσβη Βαμβουνάκη που δεν έχουν διερευνηθεί, υπάρχει ένα ηθικής τάξης ζήτημα για το πώς κάποιος μπορεί να προχωρά στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου  με χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.

Το τηλεγράφημα του Πρέσβη Βαμβουνάκη προς το ΥΠΕΞ το Φεβρουάριο του 2012

«[...] 6. Επʼ ευκαιρία, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ότι  όταν ήμουν στη Βηρυττό, είχα διαφωνήσει και με σειρά άλλων προγραμμάτων της ΥΔΑΣ στο Λίβανο. Θυμάμαι ότι είχα διαφωνήσει εγγράφως και για δυο προγράμματα του ʽʽΕυρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίουʼʼ (επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής κ. Σπ. Φλογαϊτης). Εξ όσων πληροφορήθηκα πρόσφατα από τα ΜΜΕ, το ʽʽΕΚΔΔʼʼ χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ με πολλά εκατομμύρια ευρώ, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του 2004 για πολλά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και ένα που αφορούσε στο Λίβανο και για το οποίο είχα εισηγηθεί να μη δοθεί νέα  χρηματοδότηση. (Πρόκειται για το πρόγραμμα περί ʽʽΔιοικητικής μεταρρύθμισης στο Λίβανοʼʼ). Η ανεύρεση και των τηλ/των αυτών, πιστεύω ότι θα βοηθούσε επίσης στη διασφάλιση της διαφάνειας, που αναφέρετε στο τηλ/μά σας. Για το συγκεκριμένο πάντως πρόγραμμα του καθ. Φλογαίτη, είχα αποστείλει στην ΥΔΑΣ το από 28.2.2006 τηλ/μα με α.π. 1340.21/ΑΣ 241, με κοιν. στο Δ.Γ. του Υφυπουργού κ. Ε. Στυλιανίδη. Επισημαίνω ότι ο κ. Φλογαίτης (όπως μου είχε πει ο ίδιος στη Βηρυττό το 2005), διατηρούσε πολύ φιλικές σχέσεις με τον κ. Στυλιανίδη που, λίγα χρόνια πριν, ήταν έμμισθος συνεργάτης του στο ΕΚΔΔ»


από http://www.thepressproject.gr/ μέσω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου