Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Το χρονικό μιας διαπόμπευσης





ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ • 16 Δεκεμβριου 2016 
Ηταν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Τότε οι αρμόδιοι -και υποψήφιοι- υπουργοί Υγείας και Δημόσιας Τάξης (Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοίδης) δήλωναν ότι προστατεύουν τη δημόσια Υγεία. Αναφερόμαστε στην υπόθεση των οροθετικών γυναικών, που, τότε, δόθηκαν οι φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα ως εκδιδομένων. Οι γυναίκες, που είχαν υποχρεωθεί σε εξετάσεις και είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους το 2012, αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Εκείνοι που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη διαπόμπευση κι έβγαλαν στα μανταλάκια τις γυναίκες ας ενημερωθούν. Ας το μάθουν κι όλοι εκείνοι που βοήθησαν (και «ενημέρωναν» τον κόσμο) στην αθλιότητα. Ας ενημερωθούν μαζί με μια φράση: Σκασμός, τώρα, άθλιοι. 


Υπερ της αθώωσης τους  τάχθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος υποστήριξε: 

«Δεν προέκυψε ουδόλως ότι εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους. Προϋπόθεση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Ζητώ να  παύσει η ποινική δίωξη για όσες έχουν αποβιώσει και να αθωωθούν οι υπόλοιπες κατηγορούμενες».

Ηταν κατηγορούμενες για αδικήματα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών. Αρνήθηκαν, στην απολογία τους, τις κατηγορίες. Όταν η απόφαση ακούστηκε το ακροατήριο γέμισε χειροκροτήματα.  Τρεις από τις έντεκα γυναίκες που ήταν στη δικογραφία δεν βρίσκονται στη ζωή.

«Προσπαθώ να κάνω μια καινούργια αρχή, να τα αφήσω όλα πίσω»

Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του news247 (της Αντωνίας Ξυνού) «εκτός από την απαλλαγή τους, το δικαστήριο έκανε την αρχή της αποκατάστασης των εν ζωή γυναικών. Μετά από αίτημα σύσσωμης της υπεράσπισης, έκρινε ότι πλέον καταργεί την εισαγγελική διάταξη με την οποία δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία των κοριτσιών. Όσο για τα ήδη αναρτημένα δημοσιεύματα, οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλωστε αυτό ήταν το καθολικό αίτημα όλων των κοριτσιών που απολογήθηκαν το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, να αποκατασταθεί το όνομά τους. «Προσπαθώ να κάνω μια καινούργια αρχή, να τα αφήσω όλα πίσω. Είμαι καθαρή, έχω βρει μια εθελοντική δουλειά, το ανοσοποιητικό μου είναι δυνατό. Και εργασία επεχείρησα να βρω, αλλά όλα σταμάτησαν λόγω της ιστορίας αυτής. 

Οποιαδήποτε υγιή σχέση προσπαθώ να κάνω, πάντα φοβάμαι ότι θα μπουν στο ίντερνετ, θα δουν τις φωτογραφίες και θα πρέπει να εξηγώ στον καθένα τι έχει συμβεί» εξήγησε χαρακτηριστικά μία εκ των γυναικών και πρόσθεσε: «Περάσαμε δύσκολα όχι μόνο από αυτή την ιστορία, αλλά για τον τρόπο που έμαθα την οροθετικότητά μου».

Απολογούμενες οι τέσσερις από τις κατηγορούμενες περιέγραψαν τα δύσκολα χρόνια της εξάρτησής τους από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και την ημέρα που προσήχθησαν από την αστυνομία. Όλες τους υποστήριξαν ότι βρέθηκαν χωρίς να το καταλάβουν στο Μεταγωγών, ενώ τους είχαν πει ότι επρόκειτο για εξακρίβωση στοιχείων. Μόνο μία γνώριζε ήδη την οροθετικότητά της. Οι υπόλοιπες το έμαθαν κλεισμένες σε ένα δωμάτιο, εν μέσω στερητικού συνδρόμου.

Εισαγγελέας: Γιατί πιστεύετε ότι σας προσήγαγαν;

Κατηγορούμενη: Γιατί αυτή ήταν η εντολή τους τη συγκεκριμένη ημέρα. Να μαζέψουν όλες τις γυναίκες γύρω από την Ομόνοια. Μάζεψαν 90 – 100 γυναίκες. Άδειασαν οι δρόμοι εκείνο το βράδυ. Η αστυνομία συνέλαβε όλες τις γνωστές της φυσιογνωμίες εκείνο το βράδυ και όλες ήταν χρήστες.

Η ίδια κοπέλα υπογράμμισε αμέσως μετά: «Μιλάμε εδώ για συναίνεση προκειμένου να γίνει η εξέταση οροθετικότητας. Όταν είσαι χρήστης αυτές οι λέξεις δεν υπάρχουν τις αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Ως χρήστρια θα υπέγραφα ό τι μου έδιναν για να φύγω, να κάνω τη δόση μου. Όταν γινόταν η εξέταση, κατάλαβα ότι πρέπει να ανοίξω το στόμα μου, αλλά δεν ήξερα γιατί. Η ίδια είχα καταπατήσει τα δικαιώματά μου. Αυτό όμως δεν κάνει εκείνους νόμιμους».

Το χρονικό μιας διαπόμπευσης 

Δείτε το ντοκιμαντέρ Ερείπια (Ruins), σε σκηνοθεσία της Ζωής Μαυρουδή, όπου εξιστορείται το χρονικό της διαπόμπευσης. Στο ντοκιμαντέρ, γιατροί, νομικοί και οι ίδιες οι οροθετικές μιλούν για πολιτικό παιχνίδι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου