Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

«Εξυγίανση»...



Περιορισμός της παραγωγής και κλείσιμο μονάδων είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει η μελέτη ενός διεθνούς οίκου, στον οποίο οι τράπεζες ανέθεσαν να εξετάσει την «εξυγίανση» της χαλυβουργίας, μελετώντας τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου και συγκεκριμένα τη «Σιδενόρ», τη «Χαλυβουργία Ελλάδας» και τη «Χαλυβουργική». Η εσωτερική ζήτηση, στην οποία στηριζόταν για πολλά χρόνια η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, ακολουθώντας την εξέλιξη του κατασκευαστικού τομέα, έπεσε κατακόρυφα, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, και πλέον το συμπέρασμα είναι ότι «η αγορά δεν έχει χώρο για όλους». Ακόμα, όμως, και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού που προκρίνεται από τη μελέτη, για όσες παραγωγικές μονάδες απομείνουν, τίθεται σε αμφιβολία από τους βιομήχανους, που λένε ότι αν οι εξαγωγές καλύπτουν ένα τόσο μεγάλο μέρος της παραγωγής, τους συμφέρει περισσότερο να φτιάξουν τα εργοστάσιά τους σε χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στις αγορές που καταναλώνουν τα προϊόντα τους.
 
... με προγραμμένα θύματα
 
Αν έχουν ένα νόημα όλα αυτά, είναι επειδή στον κλάδο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να συμβούν σοβαρές ανακατατάξεις, κάτω από ασφυκτικό για τους εργαζόμενους πλαίσιο εκβιασμών και ψευτοδιλημμάτων. Μια πρόγευση δίνει η μελέτη που παρήγγειλαν οι τράπεζες και η οποία, πέρα από τις απολύσεις που θα σημάνει ο περιορισμός της παραγωγής, δίνει έμφαση και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, που σημαίνει μεταφορά της όποιας κρατικής δαπάνης στα λαϊκά νοικοκυριά. Αρα, καθόλου τυχαίες οι συζητήσεις που κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, ούτε η θέρμη με την οποία η συνδικαλιστική πλειοψηφία συντάσσεται με τους μεγαλοεργοδότες, παραπλανώντας τους εργαζόμενους ότι μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους θα δουν ανάκαμψη και οι ίδιοι.
 
Πολλά τα «δεν», αλλά... 
 
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ειλημμένη απόφαση να ανατεθεί η είσπραξη των χρεών προς τη ΔΕΗ σε εταιρεία με τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, προσπάθησε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκης. Οι εταιρείες αυτές δεν είναι άλλες από τις πασίγνωστες εισπρακτικές, με τις οποίες συνεργάζονται τράπεζες και άλλοι οργανισμοί για τις ανείσπρακτες οφειλές. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει τώρα και η ΔΕΗ, που θέλει να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος χρωστάνε τα λαϊκά νοικοκυριά. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο Μ. Παναγιωτάκης ισχυριζόταν την Παρασκευή ότι «αυτή η εταιρεία που θα επιλέξουμε θα είναι συμβουλευτική, που διαθέτει (...) λογισμικό, εξειδίκευση, εμπειρία, προσωπικό, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει και να υποστηρίξει τις δικές μας υπηρεσίες. Αυτός θα είναι ο σκοπός». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε κατασχέσεις περιουσιών, δεν θα πουλήσουμε τις οφειλές των πελατών μας σε ξένες τράπεζες, δεν θα στέλνουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία». Πολλά τα «δεν» του προέδρου, αλλά ...δεν μπορούν να κρύψουν ότι με την είσοδο των εισπρακτικών στο «παιχνίδι», αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι να μεγαλώσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές στα λαϊκά νοικοκυριά για να αποπληρώσουν τα χρέη από το υστέρημά τους. Και όταν το πράγμα «ωριμάσει», εκεί να δούμε πόσα από τα «δεν» του προέδρου θα συνεχίσουν να ισχύουν...
 
 
Ζήτα μέτρα, βάλε πλάτη!
 
«Είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλά το χρόνο, να κρατήσει σταθερή θέση, και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, να δεσμευτεί ότι δεν θα τηρεί στάση α-λα καρτ μόνο με τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και στο χρέος θα ακολουθούμε τη γνωστή ευρωπαϊκή τακτική τού να "πετάμε την μπάλα μπροστά", αλλά ότι θα φτάσουμε σε συνολική λύση στο ελληνικό πρόβλημα». Αυτή ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα σε ερώτηση μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, για το αν πράγματι ζήτησε απ' την Κρ. Λαγκάρντ την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως η διευθύντρια του Ταμείου υποστηρίζει σε συνέντευξή της. Σε ελεύθερη μετάφραση της είπε «ζήτα μέτρα, αλλά βάλε και πλάτη στη διευθέτηση του χρέους»! Αλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια στην πλάτη του λαού και ενώ εμφανίζεται να κατηγορεί το ΔΝΤ για «εμμονές» σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, την ίδια ώρα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε όλες τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αρκεί να πάρει «πακέτο» και μια ρύθμιση του χρέους. Πάνω σ' αυτό ζητάει από το ΔΝΤ να αναλάβει δραστικότερο ρόλο, όχι βέβαια για τα συμφέροντα του λαού, αλλά γι' αυτά του κεφαλαίου, που με συνέπεια υπηρετεί.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου