Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ξέχασε


Τι κάνεις όταν είσαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς στις θέσεις του ΚΚΕ, το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, σου χαλάει τα παραμύθια περί «συντήρησης» και «προόδου» που πασχίζεις να στήσεις πάνω σε ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές; Την απάντηση τη δίνει η χτεσινή «Αυγή», με το άρθρο της για την «αντιδραστική μεταφυσική του ΚΚΕ», χαρίζοντας ταυτόχρονα απλόχερα το γέλιο. Αλλά και το θαυμασμό για την αρθρογράφο, που μέσα σε τόσο λίγες λέξεις κατάφερε να χωρέσει θρησκευτικές δοξασίες, βαθυστόχαστες αναλύσεις για το εργατικό κίνημα, αλλά και τις «διεκδικήσεις των επαναστατημένων μαζών» (ανάμεσα στις οποίες, αν καταλάβαμε καλά τη ...βαθιά ανάλυση, εντάσσεται και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «ταυτότητα φύλου»!), τον Κάουτσκι, ολίγο από χρυσαυγίτικο εσμό περί «ΚΚΕ - επιχείρησης». Και κατόπιν όλων αυτών, «συμπόνια» για το ΚΚΕ που «αδικεί τον εαυτό του». Το μόνο που ξέχασε να βάλει στο άρθρο της είναι δυο λόγια για το νομοσχέδιο σχετικά με την κάνναβη. Για το οποίο, όπως προδίδουν τα γραφόμενά της, θα πρέπει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Μύλος
 
Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια περιπλέκεται, από την όξυνση πολλαπλών ανταγωνισμών. Για παράδειγμα, μετά την υπουργοποίηση τεσσάρων Κοσσοβάρων στην αλβανική κυβέρνηση, που προωθεί τα σχέδια της λεγόμενης «Ενοποιητικής Πλατφόρμας» Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου, η ΠΓΔΜ διαμαρτύρεται επειδή στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την προστασία εθνικών μειονοτήτων, γίνεται αναφορά και σε ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία. Σύμφωνα με την ΠΓΔΜ, αυτό είναι αποτέλεσμα πιέσεων της Βουλγαρίας και απειλών ότι αν δεν αναγνωριστεί τέτοια μειονότητα, θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Βλέποντας έμμεση απειλή για τη χώρα τους από τον βουλγαρικό εθνικισμό, αναφέρουν μάλιστα ότι «οι "Μακεδόνες" στην Αλβανία δεν είναι Βούλγαροι». Και καθώς δεν λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή, στο Βελιγράδι μετέβη η αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ για συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία, αλλά και για να συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα «Η εταιρική σχέση ΝΑΤΟ - Σερβίας και η συνεισφορά της στην ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων». Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι τα Βαλκάνια βρίσκονται σε διαρκή αναβρασμό. Και ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους στη διευθέτηση οξυμένων αντιθέσεων, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής, πόσο μάλλον την «ασφάλεια» του ελληνικού λαού. Το ακριβώς αντίθετο προοιωνίζονται οι εξελίξεις, και γι' αυτό χρειάζεται ο λαός να επαγρυπνεί.

Εντυπώσεις
 
Στη δημιουργία εντυπώσεων καταφεύγει η κυβέρνηση, θέλοντας να υπερασπιστεί την άθλια πολιτική που σφίγγει τον κλοιό γύρω από το σπίτι της λαϊκής οικογένειας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε προχτές από τον Βόλο: «Υπάρχει μια αντίληψη, που θέλει να φαντάζει και δήθεν προοδευτική και δήθεν αριστερή και δήθεν ριζοσπαστική, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους από τη διενέργεια πλειστηριασμών, διότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οχι να προστατεύουμε την πρώτη κατοικία - την προστατεύουμε με νόμο! - όχι να προστατεύουμε το μόχθο των απλών ανθρώπων - τον προστατεύουμε με νόμο! - αλλά να προστατεύσουμε ποιους; Αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και απολυμένους εργαζόμενους»! Το θράσος τους δεν έχει όριο. Ξεχωρίζουν ορισμένες καραμπινάτες περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, τους οποίους το κράτος θα μπορούσε αν ήθελε να τους «ξεδοντιάσει» σε προηγούμενο στάδιο, για να τσουβαλιάσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Εχει τους λόγους του όμως ο πρωθυπουργός γι' αυτή τη συκοφαντική επίθεση στην οργανωμένη πάλη και την ταξική αλληλεγγύη για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Οπως εξήγησε, «αυτό πρέπει να σταματήσει! Οι τράπεζες σιγά - σιγά πιστεύω ότι πρέπει να μειώσουν, και θα μειώσουν - γιατί είμαστε αποφασισμένοι αυτό να γίνει - τα "κόκκινα" δάνειά τους (...) Ετσι θα μπορέσουν σιγά - σιγά να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας». Για να στηριχτεί το κεφάλαιο δηλαδή, σχεδιάζουν το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών. 'Η, στην καλύτερη περίπτωση, τον εκβιασμό τους, για να φτάσουν μέχρι το γκισέ της τράπεζας, ενώ δεν έχουν να πληρώσουν για τα στοιχειώδη.

Καλπάζει
 
«Στην κομμουνιστική Κίνα οι νέες τεχνολογίες και η αγορά ακινήτων παράγουν δισεκατομμυριούχους όπως και στον καπιταλισμό», τιτλοφορεί η «Καθημερινή» το σχετικό της θέμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που επικαλείται, στους δέκα πλουσιότερους Κινέζους επιχειρηματίες για το 2017, περιλαμβάνονται ο ιδιοκτήτης μιας κτηματομεσιτικής εταιρείας, με περιουσία 43 δισ. δολάρια και ορισμένοι ακόμα, προερχόμενοι από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας (37 δισ. δολάρια), του ηλεκτρονικού εμπορίου (30 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έρευνας, μόνο τον τελευταίο χρόνο, 1.184 Κινέζοι επιχειρηματίες είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά μέσον όρο 12,5% (το διπλάσιο σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ), ενώ οι 100 πιο πλούσιοι κατέχουν το 60% του συνολικού πλούτου, που υπολογίζεται στα 2,5 τρισ. δολάρια. Να σημειωθεί επίσης ότι στη λίστα των πλουσιότερων Κινέζων, περιλαμβάνονται 213 βουλευτές και μέλη του ΚΚ Κίνας, ενώ ο πρώτος στη λίστα είναι και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κίνας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν απλά ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις έχουν κυριαρχήσει προ πολλού στην Κίνα, που μόνο κομμουνιστική δεν είναι, όπως την παρουσιάζει η εφημερίδα.

Αναβάθμιση
 
«Επιλογή της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώνονται οι σπουδές στη Β' Λυκείου και η Γ' Λυκείου να είναι ένα προπαρασκευαστικό έτος», είπε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, από τη Θεσσαλία, σε ενημέρωση για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το Λύκειο. Πόσο πιο καθαρά να το πει δηλαδή; Η Γενική Παιδεία θα σταματάει στην Α' Λυκείου, η Β' Λυκείου θα είναι ό,τι είναι η σημερινή Γ' Λυκείου (δηλαδή το βάρος θα πέφτει στα μαθήματα Κατεύθυνσης και θα υποχωρήσει κι άλλο ο μορφωτικός της ρόλος), ενώ η νέα Γ' Λυκείου θα είναι ένα απέραντο φροντιστήριο γεμάτο εξεταστικές δοκιμασίες... Μιλάμε δηλαδή για πραγματική ...αναβάθμιση του Λυκείου.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου