Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Δυναμική κινητοποίηση των συνταξιούχων για τη Δημόσια Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Δυναμική συγκέντρωση μπροστά στην 4η ΥΠΕ (επί της οδού Αριστοτέλους 16) πραγματοποίησαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 10ημέρου δράσης για τα θέματα της Δημόσιας Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.




Με αυτή την κινητοποίηση, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις διεκδικούμε:

  • Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Περίθαλψης, κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών.
  • Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν.
  • Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.ά.
«Μένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας ότι το ζήτημα της Υγείας δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά όλους τους εργαζόμενους, στους αγώνες των οποίων στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες», τόνισε στην ομιλία του ο Μανώλης Νικολαΐδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Υπογράμμισε ότι «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» και σημείωσε την ανάγκη να ενταθεί η πάλη για να «καταργηθεί τώρα κάθε επιχειρηματική δράση στον πολύπαθο χώρο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Το 2013 είδαμε τις πρώτες διαθεσιμότητες των υγειονομικών, με το κλείσιμο νοσοκομείων στην Αθήνα και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μετά ακολούθησε η λεγόμενη "μεταρρύθμιση" της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου έκλεισαν τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, επιβαρύνοντας έτσι τη λειτουργία των νοσοκομείων, για να φτάσουμε βήμα - βήμα στη σημερινή τραγική κατάσταση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που τόσο ανάγκη έχουμε σαν συνταξιούχοι.

Πανελλαδικά οι κενές οργανικές θέσεις σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι 45.000.

Σε ό,τι δε αφορά την πόλη μας, πέρα από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τέσσερα νοσοκομεία, μετράμε:

Στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς" έχουμε 50% κενές οργανικές θέσεις.

Στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" 35% έως 70% κενές οργανικές θέσεις, ανάλογα με την υπηρεσία.

Στο Ιπποκράτειο 150 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Στο ΑΧΕΠΑ έχουμε 433 κενές οργανικές θέσεις.

Στον "Άγιο Δημήτριο" στο 50% είναι οι κενές οργανικές θέσεις.

Στο δε "Παπαγεωργίου" οι κενές οργανικές θέσεις είναι περισσότερες από 400.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) της Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και το προσωπικό, ένα μικρό δείγμα για να αντιληφθεί κανείς πού μας οδηγεί η πολιτική των κυβερνήσεων είναι υπεραρκετό.

Στην πόλη μας υπήρχε μηχάνημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας στο ιατρείο της Ίωνος Δραγούμη που, όταν αυτό έκλεισε, το μηχάνημα μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο και από τότε δεν λειτούργησε ποτέ.

Στο ΠΕΔΥ Τούμπας ο υπέρηχος έχει χαλάσει με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι εξετάσεις άνω και κάτω κοιλίας, ενώ δεν μπορούν να γίνουν υπέρηχοι θυρεοειδούς και μαστού. Υπάρχει μαστογράφος, όμως δεν υπάρχει χειριστής. 
Ενδεικτικό είναι ότι στην 4η ΥΠΕ έχουν μείνει μόνο 4 χειριστές. Τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι χαλασμένα, αποκλείοντας έτσι πολλούς ασθενείς να κάνουν ακτινοσκόπηση στομάχου, διάβαση εντέρου, πυελογραφίες κλπ.

Δεν υπάρχουν ειδικότητες γαστρεντερολόγου και ενδοκρινολόγου. Όσοι χειρούργοι έχουν μείνει κάνουν μικρές αλλαγές, χωρίς να μπορούν να κάνουν μικροεπεμβάσεις γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα εργαλεία.

Δεν δικαιούται λοιπόν κανείς να απορεί για τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα που φθάνουν και τις 8 ώρες, για τις λίστες στα χειρουργεία που φθάνουν και τα δύο χρόνια, για τις λίστες των τακτικών εξωτερικών ιατρείων που φτάνουν και τους 15 μήνες.

Δεν δικαιούται κανείς να απορεί γιατί οι καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες ολόκληρους για το πρώτο ραντεβού της θεραπείας τους, γιατί οι νεφροπαθείς μένουν έξω από τα νοσοκομεία, αφού δεν υπάρχει προσωπικό και μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Δεν δικαιούται κανείς να απορεί για το πώς και η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων και στον τομέα της Υγείας, υποβαθμίζοντας τις δημόσιες μονάδες, σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, με αποτέλεσμα, αυτά που πληρώνουν από την τσέπη τους, στους ιδιώτες να έχουν φτάσει στο 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή στα 8 δισ. ευρώ περίπου, μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες των επιχειρηματικών ομίλων που κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».


Συναδέλφισσες και συμάδελφοι!   
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.  ΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ.
ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ.
ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου