Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Προετοιμάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης μέρας, στο φόντο σκληρών ανταγωνισμών


Πηγή: Eurokinissi

Με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα θα συνοδευτεί η «επόμενη μέρα» που επιφυλάσσουν στο λαό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και το κεφάλαιο.

Μία σαφή «πρόγευση» αναμένεται να δοθεί στο αυριανό Eurogroup στη Σόφια, όπου θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, η διαχείριση του χρέους και το «αναπτυξιακό σχέδιο» της ελληνικής κυβέρνησης (κάτι σαν μνημόνιο ελληνικής «ιδιοκτησίας», δηλαδή).

Ήδη οι «διαρροές» ότι οι Βρυξέλλες εντοπίζουν «καθυστερήσεις» στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, σε συνδυασμό με τις «προτροπές» του Μαξίμου ότι πρέπει να «τρέξει» η αξιολόγηση, δημιουργούν το γνώριμο κλίμα για να προωθηθεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα ακόμη κύμα σκληρών μέτρων.

Συστατικό στοιχείο της «επόμενης μέρας» είναι η αντιλαϊκή εποπτεία που θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος, η οποία θα συνδυαστεί με την «ελάφρυνση» του χρέους.

Δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα...

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει μια στρατηγική «μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», καθορίζοντας τα «μεταρρυθμιστικά» σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης. Όπως είπε, τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επισήμανε. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί», πρόσθεσε.

Επί της ουσίας το «αναπτυξιακό σχέδιο» θα αποτελέσει έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια, υπαγορευμένο από τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει τη διατήρηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων (κάτι τέτοιο εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος»), αλλά παράλληλα θα θέτει και νέους αντιλαϊκούς στόχους για τη διατήρηση του «φιλοεπενδυτικού» περιβάλλοντος όπως ζήτησε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί 

Η συζήτηση για το χρέος αφορά το μηχανισμό «ελάφρυνσης», ένα θέμα που δεν είναι καθόλου «τεχνοκρατικό» καθώς αντανακλά γενικότερους ανταγωνισμούς, τόσο μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης όσο και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Παρίσι προτείνει μια πιο «αυτόματη» διαδικασία που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τις επιδόσεις της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά σε κάτι τέτοιο και προτείνει μια πιο «πολιτική» διαδικασία, με αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις.

Λίγο πριν το Eurogroup της Παρασκευής η εφημερίδα «Handelsblatt» δημοσίευσε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που δείχνει ότι το Βερολίνο αντιτίθεται στη γαλλική πρόταση περί ενός «αυτόματου» μηχανισμού «ελάφρυνσης» του χρέους. «Η χαμηλή ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μηχανισμός που προτείνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιείται εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις «μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις» της. Επίσης η πρόταση του Βερολίνου προβλέπει και μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας «ελάφρυνσης» του χρέους, σε περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων. 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, μίλησε για «ημι-αυτόματο σύστημα», χαμηλώνοντας τον πήχη για την ελληνική κυβέρνηση που θα ήθελε να «απελευθερώσει» περισσότερα χρήματα για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου.  

...και στο βάθος φρεγάτες

Τα όσα γράφτηκαν περί γερμανικής εμπλοκής στην υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες δείχνουν μια πλευρά αυτού του ανταγωνισμού -όχι βέβαια τη μόνη αφού υπάρχουν πολύ γενικότερες κόντρες- και αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι οργανισμοί όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι λυκοσυμμαχίες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», το γερμανικό Κόμμα των Φιλελεύθερων υποψιάζεται ότι υπάρχει ένα είδος συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι, με βάση την οποία η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το χρέος με αντάλλαγμα την πώληση φρεγατών στην Ελλάδα.Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε, δήλωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να στηρίξει μία αθέμιτη συμφωνία προς όφελος των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του Γερμανού φορολογούμενου», ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Deutsche Welle»)

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου