Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Κανένας συμβιβασμός με τη χρήση ναρκωτικών


Η φετινή Παγκόσμια Μέρα στιγματίζεται από την ενορχηστρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών, αδιαφορώντας για τα ολέθρια αποτελέσματα της τοξικοεξάρτησης

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη) στιγματίζεται από την ενορχηστρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών, αδιαφορώντας για τα ολέθρια αποτελέσματα της τοξικοεξάρτησης που σημαδεύουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων, τις οικογένειές τους και ολόκληρη την κοινωνία.
 
Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προχωρούν σε απεργία, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πάγιο αίτημά τους για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων. Τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες για απεξάρτηση αυξάνονται ραγδαία και γίνονται όλο και πιο σύνθετες. Η κυβέρνηση, «αγνοώντας» όλα τα παραπάνω, ψήφισε πρόσφατα νόμο για τη «φαρμακευτική» κάνναβη, χωρίς τεκμηριωμένες έρευνες και επιστημονικά συμπεράσματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» και με την οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ποτέ με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την περιθωριοποίηση ενός μέρους του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων(...).Το ΚΚΕ θα καλεί πάντα το λαό και τη νεολαία να παλεύουν με καθαρό μυαλό ό,τι ρημάζει τη ζωή τους. Να ονειρεύονται μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με ελεύθερους ανθρώπους, όπου καθένας θα μπορεί να βιώνει τα όνειρά του αληθινά και όχι να ζει, μέσω ουσιών, χίμαιρες που καταλήγουν στην καταστροφή του ίδιου, αλλά και όλης της κοινωνίας».


Αλλάζει το τοπίο των εξαρτήσεων

Αλλάζει σταδιακά το τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε χτες το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα, καθώς ο αριθμός των εξυπηρετούμενων τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ανομοιογενής, με την εξάρτηση από την κάνναβη, το αλκοόλ και τον τζόγο να απασχολούν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες του.
 Σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, σήμερα οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με περισσότερα χρόνια συστηματικής χρήσης και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις: Προβλήματα σωματικής υγείας, κατάθλιψη, εμπλοκή με το νόμο.
 Κύριες ουσίες χρήσης παραμένουν η ηρωίνη και τα οπιοειδή, και η είσοδος στη χρήση ουσιών γίνεται στα 16 έτη με την κάνναβη. Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό όσων αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη έχει υπερδιπλασιαστεί, από 14% το 2006 σε 35% το 2017 (αναλυτικό ρεπορτάζ θα υπάρχει στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30/6 - 1/7).

Τον απολογισμό παρουσίασαν ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκος και ο πρόεδρος Γ. Μπαρδάνης. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Π. Κατηφές εκ μέρους του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και η πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Μ. Σαραντέα - Τσίγκα.

Στόχος της κυβέρνησης η άμβλυνση των αντιστάσεων απέναντι στα ναρκωτικά
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη διακήρυξή του σημειώνει:

«Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών βρίσκει τις αιτίες που οδηγούν τη νεολαία στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών πιο οξυμένες από ποτέ. Σε όλο και μικρότερη ηλικία οι νέοι αναγκάζονται να βιώσουν τις συνέπειες της κρίσης, την επίθεση στα δικαιώματά τους που συρρικνώνονται δραματικά (...).

Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, μεθοδεύεται η σταδιακή διάλυση των δομών απεξάρτησης, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά συντηρεί το πρόβλημα της εξάρτησης. Η οικονομική κρίση συνθλίβει τις ελπίδες για κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, καθώς τους οδηγεί στο ίδιο τοξικό περιβάλλον που τους έριξε στη χρήση, μειώνει το κίνητρο για θεραπεία και έχει αυξήσει τις υποτροπές. Η απουσία μέτρων για ομαλή κοινωνική επανένταξη βάζει επιπλέον εμπόδια (...).

Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι: Οπου νομιμοποιήθηκε η "φαρμακευτική" κάνναβη, σταδιακά νομιμοποιήθηκε και για ψυχαγωγική χρήση, παρατηρήθηκε δε αύξηση των ποσοστών χρήσης και εξάρτησης, όχι μόνο κάνναβης αλλά και γενικότερα ναρκωτικών. Στις ΗΠΑ, η χρήση φτάνει στο 36% των μαθητών, ενώ 1 στους 3 μαθητές αναφέρει ότι προμηθεύτηκε κάνναβη με ιατρική συνταγή που δόθηκε σε κάποιον άλλον. Η κάνναβη δεν προτείνεται από κανέναν επιστημονικό φορέα ως θεραπεία πρώτης επιλογής (...).

Ποιοι κερδίζουν από την κατάσταση που διαμορφώνει η κυβέρνηση;
Κερδίζουν οι μεγάλες βιομηχανίες που είναι έτοιμες να θησαυρίσουν από την κάνναβη, απαλλαγμένες από τους απαραίτητους αλλά ακριβούς γι' αυτές ιατρικούς ελέγχους!

Κερδίζουν εκείνοι που ακολουθώντας τη λογική της "μείωσης της βλάβης" θέλουν να ζούμε με τα ναρκωτικά και όχι να παλεύουμε κατά των κοινωνικών αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση. Που ακυρώνουν κάθε πρόληψη, προβάλλοντας την "ακινδυνότητα" των υποτιθέμενων "μαλακών ναρκωτικών"».

Το ΕΣΥΝ καλεί το λαό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να δυναμώσουν το αντιναρκωτικό μέτωπο, τις γραμμές των μαζικών φορέων και των σωματείων που συμμετέχουν σ' αυτό.

Να δημιουργηθεί κλειστό «στεγνό» πρόγραμμα και στην Πάτρα
 
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, και ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ Πάτρας, Χρήστος Γκρεκιώτης.

Ο Θ. Τουλγαρίδης ανέφερε πως «η φετινή 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, βρίσκει το αντιναρκωτικό κίνημα σε δεινότερη θέση, μετά το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί "φαρμακευτικής" κάνναβης, ο οποίος ουσιαστικά νομιμοποιεί την κάνναβη ως αθώα, η οποία μάλιστα θεραπεύει όλες τις αρρώστιες! Ανοίγει έτσι το δρόμο στην πλήρη απελευθέρωση της χρήσης ναρκωτικών».

Στη συνέχεια, ο Χρ. Γκρεκιώτης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, τονίζοντας πως «με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, η κυβέρνηση θέλει ένα κομμάτι νεολαίας άνευρο, να μη νοιάζεται για τίποτα, να μην αγωνίζεται, άρα να μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει (...) Μαζικά και οργανωμένα παλεύουμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τη "φαρμακευτική" κάνναβη, να σταματήσει η χορήγηση υποκατάστατων της ηρωίνης από τα δημόσια νοσοκομεία, να δημιουργηθεί και στην περιοχή μας κλειστό πρόγραμμα θεραπείας και να ενισχυθεί η δωρεάν αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα των νέων».

Ο δήμος Πατρέων και το ΕΣΥΝ Πάτρας οργανώνουν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, στο Αρχαίο Ωδείο της πόλης. Σήμερα: Παράσταση του Χορευτικού του δήμου με τη δεκαπενταμελή ορχήστρα του και άλλους Πατρινούς καλλιτέχνες, με θέμα «ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ», και αύριο γκαλά χορού με κλασικό και νεοκλασικό μπαλέτο, μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς από διάφορες χώρες, free style, jazz, hip hop.

Ριζοσπάστης   Τρίτη 26 Ιούνη 2018

2 σχόλια:

  1. Αντε να το πείς Αυτό στον Τσίπρα! Που η Διεύθυνση ...ΓΑΔΟΥΡΑ ΤΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΑ 2 ΗΜΕΡΕΣ 4 καλά καμουφλαρισμένα Επεξεργασμένα Φορτηγά με υλικό Λείαν Καλό!!!




    υλικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΟΘΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΤΑ!

    ΌΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ "ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ" ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή