Μπορεί η ΔΕΘ να ολοκληρώθηκε, όμως το «νέο κεφάλαιο» που σηματοδότησε την «αμυντική συνεργασία» Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εδώ, όπως και οι σοβαροί κίνδυνοι που κουβαλάει για το λαό και τη χώρα αυτή η συνεργασία.
Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γ. Μίτσελ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα πλέον αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα «συνοριακά κράτη», που είναι αναγκαία στις ΗΠΑ για τη σταθερή παρουσία τους στην περιοχή. Παρόμοιας σημασίας χαρακτηρίζεται και η στρατιωτικοπολιτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, εξ ου και οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ σημαντικά τα «τριμερή σχήματα», όπως αυτό με την Κύπρο. Η ωμότητα των κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ φαίνεται π.χ. στη συχνή αναφορά του Μίτσελ ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ σοβαρή ευκαιρία «να παίξει μπάλα», να χωθεί δηλαδή μέχρι τα μπούνια σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι.
Το πώς «παίζει μπάλα» η Ελλάδα είναι λίγο - πολύ γνωστό και συμπυκνώνεται στη βαθιά εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που δημιουργεί «ευκαιρίες» για την αστική τάξη, περιλαμβάνει: Το τράβηγμα μέχρι τα άκρα της λειτουργίας της βάσης της Σούδας, την οποία πλέον οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «κορεσμένη», περνώντας σε φάση αναζήτησης νέων περιοχών εγκατάστασης δυνάμεών τους.
Τη μεταφορά των αμερικανικών drones στη Λάρισα και την προσπάθεια ενεργοποίησης μίας ακόμα βάσης στο Τυμπάκι της Κρήτης. Την αναβάθμιση της βάσης της Ανδραβίδας, αλλά και τη δημιουργία υποδομής στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ, κ.λπ.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η εξαγορά του Νεωρίου Σύρου από την αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, που όπως λένε παράγοντές της το καθιστά «μίνι Σούδα». Μάλιστα, στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με «εμπορικό και στρατιωτικό» προσανατολισμό, μια κίνηση που αποτελεί σφήνα στην κινεζική παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά. Το «άπλωμα» των δυνάμεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από την Αίγυπτο μέχρι τον Λίβανο, π.χ. με τη φρεγάτα «Ελλη» να παρακολουθεί τις ρωσικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύει ότι πλέον αναπτύσσεται δραστηριότητα με ευρύτερη σημασία για όλη την περιοχή, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει αυξημένο ρόλο, από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, προσφέροντας κάθε δυνατή, διπλωματική και επιχειρησιακή υποστήριξη στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ΗΠΑ ποντάρουν πολλά στο γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε και στην παρουσία Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου και οι δυο ξεχώρισαν ως «ένα το κρατούμενο» το ρόλο της Ελλάδας ως «μεντεσέ» ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Τα παραπάνω πρέπει να σημάνουν καμπανάκι για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Η «αναβάθμιση» της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ είναι πηγή κινδύνων για το λαό, αφού η χώρα, οι υποδομές της, οι Ενοπλες Δυνάμεις της, συμμετέχουν σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι και μπαίνουν στο στόχαστρο πολεμικών αναμετρήσεων. Κι αυτό σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο νέος γύρος αντιπαράθεσης πάνω από τη Συρία, ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, με συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός στην Ανατολική Μεσόγειο, με την εμπλοκή Τουρκίας και Ιράν. Σε μια περίοδο, επίσης, που στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σε πλήρη εξέλιξη παζάρια για αλλαγή συνόρων.
Γι' αυτό, πρέπει εδώ και τώρα να χρεοκοπήσει ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη, Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
902gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου