Η πρωτολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συζήτηση
Eurokinissi
|
Βέβαια αυτό που περιγράφετε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι μια εικονική πραγματικότητα.
Ποια είναι η αληθινή πραγματικότητα;
-- Η εντατικοποίηση της εργασίας.
-- Η γιγάντωση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες και φέτος ξεπέρασαν στις νέες προσλήψεις τις σταθερές εργασιακές σχέσεις.
-- Η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας, της εργολαβικής απασχόλησης.
-- Η παντελής έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», και των θανατηφόρων, στη βιομηχανία και σε όλους τους κλάδους.
Μέσα σε λίγους μόλις μήνες είτε ψηφίσατε είτε δρομολογήσατε νέα επιθετικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
-- Καταργήσατε τις κλαδικές συμβάσεις, προβλέποντας ακόμη περισσότερες «ρήτρες εξαίρεσης» που μπορεί να αξιοποιεί η εργοδοσία, μετατρέποντας παράλληλα τον υπουργό Εργασίας σε γενικό άρχοντα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία και να προχωρά μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη «ευελιξία».
-- Στις Συλλογικές Συμβάσεις, τόσο εσείς όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσατε και επεκτείνατε όλο το αντεργατικό πλαίσιο, που αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων - σχεδόν τους 9 στους 10 - εκτός οποιασδήποτε ΣΣΕ.
-- Διατηρήσατε ανέγγιχτη την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλαδικές συμβάσεις, όπου δίνεται στον κάθε εργοδότη η απόλυτη ευχέρεια κίνησης, το δικαίωμα να προχωράει ή να μπλοκάρει τη διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής.
-- Βάλατε τον προσχηματικό όρο να μπαίνει η «οικονομική κατάσταση» μιας επιχείρησης ως δείκτης εξαίρεσης, την οποία θα μπορούν οι ίδιες να επικαλούνται όποτε και όπως θέλουν. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και για το κατρακύλισμα των μισθών στο όριο του κατώτατου.
Ξέρετε ακριβώς τι είπατε πριν, στην πρωτολογία σας, κύριε Μητσοτάκη, ή απλά σας τα λέει όπως θέλει ο κ. Βρούτσης, ο υπουργός Εργασίας, και σας εκθέτει; Κλαδική Σύμβαση στον Επισιτισμό όντως υπογράφηκε, μετά από 12 χρόνια, ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, και αντί να την κηρύξει υποχρεωτική το υπουργείο, ως όφειλε, βάζετε ανυπέρβλητα εμπόδια, για να μείνει η Σύμβαση αυτή στα χαρτιά! Τι είδους εμπόδια; Πρώτον, ζητάτε από τους ίδιους τους εργαζόμενους τεχνικοοικονομική μελέτη ότι δεν θίγεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δεύτερον, όταν οι εργαζόμενοι μπουν σε αυτήν τη διαδικασία, για να φτιάξουν τη μελέτη, δεν τους δίνετε τα στοιχεία. Τρίτον, ακόμα κι όταν τελικά σας υποβάλλουν αυτή τη μελέτη, έχετε τη δυνατότητα να εξαιρέσετε επιχειρήσεις από την κλαδική σύμβαση. Αν απλά συναντούσατε εσείς ο ίδιος την Ομοσπονδία Επισιτισμού, όπως τη συνάντησα εγώ, θα σας τα έλεγαν όλα αυτά!
Παραπέρα:
- Φροντίσατε αυτό το διάστημα να δυναμώσετε την καταστολή, με διατάξεις που τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, με μέτρα σε βάρος της λειτουργίας των σωματείων.
Χτίζετε πάνω στο αντιασφαλιστικό οικοδόμημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο. Ούτε πολύ περισσότερο καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως ήταν και η προεκλογική σας δέσμευση.
Εφαρμόζετε κατά γράμμα το νόμο Κατρούγκαλου, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα όποια νομικά κενά αυτός είχε δημιουργήσει. Το αρχιτεκτονικό περιεχόμενο του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει αναλλοίωτο.
Αυτός ο νόμος αποτέλεσε έως και τις μέρες μας την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Και στο σημείο αυτό να καλωσορίσουμε και την κυρία Γεννηματά στην υιοθέτηση - έστω και στα λόγια - της θέσης του ΚΚΕ. Ακριβώς: Νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση είναι. Εχει μαλλιάσει μήνες τώρα η γλώσσα μας να σας το λέμε. Βέβαια, να πούμε και περαστικά στον κ. Κατρούγκαλο, έτερον εκάτερον!
Σήμερα έρχεται η ΝΔ να ισχυροποιήσει το πνεύμα και το σώμα αυτού του νόμου, να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή, με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, όπου η σύνταξη θα σπάει σε ένα μικρό τμήμα που θα το εγγυάται το κράτος (και αυτό πάντα υπό αίρεση, με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας), στην ονομαζόμενη εθνική σύνταξη κι από κει και πέρα θα υπάρχει η ανταποδοτική σύνταξη, η οποία θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο.
Οι συντάξεις θα τιτλοφορούνται πλέον ως χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.
Αυτές τις μέρες έχει κορυφωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα προκειμένου να απενεχοποιήσετε το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.
Σε εκπομπές και πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κυβερνητικά στελέχη, μαζί με τη συμβολή γνωστών «ειδικών», μιλούν για τις αυξήσεις στα 35 και στα 42 χρόνια ασφάλισης, στους μισθούς των 1.000 και των 2.000 ευρώ.
Εχετε δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα, για να πουλήσετε την πραμάτεια, για να παραδώσετε «μπιρ παρά» το Ασφαλιστικό στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους επιχειρηματίες της Υγείας.
Πατάτε πάνω στην άγνοια, ιδιαίτερα των νέων εργαζόμενων, ώστε το Ασφαλιστικό να αντιμετωπίζεται ως δύσκολος γρίφος, ώστε οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ασχοληθούν με αυτό, στέλνοντάς τους παράλληλα στην αγκαλιά των αρπακτικών, που καραδοκούν με τις φανταχτερές τους διαφημίσεις.
Απαντήστε όμως στο εξής ερώτημα:
Ποιος νέος εργαζόμενος που ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο στα χρόνια της κρίσης ή και πιο πριν, που είναι σήμερα στις πιο παραγωγικές ηλικίες, θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια εργασίας - και μάλιστα ασφαλισμένης εργασίας;
Ποιος εργαζόμενος θα έχει 35 έτη δουλειάς, όταν η καταγεγραμμένη ανεργία όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο;
Πού θα βρουν αυτοί οι εργαζόμενοι τα ένσημα για να πιάσουν τις νόρμες που με θράσος αναδεικνύετε;
Ποιος νέος εργαζόμενος, που έχει φάει απολύσεις με το κουτάλι, που έχει δουλέψει όλες τις μορφές της «ευέλικτης» εργασίας και περιπλανιέται από δουλειά σε δουλειά, θα έχει τα 12.000 ένσημα που μας ανακοινώνετε αυξήσεις;
Η σύνταξη βγαίνει μέσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης που διαμορφώνει η κάθε κυβέρνηση πάνω στα χρόνια ασφάλισης και επιπλέον πάνω στον συντάξιμο μισθό.
Τι σύνταξη και τι παροχές θα έχουν οι εργαζόμενοι που είδαν σε μια νύχτα τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ, που οι νέοι εργαζόμενοι αμείβονται με 430 ευρώ;
Τι σύνταξη θα έχουν οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται 4ωροι και παίρνουν μισθό έως 250 ευρώ;
Εχετε δημιουργήσει το έδαφος ώστε το Ασφαλιστικό να αποτελεί όχι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, αλλά εμπόρευμα που θα το πληρώνει όποιος έχει, για όσο έχει και αν έχει.
Απόλυτο χάος για τους εργαζόμενους στις εργασιακές σχέσεις, αλλά παράδεισος για τους ομίλους
Παρεμπιπτόντως, και μιας και επισκεφτήκατε πρόσφατα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς αναζήτηση επενδυτών:
Ο τελευταίος επενδυτής από αυτές τις χώρες, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά άφησε κάτι εκατομμύρια «φέσια» στους εργαζόμενους. Για να έχουμε και μια εικόνα τι σόι είναι αυτοί οι περιβόητοι επενδυτές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών η πλήρης ελευθερία που αποκτούν - νόμιμα ή πλαγίως - οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές.
Η ένταξη του «εκπτωτικού χωριού» στα Σπάτα, με Υπουργική Απόφαση της ΝΔ, πάνω στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο σε μια σειρά περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση της εργοδοσίας στα «Jumbo» ότι προχωρά σε άνοιγμα των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Πιερία όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Ολα αυτά αποτελούν τους τελευταίους κρίκους στην επίθεση που ξετυλίγεται μεθοδικά εδώ και χρόνια σε βάρος της κυριακάτικης αργίας.
Ειδικά στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό, οι εξελίξεις αυτές δένουν με την απογείωση της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης, με το καθημερινό ωράριο και τις εβδομαδιαίες ώρες δουλειάς να αυξομειώνονται «ευέλικτα» και χωρίς καμία επιβάρυνση για την εργοδοσία, με τους εργαζόμενους, κυρίως σε αυτούς τους κλάδους, να βρίσκονται στο πόδι από το πρωί έως το βράδυ.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολυσυζητημένης «διευθέτησης του χρόνου εργασίας». Αυτά τα στηρίζετε με όλες τις δυνάμεις σας, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης στα νέα ζευγάρια, σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Μια απέραντη αρένα χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και προστασίας οι χώροι δουλειάς
Και πάνω από όλα οι ευθύνες κυβερνήσεων και εργοδοσίας, που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε χώρους όπου ο εργαζόμενος παίζει την υγεία του και τη ζωή του «κορόνα - γράμματα».
Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς - ακρωτηριασμούς, έως και θανάτους που διέλυσαν εργατικές οικογένειες, στον Βόλο, στο Ναύπλιο, στη Χαλκίδα, στην Ξάνθη, στη Λάρυμνα, στα Γιάννενα, στη ΔΕΗ, σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, που οι υπηρεσίες του υπουργείου αρνούνται να ελέγξουν.
Από τη ΛΑΡΚΟ, που θέλετε να κλείσετε, που παραμονές της μεγάλης κινητοποίησής τους έχασε τη ζωή του ένας ακόμα εργάτης, μέχρι και το πιο πρόσφατο «ατύχημα» στα διυλιστήρια της «Motor Oil», όπου 4 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη.
Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει μια απέραντη αρένα χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και προστασίας.
Η ελευθερία που απολαμβάνουν οι εργοδότες δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής βίας.
Μέχρι και εργάτες που πυροβολούνται βλέπουμε, όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Κάθε επόμενη κυβέρνηση βάζει το δικό της λιθαράκι στα αντεργατικά νομοθετήματα
Κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργούσε τα βασικά αντεργατικά νομοθετήματα της προηγούμενης, αλλά έβαζε πάνω σε αυτά και το δικό της λιθαράκι.
Δείτε μόνο τα τελευταία χρόνια:
- Νόμος Βρούτση για τον κατώτατο μισθό: Υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ξανασυνεχίζει από την κυβέρνηση της ΝΔ.
- Νόμος Κατρούγκαλου: Ενσωμάτωσε όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σήμερα επεκτείνεται περαιτέρω από την κυβέρνηση της ΝΔ.
- Απεργοκτόνος νόμος Αχτσιόγλου, που επεκτάθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.
- Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: Ξεκίνησε με 8 Κυριακές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πήγε στις 32 με ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνεται ξανά με κυβέρνηση της ΝΔ.
Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Ποιον δουλεύετε λοιπόν;
Εδώ δεν έχει μισόλογα, ούτε κόλπα και ατάκες. Πείτε μας, εδώ και τώρα, πότε θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ο οποίος πρέπει και να αποτελέσει τη βάση προς συζήτηση για αυξήσεις στους κλάδους.
Να μας πείτε, εδώ και τώρα, πότε θα αφήσετε ελεύθερες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Εσείς που κλίνετε σε όλες τις πτώσεις τη δύναμη και την ελευθερία της αγοράς, έχετε αλυσοδέσει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Περνάει η κρίση, λέτε, έχουμε ανάπτυξη. Λέτε μάλιστα πως είναι «ανάπτυξη για όλους». Ας δούμε τον προϋπολογισμό που καταθέσατε για το 2020.
Τι λέει ο προϋπολογισμός;
Ανάπτυξη της οικονομίας της τάξης του 2,8%.
Ποιος παράγει αυτήν την ανάπτυξη; Οι εργαζόμενοι.
Τι εκτίμηση όμως γίνεται για τους μισθούς στον προϋπολογισμό; Αύξηση 1,2%. Και αυτή ακόμη η αύξηση είναι πλασματική, γιατί στην πραγματικότητα, αν συνυπολογίσουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι όπως ονομάζετε τη φοροληστεία, αν συνυπολογίσουμε περικοπές σε κοινωνικές παροχές, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, που το κόστος τους μεταφέρεται στους μισθωτούς, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη, τελικά μάλλον μείωση του μισθού έχουμε, παρόλο που καταγράφεται για δεύτερη χρονιά ανάπτυξη.
Και εδώ αναδεικνύεται και το εξής: Ιδια πορεία έχουν οι μισθοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτό βαφτίζετε «κανονικότητα».
Γι' αυτό, όποτε διεκδικούν οι εργαζόμενοι αυξήσεις, πετάγεται πάντα κάποιος κυβερνητικός και λέει «σε καμία προηγμένη χώρα δεν γίνονται αυτά»!
Η ΕΕ επιδιώκει να διατηρήσει τη θέση της, δηλαδή τη θέση των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν έδρα τα κράτη - μέλη της, σε εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και ανταγωνισμών, βλέπε ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη καλπάζει μαζί με την αδικία σε βάρος των πολλών
Και από αυτό το βήμα, για μια ακόμα φορά, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Και απαιτούμε χρηματοδότηση και με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο από το κράτος, τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις τεράστιες πραγματικά δυνατότητες που έχει.
Την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, που θα αναπτυχθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω του, τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, διασφάλιση όλων των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία.
Αντίστοιχα, στηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο αποτελεί τη μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία που έχει η χώρα μας, με όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά, Συλλογική Σύμβαση τουλάχιστον με όσα προέβλεπε ο Οργανισμός του 2009. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι που θέλετε. Δεν θα σας κάνουμε κριτική αλά ΣΥΡΙΖΑ, ότι τάχα υιοθετείτε αντιαναπτυξιακά μέτρα. Αναπτυξιακά μέτρα υιοθετείτε, μόνο που η ανάπτυξη αφορά τους λίγους, τα κέρδη τους, τα προνόμιά τους.
Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει ποτέ ανάπτυξη για όλους. Ούτε ασφαλώς μπορεί να γίνει δίκαιη, γιατί αυτή η ανάπτυξη καλπάζει όσο μεγαλώνει η αδικία σε βάρος των πολλών.
Να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας από τα κάτω
Οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις δημιουργούν ανάταση και αγωνιστική αισιοδοξία, για να μην περάσει η ηττοπάθεια, να δυναμώσει συνολικά ο διεκδικητικός αγώνας «από τα κάτω».
Από τις χιλιάδες καθαρίστριες στα σχολεία και σε άλλους χώρους δουλειάς, που παραμένουν όμηροι των κυβερνήσεων, μέχρι τους εργαζόμενους που σήμερα αγωνίζονται για τη δουλειά τους, για να μην απολυθούν, για αυξήσεις στους μισθούς και για ενιαία σύμβαση στον ΟΤΕ, στις τράπεζες και σε δεκάδες χώρους δουλειάς, όλοι αυτοί είναι αγωνιστικοί φάροι.
Αυτοί οι αγώνες, σε αυτήν την περίοδο, δείχνουν τη δύναμη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των οργανώσεών του, ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ριζοσπάστης Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου