Παρέμβαση στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θ. Καράογλου, πραγματοποίησε χθες, αντιπροσωπεία εκπροσώπων των σωματείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της ζωής και της δουλειάς των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Στη συνάντηση αποκαλύφθηκε ένα
μόνο μέρος της εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώνεται σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και υποχρεωτικές απλήρωτες άδειες, επίσης η απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας και παρουσιάσθηκαν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. (Διαβάστε εδώ το Υπόμνημα των συνδικάτων).
μόνο μέρος της εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώνεται σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και υποχρεωτικές απλήρωτες άδειες, επίσης η απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας και παρουσιάσθηκαν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. (Διαβάστε εδώ το Υπόμνημα των συνδικάτων).
Όπως είπε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης η πανδημία του κορονοϊού έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τις χρόνιες αδυναμίες ενός συστήματος Υγείας που με την πολιτική της εμπορευματοποίησης υποβαθμίστηκε και σήμερα δεν φαίνεται να τα καταφέρνει να ανταπεξέλθει σε μια ραγδαία εξάπλωση της νόσου. Και σημείωσε ότι "μπορεί η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες να εκτίναξε την καμπάνια για την ατομική ευθύνη η ίδια όμως δεν αναλαμβάνει την συλλογική ευθύνη να υλοποιήσει μια σειρά αιτήματα των εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία".
Ξεκαθάρισε ότι τα ταξικά σωματεία, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται σε αυτά, δεν θα δεχτούν η επιδημία αυτή να αποτελέσει μια νέα αφορμή για μια σειρά μεγαλοεργοδότες, εταιρείες και επιχειρήσεις να αφαιρέσουν δικαιώματα ή να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με την εντατικοποίηση για να αυγατίζουν τα κέρδη τους και οι πολλοί εργαζόμενοι να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα.
Ο υφυπουργός περιορίστηκε στην κυβερνητική καραμέλα πως δήθεν "δεν θα επιτρέψουμε ...εργοδοτικές ασυδοσίες και αυθαιρεσίες", ενώ την ίδια ώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία τσακίζει τους εργαζόμενους με τις πλάτες του υπουργείου Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών του, και η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
Η εικόνα που αποκαλύπτεται
Στον χώρο της υγείας το κύριο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού, σε ορισμένες περιπτώσεις και μέσων σε νοσοκομεία και Κέντρα υγείας. Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες, ότι εργαζόμενοι και από μαζικούς χώρους με πιθανά συμπτώματα δεν υποβάλλονται στο εργαστηριακό έλεγχο και στέλνονται στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Σε πολλούς κλάδους τα μέσα προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, δεν εφαρμόζονται παντού (πχ Μετρό), ειδικά όπου δεν υπάρχει παρέμβαση των σωματείων.
Η άδεια ειδικού σκοπού δεν δίνεται παντού όπου την αιτούνται οι εργαζόμενοι (σούπερ μάρκετ, φαρμακαποθήκες). Οι εργαζόμενοι πιέζονται να πάρουν κανονική άδεια, ενώ υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με το μπλοκάκι και τους λένε ότι δεν προβλέπεται να πάρουν άδεια (π.χ. μηχανικοί σε κατασκευαστικές εταιρείες).
Απολύσεις εργαζομένων, κυρίως σε εργολαβικές εταιρείες με την αιτιολογία της μείωσης της δουλειάς. Η εταιρεία "Επιπλα Λαγογιάννης" στις 16/3 απέλυσε 13 εργαζόμενους λέγοντας ότι λόγω της κατάστασης έχει μειωθεί η δουλειά. Απολύσεις έγιναν και σε μια σειρά ξενοδοχεία όπως το Excelsior, το City, το Grand, κ.α..
Αναπάντητο παραμένει τί θα γίνει με την αμοιβή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που από την πρώτη μέρα προχώρησαν σε εκ περιτροπής εργασία ή θα μειώσουν στο 50% το προσωπικό τους (εργοστάσιο ΔΙΟΝ, κ.α.)
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου