Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Να τελειώνει...το κήρυγμα


Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση με την αποθέωση της ατομικής ευθύνης στη διαχείριση της πανδημίας, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και στη νεολαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μήνυμα που απευθύνει σε όσους νέους επιστρέφουν τώρα από διακοπές, τους οποίους παρουσιάζει περίπου ως ...κινούμενες βόμβες, που ευθύνονται για το «επόμενο κρούσμα», για το γεγονός ότι μπορεί να νοσήσουν οι γονείς και οι παππούδες τους και κάποιοι από αυτούς να πεθάνουν! Την ίδια ώρα, τα καράβια και τα αεροπλάνα με τα οποία επιστρέφουν νεότεροι και μεγαλύτεροι από τις ολιγοήμερες διακοπές τους είναι γεμάτα μέχρι ...τα φουγάρα και τα φτερά, ενώ μεγάλος είναι ο συνωστισμός σε λιμάνια και αεροδρόμια.

 
Αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που θα χρησιμοποιούν στο εξής για να πηγαίνουν στις δουλειές τους, είναι επίσης σε άθλια κατάσταση, με αραιά δρομολόγια λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς είναι «λάστιχο» για την εργοδοσία, επειδή τα μέτρα κοστίζουν ή καθυστερούν την παραγωγή, ενώ τα νοσοκομεία που θα δεχτούν το βάρος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι αδύνατον να το αντέξουν, λόγω των κενών που παραμένουν, αφού η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τον μηδενισμό των κρουσμάτων για να θωρακίσει με προσλήψεις και υποδομές το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Αντί λοιπόν να κάνει κήρυγμα περί ατομικής ευθύνης για να κρύψει τη δική της μεγάλη ανευθυνότητα, τις παλινωδίες και την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ας πάρει τώρα, προτού είναι αργά, όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού. Προϋπόθεση άλλωστε για να είναι αποτελεσματική η ατομική ευθύνη είναι να πατάει στο στέρεο έδαφος μέτρων ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, που είναι ευθύνη του κράτους να τα εξασφαλίσει στο λαό.

Τρίβουν τα χέρια
 
«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζεται, επίσης, από τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο ληξιπρόθεσμων οφειλών στα τιμολόγια ηλεκτρισμού (....) Ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών παραμένει χαμηλός και πρέπει να ενισχυθεί». Το παραπάνω απόσπασμα περιέχεται στην έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», στην παράγραφο με τον προκλητικό τίτλο «Αγκυλώσεις στον τομέα της Ενέργειας». Εκεί προτείνεται ανάμεσα σε άλλα να κλιμακωθεί η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «απολιγνιτοποίησης», επιβεβαιώνοντας ότι η έκθεση προμηνύει συνολική ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Για τις λαϊκές οικογένειες, που την τελευταία μόνο δεκαπενταετία είδαν τα τιμολόγια του ρεύματος να εκτοξεύονται και το 30% ζει σήμερα σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, είναι πρόκληση να παρουσιάζεται ως «λύση» η παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι η πηγή του προβλήματος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το πόρισμα της «Επιτροπής Πισσαρίδη» ανάβει και το «πράσινο φως» για ένταση των εκβιασμών και των διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν, προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα για τους παρόχους της Ενέργειας, να στηριχτεί δηλαδή η κερδοφορία τους. Αλλη μια απόδειξη ότι το κεφάλαιο «τρίβει τα χέρια του» από χαρά για τα μέτρα που φέρνει μαζί του το «Ταμείο Ανάκαμψης», την ίδια ώρα που χιλιάδες ακόμα λαϊκά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να τρίβουν τα χέρια τους ...για να ζεσταθούν το χειμώνα, καταδικασμένα να ζουν σε ενεργειακή φτώχεια.

Απέναντι, όχι δίπλα
 
«Το κράτος βρέθηκε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή», είπε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την τελευταία επίσκεψη στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, κάνοντας πως δεν άκουσε όλες αυτές τις μέρες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι έδωσαν αβοήθητοι τη μάχη με τις λάσπες και το νερό τη νύχτα της καταιγίδας και ότι ενώ επανειλημμένα ζητούσαν μέτρα πρόληψης και αντιπλημμυρικής προστασίας, κυρίως στα χωριά όπου προηγουμένως είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε τόσα χρόνια από το κράτος, όπως κατέγραψε και ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου». Το κράτος επομένως ήταν και παραμένει «απέναντι» στις ανάγκες του λαού, ακριβώς επειδή αποστολή του είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αντιμετωπίζοντας τα πάντα με λογικές «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα στήριξης και αποζημίωσης των πληγέντων: Οπως παραδέχτηκε στη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης η δήμαρχος Χαλκιδέων, τα 650 ευρώ που δίνει το κράτος ως άμεση ενίσχυση στους πληγέντες έχουν ήδη ξοδευτεί, μετά τις πρώτες αναγκαίες εργασίες καθαρισμού των σπιτιών από τη λάσπη, και δεν λύνουν κανένα από τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα των κατοίκων. Για τέτοια ...χουβαρνταλίκια από το κράτος μιλάμε.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου