Μέτρα εδώ και τώρα - Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των λίγων
«Η αναγκαία ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού», σημειώνεται στο φυλλάδιο και αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση στο διάστημα που πέρασε δεν φρόντισε:
- Να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα αναγκαία κρεβάτια ΜΕΘ, για να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να παρέχονται όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες Υγείας στο λαό.
- Να ετοιμάσει κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου στις επιχειρήσεις που δουλεύει μεγάλος αριθμός εργαζομένων.
- Να πάρει μέτρα για τα ΜΜΜ και την Εκπαίδευση.
Αντίθετα, «σταθερά προσηλωμένη στη λογική κόστους - οφέλους συνέχισε και συνεχίζει να μας στοιβάζει σε χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης και ΜΜΜ, με αποτέλεσμα να παίζουμε καθημερινά κορόνα - γράμματα τη ζωή μας.
Την ίδια στιγμή, μέσα από ΠΝΠ και άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις, πήρε τα μέτρα που χρειάζονταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να περιορίσουν τις ζημιές τόσο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση όσο και από την επιδείνωση που προκλήθηκε από την πανδημία».
Ετσι «από τα μέτρα που πήραν μέσα στην πανδημία, οι επιχειρήσεις φτάνουν να πληρώνουν μόνο το 3% των συνολικών φόρων, κέρδισαν νέες εισφοροαπαλλαγές, ενώ το επόμενο διάστημα θα πάρουν δεκάδες δισ. ευρώ ζεστό χρήμα τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ.
Από την άλλη, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και πληρώνουν το μάρμαρο με χιλιάδες απολύσεις, μονομερείς αλλαγές σύμβασης, εντατικοποίηση της εργασίας και πάγωμα του κατώτατου μισθού. Οι αυτοαπασχολούμενοι πήραν επιδόματα πείνας και το επόμενο διάστημα έρχονται μειώσεις και στις συντάξεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιτίθεται και στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.
Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων την υγεία του λαού, η πολιτική, δηλαδή, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού».
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ζει σήμερα ο λαός και παρά τις προκλητικές μεγαλοστομίες για την υποτιθέμενη «ετοιμότητα και θωράκιση του ΕΣΥ», η υποστελέχωση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι κραυγαλέα, σημειώνεται στο 4σέλιδο:
«Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προχώρησε σε ελάχιστες προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων, ενώ το όποιο μόνιμο προσωπικό ήρθε, δεν ξεπερνά σε αριθμό τις συνταξιοδοτήσεις στο ίδιο διάστημα. Με το ξεκίνημα της πανδημίας τα κενά σε οργανικές θέσεις στο ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έφταναν το 30%.
Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα οργανικά κενά και πόσο μάλλον τα λειτουργικά κενά των δομών Υγείας. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο που είναι αναγκαίο να υπάρχουν και εφεδρείες. Συγκεκριμένα, στα 9 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν λιγότεροι από 400 συμβασιούχοι και σχεδόν κανένας μόνιμος.
Διατηρείται επικίνδυνα χαμηλός αριθμός κλινών ΜΕΘ, κάποιες από τις οποίες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά αντίθετα δέσμευσε για λογαριασμό τους 30 εκατ. ευρώ, διπλασίασε τα χρήματα για αποζημίωση των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα από 800 στα 1.600 ευρώ ανά κλίνη. Ταυτόχρονα, τους επέτρεψε να αυξήσουν έως και 40% τις ΜΕΘ δίχως ελέγχους καταλληλότητας.
Δεν ενίσχυσε τα δημόσια εργαστήρια, αλλά σύναψε συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις του Covid-19. Οι ιδιωτικές εταιρείες θησαυρίζουν πουλώντας έως και 150 ευρώ το τεστ, με τις περισσότερες από αυτές να δίνουν τα δείγματα για ανάλυση σε δημόσια εργαστήρια.
Μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, σταματώντας τη λειτουργία κλινικών, εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, αφήνοντας ασθενείς, ακόμα και με χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρκινοπαθείς), χωρίς την αναγκαία φροντίδα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία. Παραμένουν ελλείψεις σε φάρμακα, αντιδραστήρια, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.
Ακόμη και τώρα, κλείνουν τους ασθενείς με συμπτώματα Covid-19 μέσα στα σπίτια τους, λέγοντάς τους να απευθυνθούν στο γιατρό τους, τη στιγμή που περισσότερο από το 70% του λαού δεν έχει οικογενειακό γιατρό για να απευθυνθεί.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει υποβαθμισμένη. Χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υγείας Τούμπας (το μεγαλύτερο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης) δεν υπάρχουν μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες. Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση επανέφερε την πρόταση για μεταφορά του ΚΥ Πύλης Αξιού, του μεγαλύτερου της περιοχής, που σε αυτή τη φάση ισοδυναμεί με την κατάργησή του.
Σοβαρή είναι η καθυστέρηση και ανεπάρκεια στη σύσταση μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Πολύ λίγες είναι οι κινητές μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που έχουν συσταθεί, και αυτές είναι με προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις. Είναι πάμπολλες οι καταγγελίες χώρων εργασίας που περιμένουν μέρες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση τεστ ή αντίστοιχα περιπτώσεων όπως στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, που για πληθυσμό που αγγίζει τις 100.000 πραγματοποιήθηκαν μόλις 300 τεστ!».
«Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη απέδειξαν την ανεπάρκεια του εμπορευματοποιημένου συστήματος να διασφαλίσει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων», αναφέρει το φυλλάδιο και συνεχίζει:
«Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ορος και προϋπόθεση είναι η ύπαρξη συστημάτων Υγείας που θα σχεδιάζουν και θα λειτουργούν με κριτήριο τη διασφάλιση της υγείας του λαού και όχι με γνώμονα τη λογική του κόστους - οφέλους και τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
Τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού σε κράτη με φιλελεύθερες αλλά και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα διαχείρισης.
Ο καπιταλισμός βλέπει τα πάντα ως εμπόρευμα, ψάχνει παντού το κέρδος, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της Υγείας. Η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη ανατροπής του.
Μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής αξιοποιεί όλους τους ανθρώπινους και παραγωγικούς πόρους διασφαλίζοντας την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σε μια τέτοια οικονομία, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και διασφαλίζεται πλήρως και δωρεάν για όλους!
Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση αντί να αποπροσανατολίζει με μεγαλοστομίες για τη "θωράκιση του ΕΣΥ", αντί να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία για την "ατομική ευθύνη", να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και άλλων σωματείων για:
- Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των ΚΥ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
- Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους με ευθύνη της κυβέρνησης. Να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
- Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία απόλυση - καμία αλλαγή σύμβασης.
- Αναρρωτικές άδειες για όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
- Να επαναλειτουργήσουν, να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία "Παναγία" και "Λοιμωδών".
- Η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αποδεικνύεται ένας αξιόπιστος δείκτης έγκαιρης παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό, να αυξηθούν τα σημεία ελέγχου των λυμάτων, ιδιαίτερα σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ως εργαλείο πρόληψης».
Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα: «Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για ένα άλλο σύστημα Υγείας, για μια άλλη κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία.
Με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το λαϊκό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός!
Να παλέψουμε για την ανάπτυξη πανελλαδικά ενός ενιαίου, σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας αναπτυγμένο και στις τρεις βαθμίδες του (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια), όπως επίσης και σύστημα επείγουσας ιατρικής.
Για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και δημόσιας Υγείας.
Για την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων απ' όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
Για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
"Γιατρειά" η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι "γιατροπορεύοντας" το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα για την ανατροπή του! Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου