Αν κρίνουμε από όσα λένε τα κυβερνητικά επιτελεία τις τελευταίες μέρες, όλα τα έχουν καλώς καμωμένα για την πανδημία. Απλά παραμένει μια μικρή ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, φαινόμενο το οποίο βέβαια κάθε άλλο παρά «απρόσμενο» είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πιο πριν τα είχαν πάλι όλα καλώς καμωμένα και η «ελευθερία» των εμβολιασμών απείχε «μια ανάσα». Απλά κόλλησε για μερικούς μήνες στις συμπληγάδες των επιχειρηματικών σχεδίων, των ανταγωνισμών, των απόρρητων εμπορικών συμφωνιών και συμβολαίων της ΕΕ. Νωρίτερα πάλι δεν υπήρχε «λόγος ανησυχίας», αφού «οι μαθητές δεν μετέδιδαν», τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ήταν εστίες υπερμετάδοσης και στους χώρους δουλειάς «δεν κόλλαγε». Για να μην πούμε βέβαια για το περασμένο καλοκαίρι, όταν απλά έπεσαν λίγο έξω στη «ζαριά» που έριξαν, τζογάροντας την υγεία του λαού για τα κέρδη μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ, εφοπλιστών και αερομεταφορέων. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι όσες «μεταλλάξεις» κι αν κάνει κάθε φορά η κυβερνητική επιχειρηματολογία και τα προσχήματα που αξιοποιούν, δεν κρύβεται με τίποτα πως ο πραγματικός «ιός» για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες είναι ο καπιταλισμός, η διαχείριση της πανδημίας με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό, κοινή συνισταμένη σε όλες τις φάσεις είναι η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ. Αυτόν τον «ιό» λοιπόν πρέπει να σημαδέψει η εργατική - λαϊκή πάλη, μαζί με τη διεκδίκηση μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα «συμπτώματά» του.
«Θα υπάρξουν αρκετές αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες στην επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, ώστε το θέμα αυτό να γίνει αντικείμενο trading (σ.σ. αγοραπωλησίας) στις αγορές; Πιθανώς». Αυτό διαπιστώνουν οι αναλυτές της «JP Morgan», με αφορμή την άνοδο τις τελευταίες μέρες των χρηματιστηρίων του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στις δυο αυτές χώρες ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε μεγαλύτερα ποσοστά συγκριτικά με άλλες. Και προσθέτουν πως «οι χώρες που θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας πιο γρήγορα λόγω κάποιου συνδυασμού δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και διανομής εμβολίων, αναμένεται να εμφανίσουν τις πιο ανοδικές τάσεις στα επιτόκια και τα νομίσματά τους». Ετσι, δηλαδή, αν είχε μείνει καμία αμφιβολία για το ποια κριτήρια καθορίζουν την κούρσα του εμβολιασμού, αλλά και τις «τρικλοποδιές» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ή τους εκβιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων...
«Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», έλεγε τις προάλλες ο νέος υπουργός Εργασίας και πρώην Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, αναγγέλλοντας καινούργιες «τεχνικές» για τη διευθέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων που εκκρεμούν. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τον πιστέψουμε. Είναι βέβαιο ότι στο καινούργιο του πόστο θα μεταφέρει την τεχνογνωσία από την προηγούμενη θητεία του και ότι θα επιχειρήσει να «λύσει» όλα τα ζητήματα κατά το πρότυπο της ΔΕΗ. Αυτός είναι άλλωστε και ένας επιπλέον λόγος για τους εργαζόμενους να προετοιμάζονται για σκληρούς αγώνες, αφού το παράδειγμα της ΔΕΗ μόνο για τα χειρότερα προϊδεάζει. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την απολιγνιτοποίηση, που αφήνει πίσω της μερικές χιλιάδες ανέργους, ανοίγει το δρόμο στα μεγαθήρια των ΑΠΕ και «τελειώνει» τον λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα της χώρας; Για την «οικονομική εξυγίανση» της ΔΕΗ, που έφερε ένταση των εκβιασμών και των διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν; Για την παραπέρα ενίσχυση της ΔΕΗ στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, που φέρνει αύξηση των τιμολογίων και χειρότερους όρους δουλειάς για τους εναπομείναντες εργαζόμενους; Αυτό είναι λοιπόν το «know how», η τεχνογνωσία που θα μεταφέρει ο υπουργός στο νέο του πόστο. Οχι μόνο στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, όπου προσλαμβάνει ιδιώτες για να τις διεκπεραιώσουν, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη αντεργατική ατζέντα, που αποτελεί την καρδιά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων για το επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου