Μετά τα παχυλά «νοίκια» στους κλινικάρχες και τη «διαλογή» ασθενών, ήρθαν και οι μετακινήσεις γιατρών από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία!
Κι έτσι, στο πλαίσιο της «συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα» και των «εθελούσιων παραχωρήσεων» των δύο ιδιωτικών κλινικών («Λητώ» και «Ιατρικό Περιστερίου») στην Αττική για τη νοσηλεία Covid περιστατικών, η κυβέρνηση μέσω της 1ης ΥΠΕ έδωσε «γραμμή» για τη μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία στο ιδιωτικό «Λητώ»!
Συγκεκριμένα, προς την κλινική «Λητώ» μετακινούνται συνολικά πέντε ειδικευόμενοι παθολόγοι από το «Λαϊκό», το «Ιπποκράτειο» και το «Σπηλιοπούλειο». Η πρωτοβουλία αυτή της ΥΠΕ ήρθε σε απάντηση αυτοψίας που έγινε στο «Λητώ» στις 11 Μάρτη και στην οποία διαπιστωνόταν η ανάγκη εξεύρεσης 8 ειδικευόμενων.
Θυμίζουμε ότι όταν ανακοινώθηκαν οι περιβόητες «εθελούσιες παραχωρήσεις» - που βέβαια γίνονται με το αζημίωτο από τα κρατικά ταμεία - σε ερωτήματα για το γεγονός ότι το «Λητώ» δεν διαθέτει πνευμονολογική κλινική, η κυβέρνηση απαντούσε ότι ο επιχειρηματικός όμιλος, στον οποίο ανήκει και το συγκεκριμένο «μαγαζί», θα έλυνε το ζήτημα μετακινώντας προσωπικό από άλλες κλινικές του. Τώρα βέβαια επιλέγεται ο δρόμος του στραγγίσματος του δημόσιου συστήματος για να στελεχωθεί και το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο.
Η συγκεκριμένη απαράδεκτη κίνηση έγινε γνωστή το περασμένο Σάββατο, μια μέρα μετά το προηγούμενο «χτύπημα» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», οπότε και είχε ανακοινωθεί ότι στα δύο αυτά θεραπευτήρια θα μεταφέρονται μόνο οι ...σχεδόν υγιείς - πρώην ασθενείς Covid. Δηλαδή, όσοι έχουν σχεδόν αναρρώσει και είναι ένα βήμα πριν το εξιτήριο, θα περνάνε και μια βόλτα από το ιδιωτικό κέντρο, κάτι που θα «ωφελεί» βέβαια τους κλινικάρχες, αφού θα τσεπώνουν το νοσήλιο που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση...
Κάνοντας «ταμείο» λοιπόν, οι ιδιώτες έχουν και τζάμπα προσωπικό και επιπλέον ασθενείς - πελατεία που τους προσφέρεται από τα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες, αφού είναι διαλεγμένοι και σε καλή υγειονομική κατάσταση και κρατικό χρήμα σε μια περίοδο που, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, έχουν «αναδουλειές» λόγω της γενικότερης κατάστασης. Πρόκειται για «έκτακτο σχεδιασμό» της κυβέρνησης, που αποτελεί αντιγραφή των αντίστοιχων κινήσεων που έκανε και στη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Την ώρα που ούτε οι εφημερίες στις κλινικές Covid του νοσοκομείου «δεν βγαίνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, η διοίκηση δέχεται να δωρίσει δύο ειδικευόμενους στον ιδιωτικό τομέα», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών.
Ως απάντηση στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, ειδικευόμενοι στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο πραγματοποίησαν χτες το πρωί κινητοποίηση στη διοίκηση του νοσοκομείου με αίτημα την έγγραφη δέσμευση ότι δεν θα γίνουν μετακινήσεις ειδικευόμενων, καθώς «όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς, αλλά το νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μη μετακινηθεί κανείς εργαζόμενος από δημόσιο νοσοκομείο σε άλλο και ιδίως του ιδιωτικού τομέα, να ανακληθεί η απόφαση της ΥΠΕ για μετακίνηση των ειδικευόμενων προς το "Λητώ"». Από τη μεριά του, ο διοικητής δεσμεύτηκε προφορικά ότι οι μετακινήσεις έχουν ανασταλεί. Ωστόσο, χτες οι ειδικευόμενοι παρέλαβαν από το Πρωτόκολλο το έγγραφο μετακίνησής τους, οπότε παραμένουν σε επαγρύπνηση.
Μετά την κατακραυγή που σήκωσε ο «σχεδιασμός αλά Θεσσαλονίκη», χτες διαρρέονταν ότι οι μετακινήσεις των ειδικευόμενων αναστέλλονται, ενώ κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν ότι δεν πρόκειται για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα «αφού το "Λητώ" έχει "επιταχθεί" και είναι το ίδιο σαν να μετακινείς προσωπικό από το "Λαϊκό" στο "Ιπποκράτειο"» (!). Η ...«μαϊμού» επίταξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση βέβαια, έχει ήδη απαντηθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που τόνιζε την περασμένη βδομάδα ότι «δεν πρόκειται για επίταξη. Θα πληρωνόμαστε κανονικά». Η «κανονική πληρωμή» άλλωστε ήταν το πρώτο χτύπημα της κυβέρνησης στη «συνεργασία» που είχε ανακοινώσει με τα ιδιωτικά, η οποία πάντοτε γίνεται με το αζημίωτο. Θυμίζουμε ότι για τη νοσηλεία σε ΜΕΘ (non Covid) ιδιωτικών κλινικών, πέρσι η κυβέρνηση είχε διπλασιάσει το «νοίκι» που αποδίδει στους κλινικάρχες.
Οι παραπάνω απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που συνιστούν περαιτέρω αποδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων, γίνονται γνωστές όταν μόνο στην Αττική μέχρι χτες το μεσημέρι 126 ήταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς (Covid και non Covid) που βρίσκονταν «σε αναμονή» στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, ένας εξ αυτών είναι στην αναμονή από τις 28 Φλεβάρη, δηλαδή παραμένει διασωληνωμένος πάνω από 15 μέρες εκτός ΜΕΘ!
Η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο θριαμβολογεί για την «κατάκτηση του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ» που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει, όταν πριν την πανδημία απαιτούνταν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ ακόμα και σήμερα αρνείται την επίταξη δίχως αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα, όπως των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική που μπορούν άμεσα να προσφέρουν εκατοντάδες κλίνες και να ανακουφίσουν πραγματικά την ασφυκτική κατάσταση.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση «εμφράγματος» που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία:
-- Χτες στον «Ευαγγελισμό» η πληρότητα στις ΜΕΘ (Covid και γενική) ήταν 100%. Μόνο στην τελευταία εφημερία έγιναν συνολικά 170 εισαγωγές, οι 75 ήταν ασθενείς με Covid, εκ των οποίων οι 20 διακομίστηκαν στο «Σισμανόγλειο», που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά μιας νόσου και ήδη πάνω από 200 κρεβάτια (σε σύνολο 300) γέμισαν σε 3 μέρες.
-- Στο «Θριάσιο», ήδη τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε κλίνες απλής νοσηλείας. Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου μάλιστα καταγγέλλει ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη ούτε οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, για τις οποίες υπάρχει αίτημα του νοσοκομείου από 28/9/2020, δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν στις 17/12/2020 και δεν έχουν προσληφθεί οι 24 επιλαχόντες νοσηλευτές της 2Κ/2019. «Η "ανάπτυξη" των νέων κλινών ΜΕΘ COVID έγινε με μετακίνηση 3 γιατρών από το Αναισθησιολογικό και 2 γιατρών από τη Γενική ΜΕΘ. Αντίστοιχα μετακινήθηκαν 10 νοσηλευτές από τη Γενική ΜΕΘ, 2 νοσηλεύτριες από τη ΜΤΝ και 1 νοσηλεύτρια από το Αναισθησιολογικό»... Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου 6 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι, συνεπικουρούμενοι από ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων (π.χ. ψυχιατρικής, γυναικολογίας, νευρολογίας) έχουν την ευθύνη για δεκάδες πνευμονολογικούς ασθενείς (COVID και μη), ενώ παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, με 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για 32 και περισσότερους ασθενείς...
-- Στο πλαίσιο της μετατροπής όλου του συστήματος σε «μιας νόσου», την περασμένη βδομάδα, μέσα σε ένα 24ωρο, οι εργαζόμενοι της Γενικής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» κλήθηκαν να διακομίσουν όλα τα περιστατικά τους σε άλλα νοσοκομεία, ώστε να μετατραπεί άρον άρον σε ΜΕΘ Covid χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Για να καλύψουν τις ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού, έκλεισαν το Αγγειοχειρουργικό και Νεφρολογικό νοσηλευτικό τμήμα ΓΟΒ και μετέφεραν το νοσηλευτικό προσωπικό στη ΜΕΘ, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην εντατική θεραπεία, κάτι που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση το πρωί της Παρασκευής στην πύλη του νοσοκομείου.
Σε ασφυκτική κατάσταση συνεχίζουν να λειτουργούν τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid παραμένουν μεγάλες, με την κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στην περιοχή διαθέτει 2.500 κρεβάτια. Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα εντοπίστηκαν 1.095 κρούσματα, εκ των οποίων τα 243 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Ενδεικτική της κρισιμότητας είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, όπου από το βράδυ της Κυριακής είναι γεμάτα και τα 6 κρεβάτια ΜΕΘ Covid, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μέσα στο 2021. Στο μεταξύ, ανοδικές τάσεις δείχνει ο αριθμός νοσηλευόμενων και στις απλές κλινικές ΜΕΘ (18 άτομα χτες από 15 πριν μια βδομάδα).
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική των μπαλωμάτων, που οδηγεί σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και τα Κέντρα Υγείας, με τη μεταφορά προσωπικού από το ΚΥ Φαρσάλων στο Ιατρείο Νίκαιας, ώστε αυτό να μετατραπεί όπως - όπως σε «πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο». Την απόφαση αυτή καταδικάζουν μαζικοί φορείς αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με ομόφωνη απόφαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου