Οσοι αμφιβάλλουν ...έχουν κι άλλες επιλογές εμβολίων, σύμφωνα με τις συστάσεις της κυβέρνησης
Eurokinissi |
Πιο συγκεκριμένα, χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου, μετέφερε την απόφαση της Επιτροπής για συνέχιση του εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο της «AstraZeneka», με μόνο «μέτρο» την έμμεση σύσταση σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν άλλα εμβόλια, τα οποία είναι διαθέσιμα. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια» (mRNA), ως απάντηση στις ανησυχίες για τις παρενέργειες του «AstraZeneca». Ποιες γυναίκες πρέπει να το κάνουν αυτό; Με ποια κριτήρια; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την επιλογή του ενός ή του άλλου σκευάσματος; Καμία απάντηση σε τέτοια ερωτήματα, που όπως φαίνεται είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση, αφού με δική της ευθύνη δεν υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική παρατήρηση, επαρκής παρακολούθηση εμβολιασμένων κ.ο.κ.
Η ανησυχία για το σκεύασμα της «AstraZeneca» μεγάλωσε μετά την καταγραφή 5 περιστατικών με παρενέργειες θρόμβωσης - θρoμβοπενίας, έπειτα από τον εμβολιασμό τους, κάτι που απασχόλησε και τη χτεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής.
Από τα 5 αυτά περιστατικά που έχουν καταγραφεί, τα τέσσερα αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών, και το άλλο άντρα ηλικίας 35 ετών. Ενα περιστατικό ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Παρ' όλα αυτά, όπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση «δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες, ίσως μόνο η ηλικία (...) γνωρίζουμε όμως ότι είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για θρομβώσεις αν κάποιος νοσήσει με κορονοϊό».
Αν ένα άτομο παρουσιάζει θρομβοπενία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΕΕ, συνιστάται να ελέγχεται και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων, με συγκεκριμένες εξετάσεις, και αν διαπιστώνεται συνύπαρξη γίνονται πιο ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, που πιστοποιούν τη συσχέτιση. Βέβαια, οι προληπτικές εξετάσεις και η λήψη ιστορικού είναι κατεξοχήν αποστολή - όπως και ο εμβολιασμός - της δημόσιας ΠΦΥ, που παραμένει ρημαγμένη και ανεπαρκής για τις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο στην πανδημία.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σκευάσματος από την πρώτη στη δεύτερη δόση, ειπώθηκε χτες ότι αυτό συνιστάται μόνο στην περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου της «AstraZeneka». Για το ένα περιστατικό ΤΤS, μετά τον εμβολιασμό με «Johnson & Johnson», το οποίο νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό», η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «ελέγχεται, εξελίσσεται και πάει πολύ καλά, όλα καταγράφονται και αναλύονται».
Μέχρι στιγμής στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, οι οποίες έχουν αναλυθεί, ωστόσο - όπως επανέλαβε η πρόεδρος της Επιτροπής - «υπάρχει κενό στην έγκαιρη συμπλήρωση της κάρτας», ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται, μαρτυρώντας τα κενά που παραμένουν εδώ και 15 μήνες και στον τομέα της Φαρμακοεπαγρύπνησης.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, αναφέρθηκε ότι το εμβόλιο της «Pfizer» έχει πάρει την έγκριση για τον εμβολιασμό άνω των 16 ετών και κατά προτεραιότητα έχουν ήδη εμβολιαστεί έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.
Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, παρεμβαίνοντας στη χεσινή ενημέρωση θριαμβολόγησε για το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, το οποίο ανέρχεται μόλις στο ...17,2%. Παράλληλα η κυβέρνηση επανέλαβε κούφιες δεσμεύσεις ότι «προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές», την ώρα μάλιστα που οι «τουριστικοί προορισμοί» παραμένουν χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΕΘ, σωστικά μέσα, με δημόσιες δομές Υγείας που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις υγειονομικές ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού. Για μία ακόμα φορά μάλιστα πέταξε το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» του λαού, προκειμένου «να έχουμε ένα πετυχημένο καλοκαίρι» για τα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων.
Ανέχεια, ανεργία, εγκλεισμός
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτός είναι ο καπιταλισμός.