Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Οι ΗΠΑ έφεραν Ελλάδα - Τουρκία στο τραπέζι «να διαπραγματευτούν τις διαφορετικές απόψεις για θέματα συνόρων, κυριαρχικά και θαλάσσια δικαιώματα»!

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΠΕΟ

Καταρρέουν ξανά με πάταγο τα ευρωατλαντικά παραμύθια κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών ότι η εμπλοκή τάχα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα

 

Eurokinissi

«... (Οι Τούρκοι)έχουν διαφορετική άποψη για ορισμένα ζητήματα του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν με ενοχλεί. Εχουν το δικαίωμα να έχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών απόψεων (...) το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να είναι εκεί για να ακούσουν και να προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν και τους δύο (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) να συμμορφωθούν».

Τάδε έφη Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κάνοντας για μια ακόμα φορά «κουρέλι» τα ευρωατλαντικά παραμύθια που διακινούν κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, ότι οι συμμαχίες της αστικής τάξης και η εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας «κομμάτι από τη λεία», εγγυώνται δήθεν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού.

Μάλιστα ο Πομπέο ξεκαθαρίζει ότι το «παζάρι» ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, είναι εφ' όλης της ύλης, περιλαμβάνοντας όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις. Λέει χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε, σε κάθε περίπτωση, να επαναφέρουμε τα μέρη να συζητήσουν, καθώς προσπαθούσαν να βρουν τον δρόμο τους για να διαπραγματευθούν μια λύση στις διαφορετικές απόψεις που είχαν για συγκεκριμένα θέματα συνόρων, για κυριαρχικά και θαλάσσια δικαιώματα»!

Με φόντο τα παραπάνω, να σημειωθούν και τα όσα λέει για την περιβόητη επιστολή που είχε στείλει ως συνοδευτική της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις που είχε υπογράψει τότε με την κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία - όπως και η πρόσφατη αντίστοιχη επιστολή του Μπλίνκεν - είχε παρουσιαστεί από τα αστικά κόμματα ως δήθεν «κατοχύρωση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οπως διευκρινίζει ο Πομπέο, έστειλε την επιστολή γιατί η Τουρκία υπήρξε προκλητική «με τρόπους που δεν βοηθούν (...) το ΝΑΤΟ και σίγουρα την οικοδόμηση ενός σημαντικού ισχυρού ερείσματος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αποτυπώνοντας δε τη «διακομματική» ομοφωνία στους σχεδιασμούς αυτούς και από τη μία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλώνει «ενθουσιασμένος» για την ανανέωση και διεύρυνση της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ σημειώνει ότι επί θητείας του «αναπτύξαμε βαθιές σχέσεις με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα».

Εξάλλου ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (και για πολλούς «ανερχόμενο αστέρι» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), δίνοντας τη «μεγάλη εικόνα» των σχεδιασμών που περιλαμβάνουν και τις «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «θέλουμε να είμαστε καλοί εταίροι και φίλοι» με την Τουρκία και ότι «επιθυμούμε να είναι αμέριστοι υποστηρικτές της αποστολής του ΝΑΤΟ», εξηγώντας ότι η αγορά των «S-400» «συνιστά λάθος για το ΝΑΤΟ, θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για κάθε χώρα του ΝΑΤΟ, καθώς και για την ασφάλεια από την απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα από τη Ρωσία και από την Κίνα».

Σε άλλο σημείο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τούρκοι «θα συνεχίσουν να κατανοούν πως η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο έχει μεγάλη σημασία» και παράλληλα ξεκαθάρισε ως προς τους σχεδιασμούς που υπηρέτησε και η κυβέρνηση Τραμπ «για την ενεργειακή πολιτική» και την «ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» ότι «θέλουμε πολύ να συμμετάσχει και η Τουρκία σε αυτό».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι σε όλη την περιοχή - Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Νότια Ευρώπη - «έχουμε σημαντικά οικονομικά συμφέροντα, σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα» και, συνδέοντας την περιοχή και με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τόνισε: «Ολοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή, που είναι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι η μεγαλύτερη απειλή που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ. Πρέπει όλοι μας να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα...».

Την ίδια ώρα, με φόντο την όξυνση πολύπλευρων παζαριών για την υλοποίηση του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε ότι «η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς την Τουρκία σε συγκεκριμένες περιοχές μεγάλου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο» και συνεπώς - συνέχισε - κανείς, ούτε οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να κάνουν κάτι χωρίς συνεργασία με την Τουρκία.

Ενώ, αποτυπώνοντας τις διεργασίες που επιδρούν σε όλα τα ανοιχτά θέματα, και σε Αιγαίο - Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να επαναλάβει: «Στη Μεσόγειο εργαζόμαστε και προσπαθούμε για μια μόνιμη ειρήνη και δεν σταματάμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Τους χαλάσαμε τα ύπουλα σχέδιά τους και θα συνεχίσουμε να τα χαλάμε. Αν χρειαστεί το κάνουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αν χρειαστεί όμως και στο πεδίο. Είμαστε ικανοί για όλα».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου