Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Εγκληματικές ευθύνες που δεν κρύβονται

 

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, τα απανωτά καθημερινά ρεκόρ σε εισαγωγές ασθενών και διασωληνωμένους καταρρίπτουν δραματικά το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι «η πολιτεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Μετρούμε 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, η επιστημονική γνώση και η εμπειρία γύρω από το ζήτημα έχει αυξηθεί πολύ, αλλά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση, αφού καταμετρούμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους και αίθουσες ανάνηψης.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι υπό κατάρρευση από την εξουθένωση και τις συνεχείς προσπάθειες να περιθάλψει όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς. Οι 16.000 νεκροί είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που θέτει σε προτεραιότητα το καπιταλιστικό κέρδος και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους και όχι την υγεία του λαού. Στον βωμό της καπιταλιστικής οικονομίας υποτάσσονται τα πάντα.

Γι' αυτό και δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία και πανεπιστήμια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα, η κυβέρνηση συγχωνεύει 1.000 τμήματα σε σχολεία, στοιβάζει παιδιά σε κοντέινερ και εφαρμόζει ως μοναδικό εργαλείο την αυτοδιάγνωση. Την ίδια στιγμή, αφήνει τελείως ανεξέλεγκτους τους θρησκευτικούς χώρους, αφού δεν επιβάλλει κανέναν προληπτικό έλεγχο.

Γι' αυτό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό έγιναν λάστιχο προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των ξενοδόχων και των εφοπλιστών. Αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας που συνεχίζει να κερδοσκοπεί ασύστολα, ενώ για την όποια συμμετοχή του κριτήριο είναι η διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής κερδοφορίας, μέσω του προκλητικού κόστους ενοικίασης.

* * *

Η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπορεύματος και των δημόσιων μονάδων Υγείας ως ανταποδοτικών επιχειρήσεων επιβάλλει τη λειτουργία τους με ελάχιστο προσωπικό, με συμβασιούχους, με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι χιλιάδες και οι ακάλυπτες ανάγκες παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων πολλαπλασιάστηκαν!

Η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο μεταθέτει τις ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας στους ανεμβολίαστους. Ομως, η επικέντρωση σε ένα μόνο μέτρο, όπως ο αναγκαίος εμβολιασμός, είναι εκ του πονηρού, αποσκοπεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων που φρόντισαν να διαμορφώσουν ένα σύστημα Υγείας όλο και περισσότερο αναντίστοιχο με τις λαϊκές ανάγκες.

Τώρα, η κυβέρνηση, με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», ενισχύει την επιχειρηματικότητα των δημόσιων μονάδων Υγείας, την εμπορευματοποίηση των εργασιών τους και αναθέτει στον ΕΟΠΥΥ ρόλο ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας με ακόμα λιγότερες και ακριβότερες για τον λαό παροχές. Αυτή η κυβερνητική πολιτική, που άλλωστε υπηρετήθηκε κι απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτελεί και τη βάση της συναίνεσης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ανεκδιήγητο «θα λογαριαστούμε μετά» συνεχίστηκε με την πρόταση για υπουργό «κοινής αποδοχής» και τώρα για «εθνική συνεννόηση»...

* * *

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η λαϊκή απαίτηση και πάλη για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία φωνάζουν από την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς:

- Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.

- Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη εξαντλητική ενημέρωση του λαού, προληπτικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση και καθολική δωρεάν παρακολούθηση.

- Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.

- Μέτρα σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και τόπους δουλειάς.

- Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης, που προβλέπει συγχωνεύσεις, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης.

- Να καταργηθεί το μέτρο της «αναστολής εργασίας» στην Υγεία - Πρόνοια. Να επανέλθουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, με συχνά προληπτικά τεστ και αξιοποίηση σε εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας.

- Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας κατά προτεραιότητα, με όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, εξοπλισμό και ανάπτυξή τους.

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Το Παρόν»)


Ελένη ΜΠΑΓΙΑ
Mέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και Παθολόγος - Επιμελήτρια Β' στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου