Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Στη Μαύρη Θάλασσα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ υπό το βλέμμα των Ρώσων

 

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 
Καλύπτει την ανάπτυξη του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Mount Whitney»

 

Το Erieye EMB-145 Αεροφερόμενο Σύστημα Εγκαίρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (πηγή: ΓΕΑ) 
Το Erieye EMB-145 Αεροφερόμενο Σύστημα Εγκαίρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (πηγή: ΓΕΑ)

Σε αποστολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Μαύρη Θάλασσα - όπου κλιμακώνεται ένας νέος γύρος ιμπεριαλιστικών εντάσεων - μετείχε ιπτάμενο ραντάρ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΣΕΠΕ),  επιβεβαιώνοντας ότι μέρα με τη μέρα βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας σε ολοένα και πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο ζωνών επιρροής και διαύλων, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης και τα συμφέροντά της.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα 15 αμερικανικά μαχητικά τύπου «F-15» μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση Λάρισας, μετέχοντας στην επιχείρηση «Castle Forge». Στο πλαίσιό της εκτελέστηκαν ποικιλία συνεκπαιδεύσεων σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αλλά και αποστολές των αμερικανικών μαχητικών μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, με τη Λάρισα να αξιοποιείται από τους Αμερικανούς ως κόμβος διασποράς δυνάμεων - σε εφαρμογή και όσων προβλέπονται από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις στην Ελλάδα - «F-15» έφυγαν σε αποστολές ταχείας ανάπτυξης προς την αεροπορική βάση Borcea στη Ρουμανία και τη βάση Graf Ignatievo στη Βουλγαρία, πήγαν σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και συνόδευσαν πρώτα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» και κατόπιν την ίδια τη ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου, «USS Mount Whitney», στην είσοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα, κινήσεις που προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (AIRCOM) σε αυτήν την αποστολή, και στην ανάπτυξη του πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, υπό το βλέμμα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βασικό ρόλο έπαιξαν και ιπτάμενα ραντάρ («Airborne Εarly Warning» - AEW) από Ελλάδα και Τουρκία, ένα EMB-145 και ένα E-7T αντίστοιχα, σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών κλήθηκαν να συνεργαστούν στενά στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρεται, άλλωστε, από την AIRCOM, «οι συμμαχικές πλατφόρμες AEW διασφαλίζουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ διατηρούν την επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης σε όλους τους τομείς, επιτρέποντας στα πληρώματα και τους διοικητές να αντιδρούν αποτελεσματικά σε τυχόν πιθανές απειλές». Αλλωστε, και αρμόδιες πηγές στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι τέτοια αεροσκάφη θεωρούνται «Μέσα Υψηλής Αξίας» («High Value Assets») στο οπλοστάσιο μιας χώρας, εξ ου και πάντα σε αποστολές τους τυγχάνουν συνοδείας και προστασίας μαχητικών.

Ειδικά για την εν λόγω αποστολή, από την ΑΙRCOΜ τονίζεται ότι τα 2 ιπτάμενα ραντάρ «επιτηρούσαν την περιοχή καθώς το "USS Mount Whitney" ξεκίνησε τη διέλευσή του προς βορρά στη Μαύρη Θάλασσα», παρέχοντας «βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης σε όλες τις αεροπορικές και θαλάσσιες μονάδες», σε μία περιοχή, τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία «είναι μια κρίσιμη πλωτή οδός για το θαλάσσιο εμπόριο και τη σταθερότητα για όλη την Ευρώπη. Αεροσκάφη και πλοία του ΝΑΤΟ επιχειρούν τακτικά στη Μαύρη Θάλασσα για να συνεργαστούν με συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας μαζί με εταίρους όπως η Ουκρανία και η Γεωργία», καταλήγει η AIRCOM, με αυτήν τη ...συνεργασία να απλώνεται βέβαια και σε ό,τι αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, άλλο ένα πεδίο όπου η Ελλάδα καλείται να παίξει ρόλο κόμβου διασποράς.

Το επόμενο άλμα μέσω Αλεξανδρούπολης

Εξάλλου, στις 18 - 20 Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει να μπαίνει στην Αλεξανδρούπολη η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα. Αλλωστε, τοπικοί παράγοντες, δίνοντας ένα μέτρο σύγκρισης, σημειώνουν το γεγονός ότι τα περισσότερα ελικόπτερα που διεκπεραιώθηκαν τις προηγούμενες φορές μέσω Αλεξανδρούπολης και Εβρου ήταν «μόλις» 45, τα δε στρατιωτικά οχήματα δεν ξεπέρασαν τις «μερικές εκατοντάδες».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει έκτοτε κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022».

Ετσι, αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη θα έχουμε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» από τις 18 έως τις 20/11, ώστε να αποσυναρμολογηθούν κατόπιν στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης και να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει εκεί άγκυρα μεταξύ 28/11 και 1/12. Το πλοίο θα ξεφορτώσει, εξάλλου, νέα άρματα και ελικόπτερα, που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ενόψει αυτής της διεκπεραίωσης στις 19 - 20/11 αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη ο στρατηγός - διοικητής της 21 Theater Sustainment Command, James Smith, και η στρατηγός - διοικητής της Military Surface Deployment and Distribution Command, Heidi Hoyle, οι οποίοι θα επιβλέψουν τις τελευταίες ετοιμασίες. Υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Εβρου για δύο μέρες.

Στις 2 ή 3/12 αναμένεται να μεταβεί για πανηγυρική εκδήλωση («ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών»), με ομιλίες κ.λπ., στο λιμάνι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μαζί με την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Εlizabeth Lee. Λέγεται, επίσης, πως μαζί τους θα είναι και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία εκεί του Κυρ. Μητσοτάκη.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου