Στις αρχές Δεκέμβρη, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της «Παγκόσμιας Πύλης» (Global Gateway), του ευρωενωσιακού σχεδίου για το πιο γερό μπάσιμο της λυκοσυμμαχίας και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω από τις υποδομές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον πλανήτη.
Το σχέδιο προβλέπει την «κινητοποίηση» έως και 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις μεταξύ 2021 και 2027, «για την ανάπτυξη βιώσιμων και υψηλής ποιότητας ψηφιακών υποδομών, υποδομών για το κλίμα, την Ενέργεια και τις μεταφορές», με στόχο την «αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων», όπως η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», η «ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμών μας», αλλά και η στήριξη στις «πράσινες» μπίζνες στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος», λαμβάνοντας υπόψη «τις ανάγκες των εταίρων μας και τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ».
Στις επεξηγηματικές ανακοινώσεις της Κομισιόν αναφέρεται ότι η «Παγκόσμια Πύλη» «θα επικεντρωθεί σε υλικές υποδομές - όπως καλώδια οπτικών ινών, διάδρομοι μεταφορών, γραμμές μεταφοράς καθαρής Ενέργειας - για την ενίσχυση των ψηφιακών δικτύων, των δικτύων μεταφορών και Ενέργειας».
Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούνται, στις ίδιες ανακοινώσεις επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι υποδομές αυτές «θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», ενώ η «Παγκόσμια Πύλη» «θα παράσχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διασφάλιση της απόδοσης των έργων, προσφέροντας ελκυστικές επενδύσεις και φιλικούς προς τις επιχειρήσεις όρους συναλλαγών».
Σε αυτό το πλαίσιο διαφημίζεται ότι το όλο σχέδιο «βασίζεται στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027», ενώ παράλληλα «η ΕΕ διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής διευκόλυνσης εξαγωγικών πιστώσεων», για τη «διασφάλιση περισσότερο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε αγορές τρίτων χωρών», όπου «ανταγωνίζονται με ξένους ανταγωνιστές που λαμβάνουν μεγάλη στήριξη από τις κυβερνήσεις τους»...
ΕΕ και G20 εκτιμούν ότι το «έλλειμμα επενδύσεων» στις παγκόσμιες υποδομές θα φτάσει τα 13 τρισ. ευρώ έως το 2040, με την εκτίμηση αυτή να αποτυπώνει το μέγεθος του «ψητού» για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά και την οξύτητα των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά.
Μέσα από όλο αυτόν τον σχεδιασμό, η ΕΕ επιχειρεί να δώσει κερδοφόρα διέξοδο σε λιμνάζοντα κεφάλαια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, να ενισχύσει γεωπολιτικά «πατήματα» σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, καθώς και να περιορίσει αντίστοιχους σχεδιασμούς που «τρέχουν» αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με βασικό ανταγωνιστή την Κίνα, η οποία με τους λεγόμενους «Δρόμους του μεταξιού» και την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (OBOR) κινητοποιεί πολλαπλάσια κεφάλαια και έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τις υποδομές σε όλο τον κόσμο.
Καθόλου τυχαία, «φωτογραφίζοντας» τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι «η Παγκόσμια Πύλη υιοθετεί μία δεοντολογική προσέγγιση, ώστε τα έργα υποδομών να μη δημιουργούν μη βιώσιμο χρέος», παραπέμποντας στις κατηγορίες της Δύσης ότι η Κίνα μέσα από τους «Δρόμους του μεταξιού» στήνει «παγίδες χρέους», με τις οποίες δεσμεύει πολύμορφα τις χώρες στις οποίες επενδύει.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν τονίζουν ότι «πρωτοβουλίες όπως η Build Back Better World (σ.σ. η αντίστοιχη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τις διεθνείς υποδομές) και η Παγκόσμια Πύλη θα αλληλοενισχύονται», ενώ υπενθυμίζεται ότι «δέσμευση συνεργασίας επιβεβαιώθηκε εκ νέου στην COP26», στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Εκεί, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία, μέσα από κοινή εκδήλωση, είχαν ανακοινώσει ότι θα ηγηθούν σε μια «παγκόσμια εταιρική σχέση για τις υποδομές», προκειμένου «να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες ανάγκες ανάπτυξης».
Η παραπάνω «αλληλοενίσχυση», βέβαια, δεν αναιρεί τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα τα συνεχή «τζαρτζαρίσματα» της Βρετανίας με ΕΕ - Γαλλία στα «μεθεόρτια» του Brexit.
Την ίδια ώρα που η ΕΕ προωθεί την «Παγκόσμια Πύλη», προχωρά παράλληλα τη συζήτηση και τις προετοιμασίες για τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα», για την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της λυκοσυμμαχίας και τη διαμόρφωση ευρωενωσιακών στρατιωτικών σωμάτων με δυνατότητα και για αυτοτελείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη.
Η προώθηση «βιώσιμων υποδομών», η υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ και των μονοπωλίων της σε συνθήκες εντεινόμενων ανταγωνισμών, πάνε «πακέτο» με τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλη τη Γη, το αιματοκύλισμα των λαών, την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας κ.ο.κ., για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πίσω από τις «σάλτσες» για «μακροπρόθεσμα οφέλη στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», τα σχέδια της ΕΕ και των συμμάχων της βρωμάνε μπαρούτι και εκμετάλλευση, σηματοδοτούν βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πρέπει να βρουν αγωνιστική απάντηση από τους λαούς, μέσα από την ενίσχυση της πάλης με «πυξίδα» τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου