Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο συμπλήρωσε 20 χρόνια


Associated Press

Περίπου 30 άτομα παραμένουν έως σήμερα φυλακισμένα στο κολαστήριο που «εγκαινίασαν» πριν από 20 χρόνια (στις 11/1/2002) οι ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο (σε κατεχόμενο από τις ΗΠΑ έδαφος της Κούβας).

Η διαβόητη, για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ, «άνοιξε» επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη το 2001.

Στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες, πάνω από 750 άτομα φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε εφιαλτικά ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια στη βάση, κρατούμενοι για χρόνια χωρίς καν την απαγγελία κατηγοριών, αφού προηγουμένως μεταφέρθηκαν εκεί εν κρυπτώ, έχοντας απαχθεί σε έδαφος ξένων χωρών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Βόρεια Μακεδονία, κ.α.) και έχοντας ανακριθεί σε μυστικές φυλακές της CIA.

Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο παραμένει ανοιχτό παρά τις υποτιθέμενες «ρητές δεσμεύσεις» του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα πως θα έκλεινε επί των ημερών του...

Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, με εντολή και έγκριση των αμερικανικών κυβερνήσεων, οι αρχές της στρατιωτικής βάσης δοκίμασαν σχεδόν τα πάντα: Εικονικό πνιγμό (γνωστό διεθνώς σαν waterboarding) που συνίσταται στη ρίψη νερού στις αναπνευστικές εισόδους του ανακρινόμενου, του οποίου το πρόσωπο έχει καλυφθεί με ύφασμα, δημιουργώντας επώδυνη αίσθηση πνιγμού. Εικονικές εκτελέσεις. Στέρηση ύπνου με τη χρήση ισχυρού φωτισμού και εκκωφαντικής μουσικής επί ώρες. Σεξουαλικές ταπεινώσεις, κακοποιήσεις και βιασμοί διά σοδομισμού με κοντάρια και όπλα. Αναγκαστική σίτιση των κρατουμένων απεργών πείνας με σωλήνα από τη μύτη που συνιστά φρικτό βασανιστήριο. Αισθητηριακή στέρηση και απομόνωση. Χρήση ναρκωτικών και πειραματικών φαρμακευτικών ουσιών, ώστε να «σπάσει» η αντίσταση του κρατουμένου και να ομολογήσει πραγματικά ή μη μυστικά. Υποβολή σε τρόμο διά της παρακολούθησης σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων ή ταπεινώσεων άλλων κρατουμένων.

Οι απαγωγές των εκατοντάδων ανθρώπων που έπεσαν στα δίκτυα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο βασανισμός και ο εξευτελισμός της προσωπικότητάς τους, η πολύχρονη κράτησή τους χωρίς καμία κατηγορία, η απαγόρευση της επαφής τους με δικηγόρους και πολλά άλλα από τα αμέτρητα ατιμώρητα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος τους στο Γκουαντάναμο, αποτελούν ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά κεφάλαια στην αιματοβαμμένη ιστορία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο, το Πεκίνο βρήκε ευκαιρία να κάνει ρελάνς για τις κατηγορίες της Δύσης περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Ετσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε το Γκουαντάναμο «σκοτεινό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι θυμίζει στους λαούς «τα εγκλήματα των ΗΠΑ κατά της ανθρωπότητας».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου