Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Απάντηση στη σαπίλα και την ένταση της καταστολής

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ως «αναγκαία» την πανεπιστημιακή αστυνομία «για την επιβολή της νομιμότητας» στα ΑΕΙ, αξιοποιώντας και τη δράση ομάδων και μηχανισμών που δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Προκλητικά ο υφυπουργός Παιδείας εκθείασε ως «ιστορική στιγμή» την εισβολή της αστυνομίας και τις προσαγωγές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) και στο ΑΠΘ, ενώ στον αστικό Τύπο διάφοροι αρθρογράφοι πήραν τη σκυτάλη, για να υπερασπιστούν την ανάγκη «να μπει τέλος στη βία και στην ανομία» στα πανεπιστήμια. Κοινός παρανομαστής τους είναι να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις που διασυνδέουν ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις, να ενταθεί η επιχειρηματική λειτουργία των ίδιων των ΑΕΙ.

* * *

Σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, που είναι ενάντια στις μορφωτικές ανάγκες και στα εργασιακά δικαιώματα των σπουδαστών, στέκονται εμπόδιο οι δυνάμεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, αλλά και πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ΑΕΙ, που αντιστέκονται στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση και στην αστυνομοκρατία. Η ένταση της κρατικής καταστολής γίνεται ακόμα πιο προκλητική, καθώς ξεδιπλώνεται στο φόντο των αποκαλύψεων για εμπλοκή καθηγητών σε σοβαρά ποινικά αδικήματα, σε υποθέσεις που αναδίδουν σαπίλα και δυσωδία. Γιατί αποκαλύπτεται ότι ακριβώς στο έδαφος της διαπλοκής των ΑΕΙ με εταιρείες, της ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεννιούνται και θρέφονται ο ανταγωνισμός για τη διαχείριση κονδυλίων και προγραμμάτων, η διαφθορά, οι εκβιασμοί, η αποσιώπηση καταγγελιών κ.ά. Και είναι παραπάνω από φανερό ότι καμία πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα καταπολεμήσει αυτά τα υπαρκτά φαινόμενα, αυτό το πραγματικό όργιο ανομίας που είναι συνυφασμένο με το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Αντίθετα, η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται να προστατεύσει αυτό ακριβώς το πανεπιστήμιο - επιχείρηση.

* * *

Μιλάνε για «προστασία της πανεπιστημιακής λειτουργίας», όταν η κυβέρνηση έχει αφήσει τα Ιδρύματα να λειτουργούν αθωράκιστα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας! Οταν αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια και η εγκύκλιος για την εξεταστική τη μετατρέπει σε ...κορονοπάρτι, βάζοντας στους φοιτητές το δίλημμα ή να κινδυνεύουν να κολλήσουν ή να κινδυνεύουν να χάσουν μαθήματα. Πανηγυρίζουν για το «σπάσιμο» μιας κατάληψης από την αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο, αλλά ούτε συζήτηση για να σπάσουν τμήματα, να αξιοποιηθούν άλλοι χώροι των Ιδρυμάτων για την αραίωση των φοιτητών, να ενισχυθούν οι ελλιπέστατες υποδομές για τη στέγαση κ.λπ. Η αντίθεση ανάμεσα στις ανάγκες των φοιτητών για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο και στην πολιτική της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, που υπερασπίζονται το πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της καταστολής, είναι κραυγαλέα. Απάντηση είναι η οργανωμένη πάλη φοιτητών, εργαζομένων και πανεπιστημιακών δασκάλων, εκείνων που προτεραιότητα έχουν με την επιστήμη τους να υπηρετήσουν την προκοπή του λαού και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Απάντηση είναι το δυνάμωμα της διεκδίκησης για τα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, απέναντι στην πολιτική της καταστολής και της πλήρους υποταγής των πανεπιστημίων στη σαπίλα των επιχειρηματικών συμφερόντων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου