Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

«Φέσια» και φόβοι για «κανόνια» και χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά

 

 
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ» ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
 

Eurokinissi

Δεν φτάνει που δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν χάσει έναν και δύο μισθούς για την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους δύο μήνες, δεν αποκλείεται άμεσα να κληθούν να πληρώσουν ένα πρόσθετο χαράτσι, που μπορεί να προκύψει από τα χρέη των προμηθευτών ηλεκτρισμού προς τους δήμους.

Οι προμηθευτές χρωστούν προς τις εταιρείες διαχείρισης του εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού αλλά και τους δήμους ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ! Μόνο στους δήμους οι εταιρείες προμήθειας εικάζεται ότι χρωστούν ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Το χρέος αυτό προκύπτει από τα χρήματα που καταβάλλουν οι καταναλωτές ως δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αυτά τα χρήματα που, απ' ό,τι φαίνεται, δύσκολα θα αποδοθούν στους δήμους, σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση και το 2022, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένα πρόσθετο χαράτσι που θα φορτωθεί στα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου οι δήμοι να μην έχουν ελλείμματα.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι εταιρείες προμήθειας οφείλουν να επιστρέφουν στους Διαχειριστές τα χρήματα που προκύπτουν από την πληρωμή των λογαριασμών, τα οποία, όπως φαίνεται, για να φτάσουν το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ να ζητήσουν άμεση εξόφληση, έχουν αρχίσει και ξεπερνούν τα όποια «ανεκτά» όρια, δημιουργώντας κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην αγορά.

Το αρμόδιο υπουργείο, το προηγούμενο διάστημα, στην ουσία άφηνε την κατάσταση αυτή να εξελίσσεται, επικαλούμενο την «ενεργειακή κρίση», όμως πλέον φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο εξαιτίας του μεγέθους των χρεών και με δεδομένο το κακό προηγούμενο της «Energa» και τα φέσια που άφησε στην αγορά. Δεν θα πρέπει βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «ξεσκαρταρίσματος» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με τις πιο μικρές εταιρείες να φεύγουν από τη μέση.

Αν και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι οφειλές προς τον ίδιο μειώθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ από 101,6 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει στις 31 Δεκέμβρη - τέτοια φαινόμενα στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς θα πρέπει να θεωρούνται συνηθισμένα και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να βαρέσουν «κανόνι» το επόμενο διάστημα, με τον λογαριασμό φυσικά να πηγαίνει στους εργαζόμενους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου