Επικίνδυνες συνθήκες εξέτασης και νοσηλείας φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που παραμένουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας
Eurokinissi |
Κι ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα, αφού οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλάνε για κυκλοφορία του ιού πολύ υψηλότερη από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει σε όλους τους τόνους ότι η ...ατομική ευθύνη είναι το μόνο «μέτρο» που θα ενισχυθεί από Σεπτέμβρη.
Μόνο την προηγούμενη βδομάδα, 355 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 850 τις τελευταίες τρεις βδομάδες, τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο σ' έναν μήνα. «Το σύστημα Υγείας αντέχει, αυξήσαμε τις κλίνες Covid, όλα τα περιστατικά καλύπτονται», λένε κυβερνητικά στελέχη, προσπαθώντας μάταια να εξωραΐσουν την πραγματικότητα.
Αποσιωπάται πλήρως το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση κλείνει τμήματα και κλινικές που προσφέρουν κρίσιμες υπηρεσίες στον λαό, αρνούμενη να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ εξαγγέλλει προκηρύξεις εδώ και δυόμισι χρόνια, που ακόμα κι αν κάποτε ολοκληρωθούν, δεν θα φτάνουν να αντικαταστήσουν ούτε όσους συνταξιοδοτήθηκαν.
Κι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η εικόνα των νοσοκομείων κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος της νέας έξαρσης του ιού, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, στο έδαφος των μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.
Για να μη μιλήσει κανείς για τα long Covid περιστατικά που αυξάνονται και δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα από το κράτος για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας και φροντίδας στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από νοσοκομεία της Αττικής παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης», μεταφέροντας τις καταγγελίες υγειονομικών συνδικαλιστών.
Για ακόμη μια φορά το Νοσοκομείο «Αμ. Φλέμινγκ» μετατράπηκε σε μιας νόσου.
Στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο εδώ και δύο βδομάδες η προσέλευση των Covid περιστατικών είναι σταθερά αυξημένη. «Υπάρχουν και non Covid περιστατικά, που έρχονται επιβαρυμένα και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω έλλειψης κλινών.
Τις τελευταίες 20 μέρες υπήρξαν περιστατικά που παρέμειναν στα Επείγοντα μέχρι και 5 μέρες, σε φορεία, γιατί δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια. Η λύση που δόθηκε ήταν να μετατραπεί και η Α' Χειρουργική κλινική σε Covid, που είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 29 χειρουργικά περιστατικά. Σήμερα όλες οι κλινικές είναι γεμάτες και μόνο το 60 - 65% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών είναι καλυμμένο.
Το προσωπικό είναι στο "κόκκινο". Εκλεισαν δύο κλινικές για ανακαίνιση κι έτσι μπόρεσαν να πάρουν 10 μέρες άδεια. Συνάδελφοι παραμένουν σε αναστολή. Μπορούν να μπουν σε πλοία, αεροπλάνα, να πάνε στην άλλη άκρη της Γης, αλλά όχι να δουλέψουν. Τα κενά γιγαντώνονται και δεν έχουν προσληφθεί ούτε καν επικουρικοί», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» ο Ανδρέας Σαμαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου.
Στο «Γ. Γεννηματάς» «είναι σταθερά αυξημένες οι εισαγωγές ασθενών Covid, ειδικά από τα γηροκομεία έρχονται μαζικά στα Επείγοντα. Οι εφημερίες του Ιούλη ήταν δραματικές, όχι μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με την υπόλοιπη νοσηρότητα, επιβεβαιώνοντας την απουσία δημόσιου συστήματος ΠΦΥ και τη φτωχή παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων. Τα ραντεβού για τα τακτικά περιστατικά έχουν εκτοξευτεί, ήδη έχουν κλείσει και για τον Σεπτέμβρη, η πλειοψηφία των ιατρείων δεν έχει ούτε ένα ραντεβού διαθέσιμο.
Οι Παθολογικές κλινικές τελούν σε καθεστώς επισφαλούς εφημέρευσης. Τα τμήματα είναι υπό κατάρρευση, φτάνουν 80 - 90 περιστατικά ανά εφημερία. Για τα Covid από 42 κρεβάτια πλέον έχουμε 110, όμως είναι κρεβάτια που πάρθηκαν από άλλες νόσους. Η όποια μικρή μείωση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να σχετίζεται με τις καλοκαιρινές άδειες του Αυγούστου, αλλά για το προσωπικό του νοσοκομείου μετά βίας βγαίνουν 10 μέρες άδειας.
Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να συκοφαντεί το υγειονομικό προσωπικό με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" στην Πάτρα, προκαλώντας σκόπιμα ρήξη εμπιστοσύνης μεταξύ υγειονομικών και ασθενών, με ασθενείς να φτάνουν στο νοσοκομείο ακόμη και όταν δεν εφημερεύει απαιτώντας να εξεταστούν, χωρίς όμως να είναι ασφαλές, όταν λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είναι όλα τα τμήματα ανοιχτά. Για παράδειγμα, έφτασε ασθενής με έμφραγμα, αλλά δεν υπήρχε προσωπικό στο αιμοδυναμικό εργαστήριο κι ο άνθρωπος έπρεπε να διακομιστεί για τη στεφανιογραφία. Και έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα», λέει η Ελένη Μπάγια, παθολόγος στα Επείγοντα του νοσοκομείου.
Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «ετοιμότητα» τον Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι τμήμα των κλινών που χρειάζονται θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. «Υπάρχει πρόσφατη μνήμη ότι οι ιδιώτες δεν νοσηλεύουν ανασφάλιστους ή άπορους. Ιδίοις όμμασι διαπιστώσαμε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα το προηγούμενο διάστημα, παίρνοντας μόνο τα περιστατικά που ήταν με το εξιτήριο στο χέρι, με αδρή αποζημίωση.
Αυτό που βιώνουμε είναι δύο παράλληλοι κόσμοι, ο ένας των αμύθητων κερδών από τον ανθρώπινο πόνο και εκείνος που θεωρεί πολυτέλεια την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του λαού. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας που προκλητικά διαφημίζει ότι παραμένει "καθαρός από Covid"», συμπληρώνει η Ελ. Μπάγια.
Κι όσο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει ούτε ένα ευρώ αύξηση», ετοιμάζει νέο deal δισεκατομμυρίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο της Υγείας, αφήνοντας τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας να ρημάζουν, χωρίς τους αναγκαίους πόρους και προσωπικό, ώστε να φανεί ως «λύση» η πλήρης παράδοσή τους στις ΣΔΙΤ με το αζημίωτο και σε βάρος του λαού - «πελάτη».
Αποκαλυπτικά είναι και όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για την ήδη άθλια κατάσταση που επιβαρύνεται εξαιτίας της έξαρσης της Covid (εκτενή αποσπάσματα της ανακοίνωσης παρουσιάστηκαν και στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»):
- Τα προβλήματα, οι ελλείψεις και η ταλαιπωρία των ασθενών ξεπερνάνε καθημερινά την μέχρι τώρα ήδη απαράδεκτη κατάσταση.
- Στο ΤΕΠ Covid καταφθάνει τεράστιος όγκος περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λιγοστοί ιατροί και νοσηλευτές που συχνά ξεπερνούν τις 8 ώρες χωρίς διάλειμμα έστω για ένα ποτήρι νερό...
- Στον χώρο στοιβάζονται περιστατικά σε απαράδεκτες συνθήκες, με συχνό φαινόμενο τα φορεία των ασθενών να ακουμπούν μεταξύ τους, να μη χωράει να εισέλθει νέος ασθενής με φορείο και να εξετάζονται ασθενείς με πιθανή λοίμωξη Covid ακόμη και στον διάδρομο των ιατρείων.
- Περιστατικά που πάσχουν από λοίμωξη Covid παραμένουν επί ώρες μαζί με άλλα που έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα μέχρι να «αθωωθούν», με προφανή τον κίνδυνο της μετάδοσης επιτόπου.
- Οταν ο ασθενής που πάσχει από Covid χρειαστεί να πάει σε θάλαμο νοσηλείας, δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Συστηματικά, πλέον, η πληρότητα των κλινών που προορίζονται για Covid περιστατικά φτάνει το 100% με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να περιμένουν στον χώρο των Επειγόντων (μπορεί και πάνω από 24 ώρες), μέχρι να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο COVID νοσοκομείο ή να αδειάσει κάποια κλίνη...
- Η κατάσταση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των λοιπών νοσηροτήτων παραμένει εξίσου τραγική, με τους ασθενείς να στοιβάζονται σε ακόμη πιο περιορισμένο χώρο, να περιμένουν επί ώρες για να εξεταστούν, επειδή πέρα από την έλλειψη προσωπικού μπορεί να μην υπάρχει για αρκετές ώρες χώρος να εξεταστούν ακόμη και ...όρθιοι.
- Ιδια είναι η εικόνα και στις κλινικές, με τα φορεία στις Παθολογικές να ξεπερνούν μετά από κάθε εφημερία τα 20 σε διαδρόμους και χολ και να νοσηλεύουν αριθμό ασθενών υπερδιπλάσιο από αυτόν για τον οποίο προορίζονται.
- Στις Πνευμονολογικές κλινικές η πληρότητα ξεπερνά σταθερά το 200%, με τους ιατρούς να έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό βαρέως πασχόντων ασθενών, COVID και non COVID.
Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή, «σε αυτές τις συνθήκες προστίθενται οι πιέσεις της διοίκησης στους γιατρούς για ταχεία "διακίνηση" των ασθενών, μείωση των ημερών νοσηλείας, μεταφορά τους σε άλλα ιδρύματα κ.λπ., χωρίς ωστόσο να βελτιώνεται κανένας από τους όρους (υποδομές, προσωπικό κ.λπ.) που είναι αναγκαίοι για να επιταχυνθεί με ασφάλεια για τον ασθενή το ιατρικό έργο.
Μάλιστα, όλα τα παραπάνω, από τη μια, ενισχύουν την ταλαιπωρία, την αγανάκτηση και την οργή των ασθενών και των συγγενών τους, των οποίων αποδέκτης γίνεται το υγειονομικό προσωπικό, πολύ συχνά με εντάσεις, απειλές, μηνύσεις έως και χειροδικίες και, από την άλλη, αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο των ιατρικού λάθους και της ελλιπούς φροντίδας. Γι' αυτό κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η υπερθεμάτιση τώρα τελευταία από τα ΜΜΕ των ιατρικών λαθών και παραλείψεων και η αξιοποίησή τους από την κυβέρνηση για να μετατραπούν οι εργαζόμενοι της Υγείας σε "αποδιοπομπαίους τράγους"».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου