Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Εκεί θα κριθεί!

 

 

Κάλπικες προσδοκίες για τα όσα θα ανακοινώσει αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός καλλιεργούν αυτές τις μέρες τα αστικά επιτελεία. Όμως, ένας προς έναν οι παράγοντες που παρουσιάζουν ότι θα καθορίσουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνουν ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτές.

Λένε, για παράδειγμα, ότι το πακέτο θα είναι «γενναιόδωρο» γιατί η ανάπτυξη «έτρεξε» με 7,8% το 2ο τρίμηνο του 2022, επειδή τα έσοδα στον Τουρισμό «έσπασαν ρεκόρ» με πάνω από 18 δισ. Εκείνο που δεν λένε όμως είναι τι αποτυπώνουν αυτά τα νούμερα:

Την καπιταλιστική κερδοφορία, που θωρακίζεται με την ένταση της εκμετάλλευσης και τους αντεργατικούς νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τα κρατικά πακέτα και τις διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο που πληρώνει ο λαός, με τη φοροληστεία το πρώτο 7μηνο να εκτοξεύεται πάνω από 30 δισ., με τα έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ να εκτοξεύονται στα 12 δισ., πάνω κι από τους στόχους του ληστρικού κρατικού προϋπολογισμού.

Και την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός «έτρεχε» «με σπασμένα φρένα», πάνω από 11%, εξανεμίζοντας τα καθηλωμένα λαϊκά εισοδήματα.

Τα νούμερα δηλαδή αποτυπώνουν όχι κάποια «πίτα που μεγαλώνει και θα μοιραστούμε όλοι», αλλά την πίτα που μεγαλώνουν με τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και τους κλέβουν μια χούφτα παράσιτα - καπιταλιστές, πετώντας πίσω ορισμένα ψίχουλα «για την κοινωνική συνοχή», τα οποία έχουν εξανεμιστεί πριν καλά καλά ανακοινωθούν.

Μήπως, αλήθεια, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις το Σάββατο θα αλλάξουν κάτι απ' αυτήν την πραγματικότητα; Μήπως θα αλλάξουν τίποτα από τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που συνοδεύουν το Ταμείο Ανάκαμψης, από τις δεσμεύσεις για επιστροφή στα «πρωτογενή πλεονάσματα», από τα «προαπαιτούμενα» που μείνανε από τη «μεταμνημονιακή εποπτεία» (όπως π.χ. για επιτάχυνση των πλειστηριασμών), από το γεγονός πως άλλη μια καπιταλιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών και εκείνοι είναι πάλι έτοιμοι να φορτώσουν τα βάρη της στις πλάτες του λαού;

Κάθε άλλο, όπως δείχνουν οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί «λελογισμένων» δαπανών, αλλά και οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «βιώσιμη ασπίδα προστασίας». Οι «δημοσιονομικές αντοχές» εξάλλου μπορεί να είναι «γαλαντόμες» με τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δεν χωράνε με τίποτα τις λαϊκές ανάγκες.

Ο λαός όμως δεν έχει τίποτα να περιμένει ούτε από τα μέτρα της ΕΕ για την ενεργειακή ακρίβεια, όταν «ξεκαθαρίσει το τοπίο», όπως του λένε η κυβέρνηση και οι άλλοι.

Οι αντιθέσεις και οι συμβιβασμοί τους αφορούν μόνο το πώς θα θωρακίσουν τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και των επιχειρηματικών ομίλων. «Πάνε πακέτο» με την επιτάχυνση της πολιτικής της «πράσινης» ανάπτυξης και το φούντωμα των ανταγωνισμών, που σημαίνει ότι η ενεργειακή φτώχεια θα φουντώνει και θα πηγαίνει...

Μπορεί λοιπόν η «εξίσωση να είναι σύνθετη» για την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, που «σβήνουν και γράφουν» για να βρουν τον ιδανικό τρόπο για να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους... Το μόνο σίγουρο είναι όμως ότι τα πράγματα για τον λαό δεν θα κριθούν στα οφίτσια των σημερινών και επίδοξων κυβερνητικών «σωτήρων», αλλά στον δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης και της αντεπίθεσης για αυξήσεις στους μισθούς και ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού από την ακρίβεια και όχι των καπιταλιστικών κερδών, ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό, κόντρα στους στόχους της «εξοικονόμησης» που φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, της «πράσινης» ανάπτυξης που του επιφυλάσσει νέα δεινά.

Η ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων δεν χωράει στη μιζέρια των voucher και των pass! Αυτό είναι το σύνθημα του συλλαλητηρίου των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, από το οποίο δεν πρέπει να λείψει κανείς!

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου