...την ώρα που η τακτική έκθεση του Οργανισμού δείχνει επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων»
Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπογράφτηκε χτες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον γγ του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, στο πλαίσιο του στόχου της γεωστρατηγικής και πολιτικής αναβάθμισης της χώρας προς όφελος της αστικής τάξης, μέσω της συμμετοχής και της εμπλοκής σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Το μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν μαζί με τον Κόρμαν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης. Η ίδρυση του κέντρου «έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό». Ουσιαστικά αφορά έρευνα για την εξεύρεση πολιτικών σχετικά με την εργασία και τη μετανάστευση, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, όπως τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, το «ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας» των ξεριζωμένων, ανάλογα με τις ανάγκες για φτηνό εργατικό δυναμικό και την εργαλειοποίησή τους για γεωπολιτικούς στόχους, με τον Κόρμαν να λέει πως «η μετανάστευση, εάν διαχειριστεί σωστά, μπορεί να είναι επωφελής για τις χώρες προέλευσης και προορισμού των μεταναστών. Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές από ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα».
Ενώ πρόσθετε πως το νέο Κέντρο «θα προωθήσει τις γνώσεις μας σχετικά με τη δυναμική του πληθυσμού και τη σύνδεσή του με την οικονομική ανάπτυξη», για την «τεκμηρίωση» δηλαδή των γνωστών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός: Από τη δουλειά μέχρι τον τάφο και το ξήλωμα των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων έως τις «συστάσεις» για «αύξηση της απασχόλησης των γυναικών με εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών εργασίας» που περιέχονται και στην έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Παραπέρα, ο Κόρμαν παρουσίασε την τακτική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα («Economic Survey of Greece»), εκθειάζοντας τις «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, δηλαδή τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, για την «ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού», και ζήτησε συνέχισή τους.
«Η διατήρηση της ανάκαμψης απαιτεί να συνεχιστεί η αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων της οικονομίας και να εφαρμοστεί πλήρως το φιλόδοξο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με παράλληλο έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξη της δημοσιονομικής ευρωστίας και ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών», σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, δείχνοντας προς την «ταχεία υλοποίηση» του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, την επιτάχυνση των εκβιασμών και πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, την «επιστροφή» στα «πρωτογενή πλεονάσματα» με τις νέες αιματηρές θυσίες του λαού, τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» με ακόμα περισσότερα χαράτσια στον λαό, όπως και τις «στοχευμένες» παρεμβάσεις για την ακραία φτώχεια, με την αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στον λαό, για να μένουν άθικτα τα κέρδη των ομίλων.
Σημειωτέον, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μεν μια μείωση του πληθωρισμού το 2023 και το 2024, αλλά και σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,1% και το 2024 κατά 1,8% από 5,1% το 2022.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έσπευσε να διαφημίσει τις επιδόσεις της κυβέρνησής του για την ανάπτυξη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας το 2021 και το 2022, που βασίστηκε στο κρεσέντο αντεργατικών μέτρων όπως τον νόμο Χατζηδάκη, τα νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και «κίνητρα» στο μεγάλο κεφάλαιο. Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι «από το 45% τον Ιούνιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (επί του συνόλου) τον Σεπτέμβριο του 2022», αποσιωπώντας τις νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για λαϊκές ανάγκες και τους νέους εκβιασμούς στα ήδη καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Ενώ προανήγγειλε επιτάχυνση «στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της πράσινης μετάβασης», που έχει ζεματίσει τον λαό με τιμολόγια - «φωτιά».
Τέλος, στην προσπάθεια να πείσει τον λαό ότι από την ανάπτυξη του κεφαλαίου κερδίζει και ο ίδιος, είπε ότι «επόμενο στοίχημα» της κυβέρνησης «θα είναι οι καλύτεροι μισθοί οι οποίοι θα συγκλίνουν πια με τους ευρωπαϊκούς και θα αντανακλούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα». Μόνο που η «πρόοδος» της καπιταλιστικής οικονομίας συνεπάγεται κατώτερο μισθό (μετά και τις αυξήσεις) χαμηλότερο απ' ό,τι 11 χρόνια πριν, καθορισμό του με υπουργική απόφαση και γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία, με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, πάγωμα τριετιών και σάρωμά του από την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση, την αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου