Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

«Εκπλήξεις»


Πηγή: Eurokinissi

 

Στις «θετικές εκπλήξεις» της Ευρώπης κατατάσσει ο ΟΟΣΑ την Ελλάδα, με βάση την έκθεση που παρουσιάστηκε στη χτεσινή φιέστα με τον πρωθυπουργό. Καμία έκπληξη όμως - πόσο μάλλον θετική για τον λαό - δεν υπάρχει στην έκθεση, που καταγράφει το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία και τι βρίσκεται μπροστά.

Η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και η «προσέλκυση επενδύσεων» που «εξαίρει» ο ΟΟΣΑ ήρθαν ως αποτέλεσμα νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, πρόσθετα σ' αυτά που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά και νέων φοροαπαλλαγών και προνομίων στο κεφάλαιο, που πληρώνει βέβαια ο λαός.

Η «εντυπωσιακή μείωση» των «κόκκινων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα έγινε με δεκάδες χιλιάδες εξώσεις και πλειστηριασμούς, όπως και με κάθε είδους εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια, εφαρμόζοντας τους άθλιους νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Από την ενίσχυση της περιβόητης «εξωστρέφειας», που αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» όλων των αστικών κομμάτων, ο λαός δεν είδε ούτε καλύτερους μισθούς, ούτε βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλέον «εξωστρεφούς» κλάδου, του Τουρισμού. Παρά τα ρεκόρ στον «εξωστρεφή» Τουρισμό εφαρμόζονται 14 διαφορετικές μορφές «ελαστικής» απασχόλησης!

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η «εντυπωσιακή» αυτή «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, πηγαίνει χέρι χέρι με το τσάκισμα ακόμα και των πιο στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, ενώ μεγαλώνει η έκθεση στις «αβεβαιότητες» της διεθνούς οικονομίας, που οι συνέπειές της φορτώνονται πάντα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αποκαλυπτικά είναι και όσα «συστήνει» ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός για την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί. Η «αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης» και οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που το συνοδεύουν, είναι το νέο «υπερμνημόνιο» στην πλάτη του λαού.

Για παράδειγμα, η «επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα» σημαίνει ο λαός να πληρώσει πολλαπλάσια και από άλλη τσέπη, ενώ ήδη «πληρώνει» τον λογαριασμό με πανάκριβα αγαθά λόγω του πληθωρισμού, αύξηση του κόστους των δανείων που έφερε η λεγόμενη «δημοσιονομική χαλάρωση» κ.τ.λ.

Η «πλήρης εξυγίανση των τραπεζών», που αναφέρει επίσης η έκθεση, πηγαίνει χέρι χέρι με νέο πογκρόμ εκβιασμών και πλειστηριασμών σε λαϊκά σπίτια και βιοπαλαιστές επαγγελματίες. Το «μείγμα πολιτικών επενδύσεων, ρυθμίσεων και τιμολόγησης των εκπομπών ρύπων» για την «πράσινη μετάβαση» φέρνει νέα «πράσινα» χαράτσια και παγιώνει τις πανάκριβες τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα.

Τα περί «στοχευμένων» ενισχύσεων στους πλέον «ευάλωτους» σημαίνουν ξαναμοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, μονιμοποιώντας τους αντιλαϊκούς φόρους με τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία των ομίλων.

Τα περί «βελτίωσης των επιδόσεων του Δημοσίου» σηματοδοτούν ένα αστικό κράτος ακόμα πιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες, είτε το βαφτίσουν «επιτελικό» αλά ΝΔ, είτε «κράτος δικαίου» αλά ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα τα παραπάνω θα τα βρει κανείς στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή. Αλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν «κορόνα στο κεφάλι» τους την περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που αξιοποιείται διαχρονικά ως «μπούσουλας» για αντιλαϊκά μέτρα στα Εργασιακά, στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, παντού.

Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν για τον λαό δεν είναι ποια κυβέρνηση θα συνεχίσει να τον τσακίζει από την επομένη των εκλογών. Αλλά αν από καλύτερες θέσεις θα παλέψει να βάλει εμπόδια και να δώσει τη μάχη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι δεδομένη.

Εγγύηση σε αυτόν τον δρόμο είναι μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για την αύξηση μισθών και συντάξεων, ΣΣΕ, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και προστασία της λαϊκής κατοικίας, μέτρα για την ενεργειακή φτώχεια, ενάντια στην επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη πραγματικά «θετική έκπληξη» για τον λαό, που μπορεί να «κάψει» τα αντιλαϊκά σενάρια και να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 11 Γενάρη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου