Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Επιχειρήσεις έχετε;


Υπουργός της κυβέρνησης που πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Κοζάνη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ζητώντας πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και πριν ακόμα αρχίσουν να απαντιούνται οι ερωτήσεις του, ο υπουργός αναφώνησε: «Επιχειρήσεις έχετε;». Ακολούθησε ένας διάλογος, όπου κάποιος προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για «ερευνητικά προγράμματα», για να τον «κόψει μαχαίρι» ο υπουργός: «Τίποτα δεν θα δώσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ερευνητικά, αν δεν έχεις σύμπραξη με επιχειρήσεις. Συνεπώς υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα και περιμένω αποτέλεσμα».

Οι απαντήσεις για τα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει το Πανεπιστήμιο με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΒΕ δεν ικανοποίησαν τον υπουργό, ο οποίος συνέχισε να λέει με νόημα ότι το επόμενο διάστημα «η περιοχή θα γεμίσει επενδύσεις». Και ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει το Πανεπιστήμιο μερτικό από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι να συμπράξει με κάποιον από τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να διευρύνει δηλαδή τη συνεργασία του με την αγορά και να αναπτύξει το ίδιο επιχειρηματική δράση, πουλώντας έρευνα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει λίγα ευρώ από το κράτος ένα ίδρυμα που στενάζει από την υποχρηματοδότηση και στις αρχές του χειμώνα δεν είχε χρήματα ούτε για να ζεστάνει εστίες και αμφιθέατρα!

* * *

Η κυβέρνηση αξιοποιεί ως «εργαλείο» το Ταμείο Ανάκαμψης για να προωθήσει την αντιδραστική πολιτική της και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εκβιάζοντας τα ιδρύματα να προσαρμόσουν τη λειτουργία και τα προγράμματά τους στην «επιχειρηματικότητα». Αλλιώς, χρηματοδότηση «γιοκ»! Κάπως έτσι, το Ταμείο Ανάκαμψης αναδεικνύεται σε «καταλύτη» για συνολικότερες ανατροπές στην Παιδεία, στην Υγεία, στα Εργασιακά, στη φορολογία, που αποτελούν άλλωστε και τα προαπαιτούμενά του. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο ρόλος των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μιλώντας για όλα αυτά στην Κοζάνη, ο υπουργός παρουσίασε τα προνόμια που θα έχουν όσοι ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» στην περιοχή, όπου παρά τη σχετική επιβράδυνση, προχωράει κανονικά το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης. Οπως είπε, πέρα από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια με προνομιακούς όρους, θα παρέχεται κάλυψη του ΦΠΑ, αλλά και του 30% των δαπανών για μάρκετινγκ. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να μην έχετε ξεκινήσει την επένδυση πριν υποβάλετε αίτηση σε όποια επενδυτικά εργαλεία επιλέξετε», συμβούλεψε τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ενώσεων ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

* * *

Ο λαός της περιοχής (όπως και σε όλη τη χώρα) στενάζει από την ακρίβεια, αλλά το κράτος αρνείται κατηγορηματικά να καταργήσει τον ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης για να ανασάνει το λαϊκό εισόδημα. Το κάνει όμως με μεγάλη προθυμία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από τα επενδυτικά προγράμματα, φορτώνοντας κι αυτό το κόστος στα λαϊκά νοικοκυριά. Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ζουν τις άγριες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής φτώχειας που μεγαλώνει. Το κράτος όμως κρατάει «ζεστά» τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων, με φτηνό χρήμα για αποδοτικές επενδύσεις και με το Πανεπιστήμιο της περιοχής στις υπηρεσίες τους.

Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και επομένως το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, με όποιον μανδύα κι αν το ντύσει: Είτε με εκείνον του «δεν κοιτάμε πίσω», όπως λέει η ΝΔ, εννοώντας τα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που αφήνει απ' όπου περνάει ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας. Είτε μ' αυτόν της «δίκαιης ανάπτυξης» που σπονσοράρει ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας το μάτι σε τμήματα του κεφαλαίου για έναν πιο «δίκαιο» διαμοιρασμό της πίτας του Ταμείου Ανάκαμψης...


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου