- Ανακοίνωση με αφορμή τον απολογισμό της 4ης ΥΠΕ
- Ακυρώνει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τη χορηγία για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και άλλα δύο νοσοκομεία
INTIME NEWS |
Αφορμή για την παρέμβαση της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας αποτέλεσε ο απολογισμός της 4ης ΥΠΕ για το 2022, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, παρουσιάζοντας ως επίτευγμα την ...αύξηση των χειρουργείων και των εξετάσεων - θεραπειών. Βέβαια και από αυτόν τον απολογισμό δεν λείπει η παραδοχή της δραματικής έλλειψης αναισθησιολόγων, αφού αναφέρεται ότι το 2022 έγιναν 37.910 χειρουργικές επεμβάσεις, έναντι 30.347 το 2021 με τη βοήθεια ιδιωτών αναισθησιολόγων και συναδέλφων τους που μετακινήθηκαν από νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ.
Μεταξύ άλλων βέβαια η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ αναφέρεται και στις «θετικές» εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνει και «την πρόοδο των έργων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, δωρεάς του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"», αλλά και έργα που μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν, η αντίστοιχη πρόοδος των έργων για το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής κ.λπ.
Πολύ γρήγορα βέβαια οι παραπάνω «θετικές εξελίξεις» μετατράπηκαν σε πανωλεθρία. Καθώς μόλις χτες, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή των δύο προαναφερόμενων νοσοκομείων καθώς και του Νοσοκομείου Σπάρτης απέβη άκαρπος, επομένως το έργο κρίνεται ασύμφορο για τον χορηγό!
Οπως ανακοίνωσε, «όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και υπερδιπλάσιες». Οπότε «κρίνεται αδύνατη η ολοκλήρωση των έργων των τριών νοσοκομείων στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ» και επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.
Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρουσίασαν ως επίτευγμα την αύξηση των χειρουργείων, εξετάσεων, θεραπειών. Εδειξαν σε νούμερα την "ανιδιοτελή συνεισφορά" των ιδιωτών, όπως του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ανακαινίσεις και φτιασιδώματα κτιρίων, τις νέες επεκτάσεις των νοσοκομείων αλλά και τη δημιουργία νέων με την "ευγενή χορηγία" μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Παρουσίασαν την έλλειψη αναισθησιολόγων ως ένα φαινόμενο που δημιουργήθηκε σε περιβάλλον κενού, απουσία αιτίας και απροσδιόριστης χρονικής περιόδου.
Τι δεν είπαν: Οτι τα νούμερα που εμφάνισαν δεν τα σύγκριναν με τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Αν και αυξήθηκαν τα χειρουργεία, οι λίστες αναμονής είναι χιλιάδες. Αν και αυξήθηκε η δουλειά στα ΤΕΠ, οι αναμονές φτάνουν 8 και 10 ώρες. Οι μειώσεις στα εξωτερικά ιατρεία σημαίνουν μεγάλη αύξηση στην "πελατεία" του ιδιωτικού τομέα.
Οτι υπάρχει βαθιά υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες, γύμνια σε ιατρικό προσωπικό. Οτι οι γιατροί παραιτούνται επειδή δεν αντέχουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, γι' αυτό πάει πολύ να αναφέρονται σε "προκηρύξεις" που "βγαίνουν άγονες". Δεν βρήκαν δύο λέξεις για την αναβολή μεταμόσχευσης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο ή για την υπολειτουργία του Παθολογοανατομικού Τμήματος στο Θεαγένειο και την παράδοση της υπηρεσίας σε ιδιώτες.
Οτι υπάρχουν μόνο 10 κλίνες ΜΕΘ παίδων για να καλύψουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα!
Οτι επικρατούν οι "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, πολλές ταχύτητες εργαζομένων και περιορισμένα δικαιώματα. Οτι εργολαβοποιούν όλο και περισσότερες υπηρεσίες με τελευταίο παράδειγμα το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου 139 συμβασιούχοι είναι αντιμέτωποι με απόλυση.
Εκρυψαν ότι όλα τα παραπάνω είναι η υλοποίηση του "νέου ΕΣΥ" για νοσοκομεία - επιχειρήσεις».
«Μιλούν με μεγάλα λόγια για την Υγεία του λαού εκείνοι που του την άρπαξαν!», σημειώνει και αναδεικνύει ότι «οι ΥΠΕ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι πιστοί στη στρατηγική της "ατομικής ευθύνης", της μετατροπής του αγαθού της Υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, ακριβώς επειδή υπηρετούν αυτούς τους λίγους. Οσο θα βαθαίνει η εμπορευματοποίηση των δημόσιων δομών, τόσο θα χειροτερεύει η ήδη θλιβερή κατάστασή τους».
Καλεί τον λαό να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ για ένα σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε όλο τον λαό, πλήρως στελεχωμένο με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Ετσι ώστε ο λαός και τα παιδιά του να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που αντικειμενικά μπορεί να τους προσφέρει σήμερα η επιστήμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου