Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ο Ξαρχάκος, το ΚΚΕ, το ανθρωπάκι κι ο αναγνώστης της “Καθημερινής”

 


 

Αυτό το ανθρωπάκι λέγεται Τάκης Θεοδωρόπουλος. Εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της “αριστείας” της εφημερίδας “Καθημερινή” το οποίο περιλαμβάνει μέχρι Μουμτζήδες. 

Αυτό το ανθρωπάκι, λοιπόν, έπιασε στο στόμα του τον Σταύρο Ξαρχάκο και φυσικά το ΚΚΕ, με το οποίο οι τενεκέδες του είδους του έχουν εμμονή. Τρισδυστυχισμένος ο έρμος ακόμα και για την συναυλία – αφιέρωμα που διοργάνωσε το ΚΚΕ προς τιμήν του Σταύρου Ξαρχάκου, έγραψε:  

“Δεν θέλω να αδικήσω τον Σταύρο Ξαρχάκο (….). Δεν θεωρώ επίσης ότι η συναυλία που χάρισε στο ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μπορεί να τον θίξει.

Σκέφτομαι μόνον ότι η αντίληψη για τον λαό που υπερασπίζονται τα τραγούδια του δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη για τον λαό που προβάλλει το ΚΚΕ. Η μνησικακία, η εκδικητικότητα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της κομμουνιστικής ψυχής είναι παραφωνίες στο έργο του. Το λαϊκό αίσθημα το εκφράζει πολύ καλύτερα ο Ξαρχάκος και η μουσική του από τα ξύλινα ομοιώματα της ΕΣΣΔ που ονειρεύονται εμφυλίους” (όλο το πόνημα του ανθρωπακίου εδω).

Δεν θα χαραμίσουμε λέξη για το ανθρωπάκι καθώς όσα θα είχε να πει κανείς περιέχονται σε μια ανάρτηση της Ερης Ρίτσου, την οποία και παραθέτουμε: 

“Ένας άνθρωπος αναφέρεται σε ένα ανθρωπάκι. Και παρ’ όλο που για το ανθρωπάκι δεν αξίζει να γίνεται λόγος, μου άρεσε πολύ η επιστολή του ανθρώπου και την ανεβάζω. Ο τίτλος είναι: “Με εξόργισε η εμπάθειά του” και αποστολέας της επιστολής που δημοσιεύτηκε στα “Γράμματα αναγνωστών” της εφημερίδας “Καθημερινή” ο κ. Μιχάλης Τσιαβος.

Κύριε διευθυντά 
Είναι η πρώτη φορά που ένα κείμενο με εξόργισε τόσο πολύ για την εμπάθειά του. Σε ένα χολερικό κείμενο, σε αντίθεση με όλα τα δημοσιεύματα που μόνον επαίνους είχαν για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της συναυλίας του Σταύρου Ξαρχάκου, ο συνεργάτης σας Τάκης Θεοδωρόπουλος («Απονη ζωή», φ. 17/1) κατηγορεί τον Σταύρο Ξαρχάκο ότι χάρισε στο ΚΚΕ συναυλία, δηλαδή σε ανθρώπους που η μνησικακία, η εκδικητικότητα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της ψυχής τους είναι παραφωνίες στο έργο του.

Μας κάλεσε ο κουμπάρος μας, φίλος του ΚΚΕ, και παρακολουθήσαμε, σε ένα χώρο όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, μια συγκλονιστική συναυλία που κάποτε θα λέμε «ήμασταν κι εμείς εκεί» και ακούσαμε από τον Δημήτρη Κουτσούμπα μια εκπληκτική αναφορά στο έργο του συνθέτη και καμία κομματική αναφορά.

Το ΚΚΕ (και ας διαφωνώ μαζί του σε πολλά) έδωσε τη δυνατότητα σε μένα, αλλά και σε νέα παιδιά, να απολαύσουν έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες. Ξαρχάκος και ΚΚΕ χάρισαν σε όλους τους παρευρισκομένους και όχι ο ένας στον άλλον.

Τώρα, ποιος είναι μνησίκακος και κακός, αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας που θα διαβάσει το κατάπτυστο αυτό κείμενο.

Εσείς εκεί στην «Καθημερινή» θα πρέπει να είστε περήφανοι που φιλοξενήσατε ένα τέτοιο άρθρο, που μας θυμίζει άλλες εποχές, αλλά και άλλες εφημερίδες. Να πείτε στον συνεργάτη σας να προσέχει μη δαγκώσει τη γλώσσα του και δηλητηριαστεί, και χάσει η εφημερίδα σας άλλα, παρόμοιας ηθικής και αισθητικής άρθρα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου