Το τι περιμένει τον λαό από την επομένη των εκλογών της 25ης Ιούνη, που άλλωστε αποτελεί το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας. Τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, η φοροεπέλαση στα λαϊκά στρώματα που θα συνεχιστεί, οι χιλιάδες πλειστηριασμοί και ταυτόχρονα η συνέχιση της προκλητικής φοροασυλίας για εφοπλιστές, τραπεζίτες και γενικά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι το μείγμα της πολιτικής που θα συνεχίσει να τσακίζει τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Γ. Στουρνάρα, προϋπόθεση για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πάνε στους ομίλους για να βελτιωθεί «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να προχωρήσουν επενδύσεις» - όπως είπε - είναι να προχωρήσουν μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων με πλειστηριασμούς.
Επιπλέον, ανέφερε ως βασικό ζητούμενο την «πάταξη της φοροδιαφυγής», κάτι που κυριολεκτικά αποτελεί πρόκληση όταν, την ίδια στιγμή, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν φοροασυλία δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν πληρώνουν καν φόρο, ενώ οι τραπεζίτες δεν πληρώνουν φόρο με το καθεστώς του «αναβαλλόμενου φόρου» από την εποχή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσω των «αναπτυξιακών» νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επίσης απολαμβάνουν μια σειρά φοροαπαλλαγών και κινήτρων, χωροταξικών και άλλων, θησαυρίζοντας πάνω στις πλάτες του λαού.
Συμπλήρωσε δε ότι θα πρέπει «να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης», παραπέμποντας στην επιβολή πρόσθετων φόρων αλλά και επιβαρύνσεων σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Και βέβαια, ανέφερε ότι οι φορολογικοί συντελεστές ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ. δεν πρέπει να πειραχτούν...
Ακριβώς πάνω σε αυτό πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται φορολογικά έσοδα. Γιατί χρειάζεται να κάνει δαπάνες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή δαπάνες Παιδείας, δαπάνες Υγείας, χρειάζεται να κάνει δαπάνες για την προστασία της, αμυντικές δαπάνες και χρειάζεται να επενδύσει», σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τη φοροεπέλαση στον λαό που στην πραγματικότητα γίνεται φοροαπαλλαγές και έργα για το μεγάλο κεφάλαιο ως... προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία.
Σαφής ήταν και για το θέμα των μισθών που θα παραμείνουν καθηλωμένοι τα επόμενα χρόνια, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι μισθοί δεν θα έρχονται σε αντίθεση με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ήταν επίσης σαφής ότι αυτοί θα συνεχιστούν, αφού το ζητούμενο είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Μόνο που θα συνεχιστούν με έναν «κώδικα δεοντολογίας και από τα funds», ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες «να κάνουν εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών». Και για να το κατανοήσουμε καλύτερα, διευκρίνισε: «Υπάρχει νόμος για τους πλειστηριασμούς (σ.σ. της ΝΔ, που έχτισε πάνω σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ), υπάρχει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου τελευταία, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά». Τουτέστιν 700.000 πλειστηριασμοί τους επόμενους μήνες...
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του στη δέσμευση των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών που έγιναν με το 2ο και το 3ο μνημόνιο. Είπε: «Το θησαυροφυλάκιο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν το ξέρει ο κόσμος. Εχουν μαζευτεί τα αποθεματικά δημοσίων οργανισμών, πολλοί έλεγαν ότι αν υπήρχε αυτό το 2009 - 2010, ίσως να μην μπαίναμε στην κρίση, δεν το πιστεύω, θα μπαίναμε αλλά ίσως να ήταν πολύ πιο ήπια». Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος το ξέρει γιατί αυτά τα αποθεματικά ήταν αποθεματικά του λαού και η δέσμευσή τους έχει προκαλέσει την υπολειτουργία σε διάφορους τομείς του Δημοσίου εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου