Αν και προεκλογικά οι σχέσεις τους δείχνουν τεταμένες, η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο σημερινός εκπρόσωπος της ΝΔ, Α. Σκέρτσος, έχουν συνυπάρξει στο παρελθόν σε διαφορετικούς ρόλους και σίγουρα σε διαφορετικό κλίμα από το σημερινό. Ηταν τότε που ο Σκέρτσος, ως γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, ασκούσε ...εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημειώνοντας τα «θετικά βήματα» που γίνονταν με τους νόμους για τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας» και την ομοφωνία που «χτιζόταν» σταδιακά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την «πορεία της οικονομίας και της χώρας».
«Η στροφή που έχει γίνει από την κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι σημαντική. Στέλνει θετικά μηνύματα κυρίως προς το εξωτερικό, προς τους ξένους επενδυτές, ότι ακολουθείται ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο σημαίνει πάρα πολλά για το διεθνές επενδυτικό κοινό. Σημαίνει δηλαδή ότι έχουν εγκαταλειφθεί ιδεοληψίες και εμμονές του παρελθόντος», έλεγε ο Σκέρτσος τον Σεπτέμβρη του 2016, εξαίροντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αποτιμώντας εξάλλου τις ομιλίες Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκείνης της χρονιάς (του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίστοιχα), ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ έλεγε σε συνέντευξή του: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια καταρχάς σύγκλιση. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ως προς τους στόχους του προγράμματος, διαφωνούν όμως ως προς τα μέσα για να φτάσουμε στους στόχους αυτούς, ως προς τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν». Μια δήλωση που έκτοτε παραμένει επίκαιρη, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση και ποιος κάνει ...συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Μερικούς μήνες μετά, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κλήθηκε να σχολιάσει «την αναβίωση του υπουργικού δικαιώματος για την επέκταση και την κήρυξη γενικώς υποχρεωτικών κλαδικών ΣΣΕ», σημειώνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της «επιστροφής στην παθογένεια και την καταχρηστική συμπεριφορά του παρελθόντος», αν αυτή «δεν πληροί συγκεκριμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις». Ευτυχώς όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γλίτωσε τη μεγαλοεργοδοσία από τα «χειρότερα», καθώς, όπως σημείωνε ο Σκέρτσος, «ό,τι έχει αποτυπωθεί σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καλύπτει τις προϋποθέσεις» που είχε θέσει ο ΣΕΒ κι αυτό που μένει είναι «η διαδικασία να τηρηθεί στην πράξη».
Ο Α. Σκέρτσος είχε τοποθετηθεί και για το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έβαζε νέα εμπόδια στην απεργία. Κατά το αναμενόμενο, χαρακτήρισε την απεργοκτόνα ρύθμιση «θετική» για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Δήλωσε επίσης ότι συνολικά το νομοσχέδιο που την περιείχε, άφηνε «θετικό αναπτυξιακό οικονομικό αποτύπωμα», καθώς υλοποιούσε «πάγια, διαχρονικά αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια».
Από το βήμα των ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων του ΣΕΒ, ομολογούσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε παραπάνω από «ανοιχτά αυτιά» στα θέλω και στις ανάγκες των βιομηχάνων. Για την περίοδο 2014 - 2018 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τους 107 νόμους που πέρασαν με θέσεις του ΣΕΒ σε 10 «πεδία πολιτικής», όπως αγορά εργασίας, Φορολογία, Ενέργεια, Αδειοδότηση, Εξωστρέφεια κ.ά.
Αλλά και για το 2019, αποτύπωσε ακόμη καλύτερες επιδόσεις «γόνιμου διαλόγου», τονίζοντας πως «από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν με επίδραση στην επιχειρηματικότητα, το 62% εκπληρώνουν θέσεις του ΣΕΒ», και αυτό «χάρη στις συστηματικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου με 86 υπομνήματα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς και πλειάδα δημόσιων εκδηλώσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους της πολιτείας».
Τα χρόνια πέρασαν, η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και ο Σκέρτσος (που η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ) υπουργός της. Την τετραετία που μας πέρασε, αποτυπώθηκε χωρίς προηγούμενο η στρατηγική σύγκλιση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα βασικά ζητήματα της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον πολύ υψηλό βαθμό «κοινοβουλευτικής συναίνεσης», με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα 7 στα 10. Προφανώς, προς μεγάλη ικανοποίηση του Σκέρτσου, που εφτά χρόνια πριν έβλεπε με το μάτι του γενικού διευθυντή του ΣΕΒ αυτήν τη σύγκλιση να «ωριμάζει», για να πάρει σήμερα τη μορφή του «κοινού προγράμματος» ανάμεσα σε όλα τα αστικά κόμματα, όπως είναι το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου