Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Με τη ζωή των πολλών!

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

 

Ασθενείς μεταφέρονται σε καρότσες στα νοσοκομεία, πολλοί που θα μπορούσαν να σωθούν δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή τους και ξεψυχούν ξεροσταλιάζοντας για ένα ασθενοφόρο.

Και όσοι «τυχεροί» φτάσουν στο νοσοκομείο, με το ελάχιστο και κατάκοπο υγειονομικό προσωπικό, πάλι πρέπει να ποντάρουν στην «τύχη» για να μην περιμένουν με τις ώρες, να έχει «τρέξει» η μία ή η άλλη εργολαβία χωρίς καθυστερήσεις, μπας και λειτουργεί π.χ. ο αξονικός τομογράφος, να υπάρχουν όλα τα αναγκαία αναλώσιμα κ.ο.κ.

Αυτή είναι η κατάσταση που τις τελευταίες μέρες ξεπροβάλλει ακόμα πιο επιθετικά, είτε στα αστικά κέντρα, είτε σε νησιά και άλλες περιοχές που κατά τ' άλλα αποτελούν «πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης».

Εκεί δηλαδή που το κράτος λειτουργεί «ρολόι» για τους ξενοδοχειακούς και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και την ίδια στιγμή εγκληματεί σε βάρος της Υγείας του λαού, ακόμα κι όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Ο λαός ξέρει καλά από την ίδια του την πείρα ότι πρόκειται για έγκλημα διαρκείας, που συνεχίζεται και οξύνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Και αυτή η κλιμάκωση αποδεικνύει ότι οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες από «ανθρώπινα λάθη» και «αστοχίες αρμοδίων», από «γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» και όσα ακόμα ακούγονται κάθε φορά μετά από μια τραγωδία, σαν αυτή στην Κω ή στη Ν. Μάκρη.

Μάλιστα, από μια σειρά «λαγούς» του συστήματος αυτά τα τραγικά συμβάντα αξιοποιούνται ως πρόσχημα για να παρουσιάζονται ως «μονόδρομος» όλα τα μέτρα που έχουν οδηγήσει στο σημερινό χάλι του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Έτσι, ενώ η υποβάθμιση, η διαχρονική υποστελέχωση και τα ασθενοφόρα - αντίκες έχουν αποτελέσει πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, αφού από τη μία «εξοικονομούν πόρους» και από την άλλη δίνουν περισσότερο «χώρο» στην επιχειρηματική δράση, σήμερα η ίδια αυτή εγκληματική πολιτική παρουσιάζεται και ως ...«λύση».

Στο έδαφος των τραγικών ελλείψεων, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν «σήμα» για ένταση της εμπορευματοποίησης, μέσα από τις περιβόητες «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα, την αξιοποίηση με το «αζημίωτο» υπηρεσιών από κλινικάρχες και άλλους επιχειρηματίες που θησαυρίζουν από το τσάκισμα της πιο στοιχειώδους λαϊκής ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος της ΝΔ που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε νοσοκομείο να δίνει σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές ήρθε σε συνέχεια ανάλογης τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 για σύναψη τέτοιων συμβάσεων, και ενώ ήδη μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μοιράζονταν σε ασθενείς τα γνωστά διαφημιστικά φυλλάδια για ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το κράτος έχει να αγοράσει ασθενοφόρα από το 2015, που την περίοδο 2019 - 2022 έγιναν μόλις 46 προσλήψεις για 450 συνταξιοδοτήσεις στο ΕΚΑΒ, που στην Αττική σήμερα λειτουργούν λίγο πάνω από τα μισά διαθέσιμα ασθενοφόρα, ενώ το 2016 λειτουργούσαν - όπως κατήγγειλαν τότε οι εργαζόμενοι - 60 από τα 140 οχήματα.

Στο έδαφος της τραγωδίας που έζησε ο λαός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πληρώνοντας βαρύ το τίμημα της λογικής «κόστους - οφέλους», ήρθαν χθες οι κυνικές δηλώσεις υποψηφίου της ΝΔ, προαναγγέλλοντας «καιάδα» για τους καρκινοπαθείς, αφού η περίθαλψή τους θεωρείται «δυσβάσταχτο κόστος» για το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων.

«Εργαλείο» για την απάνθρωπη αυτή κοστολόγηση δεν είναι άλλο από τα DRG's που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συστάσεις της ΕΕ να εφαρμόσει για όλα τα νοσοκομεία.

Επομένως, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στον λαό οι εξαγγελίες της ΝΔ ότι ως κυβέρνηση θα δώσει «πρώτη προτεραιότητα» στην Υγεία, αφού το πρόγραμμά της είναι γνωστό: «Νέο ΕΣΥ», με ένταση της επιχειρηματικής δράσης, με λουκέτα και συγχωνεύσεις, με «κόφτες» για την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Μια πολιτική που θα απολαμβάνει τη στήριξη της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της «εποικοδομητικής» στάσης του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις προτάσεις για «υπουργούς κοινής αποδοχής», με τις ευλογίες του στις «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», όπως και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που στηρίζει αποφασιστικά τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Το δίλημμα λοιπόν προβάλλει για μια ακόμα φορά ξεκάθαρα: «'Η με τα κέρδη των λίγων ή με τις ζωές των πολλών». Σε αυτό το δίλημμα το ΚΚΕ παίρνει θέση χωρίς αστερίσκους: Με τη ζωή του λαού, με τις ανάγκες του, όχι με τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο για τον λαό μπροστά στις κάλπες της 25ης Ιούνη, ώστε να βγει ακόμα πιο δυνατός, με ένα ΚΚΕ ισχυρό, για να παλέψει από καλύτερες θέσεις για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου, κόντρα στην επιχειρηματική δράση, που σμπαραλιάζει κάθε δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε σύγχρονες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 9 Ιούνη 2023.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου