Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Εντός συνόρων

 

Σταθερά εντός «συνόρων» της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, «γυρνάει» αυτές τις μέρες η προεκλογική αντιπαράθεση για το ναυάγιο στην Πύλο. Ο διαγωνισμός κυνισμού και κοροϊδίας δεν έχει τέλος, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεστομίζει ότι «οι πρόσφυγες εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της ΕΕ» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «καταριέται» την πολιτική του εγκλωβισμού, που ο ίδιος εφάρμοσε, υπογράφοντας την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στήνοντας κολαστήρια στη Μόρια και αλλού. Ξεχειλίζει απ' τα μπατζάκια η «καλοσύνη» της ΕΕ, που βάζει το χεράκι της σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και έπειτα στήνει μηχανισμούς αποτροπής και απελάσεων, καταπατώντας ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, για να μην δει «των εγκλημάτων της τον απόηχο». Μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν ως «λύση» τα παζάρια για τη «νέα μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες τραγωδίες και σε «ψιλή κρησάρα» τους μετανάστες, ανάλογα με τις ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική, που σαν πραγματική άβυσσο ρουφάει ξεριζωμένους ανθρώπους, προσπαθούν να κρύψουν με κροκοδείλια δάκρυα και προεκλογικές κορόνες. Αυτήν πρέπει να βάλει απέναντι ο λαός, δυναμώνοντας την ταξική αλληλεγγύη με πρόσφυγες και μετανάστες, τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του.

Συμφωνημένα

Το ...μέγεθος της «αντιπολίτευσης» που θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και προεκλογικά, με αφορμή την πρόθεση της επόμενης κυβέρνησης ΝΔ να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν υπήρχε η δυνατότητα εδώ να έχεις - ας πούμε - ξέχωρα από το κράτος, πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ, εγώ είμαι έτοιμος να το συζητήσω (...) Ας δώσουμε βάση να κάνουμε σοβαρά, αξιόπιστα, ισχυρά τα δημόσια πανεπιστήμια στον τόπο μας και όταν έρθει η ώρα το συζητάμε αυτό». Συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Η θέση μας για την Παιδεία - και μιλάω και σε σχέση με το Σύνταγμα - είναι ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου. Αλλά προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου (...) Δηλαδή, δεν θα διαπραγματευτούμε μόνο τον χαρακτήρα του ιδιωτικού, αλλά το σύνολο των κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα». Ετοιμη λοιπόν η συμφωνία τους (και) για νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία! Γιατί καθόλου δεν διαφέρουν αυτά που λένε Ανδρουλάκης και Τσίπρας με αυτά που λέει ο Μητσοτάκης: «Η έμφασή μου είναι στη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου (...) Δείτε τα ξενόγλωσσα προγράμματα για τα οποία πληρώνουν οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων μας. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό» (θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ). Κοινή φρασεολογία, αβανταδόρικη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με ολίγη από «υψηλή ποιότητα» και πολλά κούφια λόγια για τα δημόσια, που με ευθύνη όλων λειτουργούν ολοένα και περισσότερα με επιχειρηματικά κριτήρια...


Ξεπλυματίας

«Κάνουμε πολιτικό αντάρτικο και είμαστε μη συστημικοί», είπε ο Βελόπουλος στον Βόλο και τα γέλια ακούστηκαν μέχρι τη ...Σκόπελο! Είναι τόσο αντισυστημικός ο Βελόπουλος και το κόμμα του, που λίγο πριν είχε προτείνει «τα χρήματα του Σχεδίου Ανάκαμψης να πάνε σε φωτοβολταϊκά», στηρίζοντας τα αρπακτικά της «πράσινης» ανάπτυξης και τη χρηματοδότησή τους από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα πληρώσει με νέες αιματηρές θυσίες και φόρους ο λαός. Κι αφού «ντίλαρε» για τους «πράσινους» ομίλους, έριξε κι ένα «ξέπλυμα» σε κυβέρνηση και ΕΕ για το έγκλημα στην Πύλο. «Με ενοχλεί το ενοχικό σύνδρομο που καλλιεργείται εις βάρος μας από ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δεν φταίει καμία Ελλάδα για την τραγωδία». Ο μόνος που πραγματικά δεν φταίει για την τραγωδία είναι ο ελληνικός λαός, που έχει εκφράσει με κάθε τρόπο όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε αντίθεση με την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν σε βάρος τους άθλιες πολιτικές και, με αντιδραστικά συμπληρώματα τύπου Βελόπουλου, καλούν τον λαό να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα των πνιγμένων και φυλακισμένων. Οσο για το «πολιτικό αντάρτικο», δεν έκρυψε για λογαριασμό ποιων έχει ζωθεί τα φυσεκλίκια ο Βελόπουλος, καταγγέλλοντας συγκεκριμένους επιχειρηματίες, «φίλους της κυβέρνησης», που «παρά τα κέρδη τους σκέφτονται να φύγουν εκτός Ελλάδας». Πιο ...αντισυστημικός πεθαίνεις!


Φασούλι

Παραιτήσεις για εμπλοκή σε σκοτεινές υποθέσεις και σκάνδαλα, για «ομολογίες» της βάρβαρης πολιτικής που υπηρετούν και παιχνίδια με τη μειονότητα, «παραιτήσεις» απ' το παράθυρο για θεσούλες στη Βουλή, αποπομπές για παζάρια με άλλα κόμματα και για μετεκλογικές συνεργασίες. Είναι μερικά μόνο από τα «μπες βγες» που βλέπει ο λαός στα ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων, «κυβερνητικών» και «μικρών», στις δυο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις. Κανείς δεν πέφτει βέβαια από τα σύννεφα από τα «φυντάνια» που φυτρώνουν στο έδαφος της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι όμως ενδεικτικά όλα αυτά για το γεγονός ότι ο λαός δεν ξέρει τι «φασούλι» θα τραβήξει από το αντιλαϊκό σακούλι, με κάθε ψήφο του στα αστικά κόμματα όλων των αποχρώσεων. Η μόνη σίγουρη ψήφος, για τις δικές του ανάγκες, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ: Αυτή που θα την βρει από την επόμενη κιόλας μέρα «στο φως του ήλιου», στο πλευρό του, στον αγώνα για να ζήσει καλύτερα εκείνος και τα παιδιά του, απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα «πρόθυμα» συμπληρώματα, που θα της κάνουν πλάτες.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου