Δουλειά όταν και όποτε σε θέλει η εργοδοσία και ποινικές ευθύνες συνδικαλιστών σε απεργία είναι μερικές από τις αντεργατικές προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας που επιβεβαιώνει ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια να κάνουν τους εργαζόμενους κυριολεκτικά έρμαιο των εργοδοτών! Η πρώτη απάντηση δίνεται την Τρίτη με διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο εργασίας.
Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για 16ωρη ημερήσια εργασία σε περισσότερους εργοδότες το φως της δημοσιότητας είδαν κι άλλες σοβαρές αντεργατικές προβλέψεις του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει σε διαβούλευση.
Γίνεται προσπάθεια να θεσμοθετηθούν οι συμβάσεις εργασίας κατά παραγγελία, ακόμα και μηδενικών ωρών. Δηλαδή η εργοδοσία θα έχει τη δυνατότητα να καλεί τον εργαζόμενο για δουλειά όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει με την ώρα εργασίας! Με ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο 24 ώρες νωρίτερα, η εργοδοσία θα απαιτεί κατά παραγγελία εργασία και ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να πάει για δουλειά. Μάλιστα θα προβλέπονται και περιπτώσεις για χρόνο ειδοποίησης λιγότερο των 24ωρών... Τα συμβόλαια «zero-hour contracts» είναι παλιά ιστορία σε ευρωπαϊκά κράτη.
Όλα αυτά κατ’ επιταγή της Οδηγίας 2019/1152 για δήθεν «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο. Είναι η ίδια Οδηγία που επιτρέπει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι θανάτου για περισσότερα αφεντικά την ημέρα αρκεί να ενημερώνονται για τους βασικούς όρους απασχόλησης και με βάση αυτή την πρόβλεψη ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για 16ωρο δηλώνοντας ότι «μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες...».
Την Οδηγία της εργασιακής γαλέρας καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις 16/04/2019, ενώ υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους ναζί Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, και υπέγραψε φαρδιά-πλατιά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Επιβεβαίωση των ενταργατικών προβλέψεων από τον Αδ. Γεωργιάδη
«Εξαιρετική η παρουσίαση του Νομοσχεδίου μας από την @RoulaSalourou στην @Kathimerini_gr χωρίς κραυγές και ανούσιες φασαρίες θέτει ακριβώς τα θέματα που είναι προς νομοθέτηση», έγραψε στο Twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης επιβεβαιώνοντας το κυριακάτικο δημοσίευμα, το οποίο αναφερόταν και σε πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ποινικές ευθύνες των συνδικαλιστών κατά τη διάρκεια μιας απεργίας.
Και ποινικές ευθύνες συνδικαλιστών
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, εκτός από τις αστικές ευθύνες που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη πλέον θα προβλέπονται και ποινικές ευθύνες στους συνδικαλιστές με πρόσχημα την «παρεμπόδιση της εργασίας κατά της διάρκεια της απεργίας». Γίνεται ακόμα λόγος για «ψυχολογική βία» και για «κατάληψη χώρων εργασία ή εισόδων τους, ιδίως κατά τη διάρκεια απεργία», που σύμφωνα με το δημοσίευμα «θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ»!
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός γνωρίζουν ότι η εφαρμογή αντεργατικών ρυθμίσεων απαιτεί και μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, κατά των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης για να είναι ο εργαζόμενος εκτός από έρμαιο της εργοδοσίας και απροστάτευτο. Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται να συμπληρώσει το νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη και με την απειλή της φυλάκισης δείχνει ότι το δίκιο των εργαζομένων και οι αγώνες του για τις ανάγκες τους δεν χωρούν στους νόμους τους όπως απαιτούν επιχειρηματικοί όμιλοι και ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου