Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη του σχετικού εγγράφου και οι βασικοί άξονές του αρχικά είχαν διαρρεύσει την προηγούμενη βδομάδα στην ισραηλινή εφημερίδα «Calcalist» (βλ. και «Ριζοσπάστη» 26/10/2023).
Λίγες μέρες μετά η ιστοσελίδα «Mekomit» δημοσίευσε ολόκληρο το έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου, το οποίο έχει ημερομηνία 13/10/2023, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε αναδημοσίευση και η ιστοσελίδα «WikiLeaks».
Σε αυτό το κείμενο 10 σελίδων αναφέρονται τρία εναλλακτικά σενάρια του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών για την «επόμενη μέρα» από την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.
Ως προτιμώμενο για το Ισραήλ σχέδιο προκρίνεται από το έγγραφο ο βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά.
Περιγράφονται μια σειρά από στάδια για την επίτευξη του ξεριζωμού των Παλαιστινίων, τα πρώτα από τα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή.
Στο πρώτο στάδιο, που στην πραγματικότητα έχει ήδη υλοποιηθεί, το Ισραήλ δίνει εντολή στον άμαχο πληθυσμό να εκκενώσει τη βόρεια Γάζα προς τον νότο του παλαιστινιακού θύλακα, ενόψει των χερσαίων επιχειρήσεων του κατοχικού στρατού και ενώ η βόρεια Γάζα σφυροκοπείται από βομβαρδισμούς.
Στο δεύτερο στάδιο, που επίσης έχει αρχίσει να υλοποιείται, ξεκινούν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από βορρά προς νότο.
Στο τρίτο στάδιο δίνεται εντολή στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα προς την Αίγυπτο, γι' αυτό και υπογραμμίζεται ότι «είναι σημαντικό να αφήσουμε τις διαδρομές κυκλοφορίας προς τον νότο σε κατάσταση που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να είναι δυνατή η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού προς τη Ράφα» και το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο.
Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο προβλέπεται η δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών και «νέων πόλεων» στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, καθώς και η εγκαθίδρυση «νεκρής ζώνης» αρκετών χιλιομέτρων εντός του αιγυπτιακού εδάφους, ώστε να αποτρέπεται η επιστροφή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα παραπάνω προβλέπεται μάλιστα να συνοδεύονται από μία ισραηλινή προπαγανδιστική καμπάνια που θα ξεκαθαρίζει στους Παλαιστίνιους της Γάζας ότι έχουν χάσει οριστικά τη γη τους και δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ σε αυτή, ενώ θα παρουσιάζει τον βίαιο εκτοπισμό τους ως μία... «ανθρωπιστική αναγκαιότητα» για να υπάρχουν «λιγότερες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό»!
Σε αυτό το τέταρτο στάδιο εισάγεται και η ελληνική εμπλοκή, αφού το ισραηλινό σχέδιο προβλέπει - με τη στήριξη των ΗΠΑ - την απορρόφηση εκτοπισμένων Παλαιστινίων και από άλλες χώρες, κάνοντας μάλιστα ονομαστική αναφορά στην Ελλάδα, καθώς επίσης στον Καναδά, στην Ισπανία και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Με την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει τοποθετηθεί εδώ και μέρες μετά την αρχική διαρροή του ισραηλινού υπουργικού εγγράφου, η δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου εντείνει τα τεράστια ερωτήματα για το τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Νετανιάχου στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Ισραήλ....
Στο μεταξύ, χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times» επανέφερε κι από άλλη πλευρά αυτούς τους σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να δεχτεί Παλαιστίνιους από τη Γάζα στη χώρα του, με οικονομικά ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή επανήλθε την περασμένη βδομάδα και «ενθαρρύνθηκε» στο περιθώριο «ιδιωτικών» συναντήσεων αξιωματούχων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Τσεχία και η Αυστρία.
Ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, όπως η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η Βρετανία, φέρονται να απορρίπτουν την πρόταση του Νετανιάχου ως «μη ρεαλιστική», επικαλούμενες τη σταθερή άρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Α. Φ. Σίσι να δεχτεί Παλαιστινίους πρόσφυγες ακόμα και σε προσωρινή βάση.
«Ο πιθανός ρόλος της Αιγύπτου συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» την περασμένη βδομάδα, αναφέρουν οι «Financial Times», αλλά οι ηγέτες συμφώνησαν τελικά ότι «η Αίγυπτος θα πρέπει να παίξει ρόλο στην παροχή ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, και όχι να πιεστεί να δεχτεί πρόσφυγες».
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι γίνονται συζητήσεις για τη μεταφορά τραυματιών από τη Γάζα στην Αίγυπτο και επισημαίνεται η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «η Ουάσιγκτον στήριξε την ασφαλή διέλευση αμάχων που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα, αλλά δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε βίαιη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας».
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μοσταφά Μαντμπούλι επισκέφτηκε χτες τη Χερσόνησο του Σινά και δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε περιφερειακά ζητήματα να λυθούν στις πλάτες μας». Τόνισε ακόμα ότι ο αιγυπτιακός στρατός είναι στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας για να διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας, και υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές έτσι ώστε κανείς να μην πλησιάσει τα εδάφη μας».
Αργά χθες η Γενική Αρχή Διελεύσεων και Συνόρων στη Γάζα ανέφερε πως οι αιγυπτιακές αρχές ενημέρωσαν ότι 81 πολίτες της Γάζας που τραυματίστηκαν σοβαρά θα επιτραπεί να εισέλθουν στην Αίγυπτο σήμερα, για να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου