Από την πρώτη μέρα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή και ευρωατλαντική προπαγάνδα καλλιεργεί το άθλιο αφήγημα ότι πρόκειται για σύγκρουση «του πολιτισμένου και δημοκρατικού κόσμου με την τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα». Γρήγορα αποδείχθηκε όμως ότι πραγματικός τρομοκράτης δεν είναι ο Παλαιστινιακός λαός, που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή, αλλά το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σύμμαχοί του, που εξοντώνουν, φυλακίζουν, εκτοπίζουν και διώκουν έναν ολόκληρο λαό για να προωθήσουν τα βρώμικα κατοχικά τους σχέδια.
Οσο περνάνε οι μέρες αποδεικνύεται και κάτι ακόμα: Πόσο «πουκάμισο αδειανό» είναι η «δημοκρατία» τους, πόσο βαθιά αυταρχική και επικίνδυνη είναι για τους λαούς η δικτατορία του κεφαλαίου, που στη Γάζα σκοτώνει με τη στολή του Ισραηλινού και ΑμερικανοΝΑΤΟικού στρατιώτη, ενώ σε όλο τον κόσμο κραδαίνει το μαστίγιο της απειλής, της καταστολής και της τιμωρίας ενάντια σε όποιον στηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα τις 60 σχεδόν μέρες που διαρκεί ο πόλεμος και σε όλο τον πλανήτη εκφράζεται πολύμορφα η αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους.
* * *
Ενα από τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά κρούσματα καταγράφηκε αμέσως μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, όταν τα ονόματα, οι φωτογραφίες και οι χώροι δουλειάς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από όλο τον κόσμο βρέθηκαν αναρτημένα σε ιστοσελίδα που τους στοχοποιούσε ως «υποστηρικτές της τρομοκρατίας». Ποιο ήταν το έγκλημά τους; Μία μόλις ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με hashtag #FreePalestine ή #SaveGaza («Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Σώστε τη Γάζα») ήταν αρκετή για να συμπεριληφθούν στην «παγκόσμια ζωντανή ροή δυνητικά υποστηρικτικών αισθημάτων υπέρ της τρομοκρατίας ή/και αντισημιτικών δημοσιεύσεων ή/και αντι-ισραηλινών δημοσιεύσεων μεταξύ των εργαζομένων σε εταιρείες».
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα - χαφιές έφτασε να αναρτά μέχρι και 29.000 ονόματα εργαζομένων με τις φωτογραφίες τους, από 13.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τις αναρτήσεις τους ως «πειστήρια» της ενοχής τους. Για παράδειγμα, μία εργαζόμενη σε συμβουλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα «κρεμάστηκε στα μανταλάκια» επειδή χρησιμοποίησε σε ανάρτησή της τα hashtags #Hypocrisy, #FreePalestine, #SavePalestine, #SaveGaza, ενώ ένας Αιγύπτιος εργαζόμενος ελληνικής εταιρείας στον κλάδο του αλουμινίου, ο οποίος εργάζεται στο Κάιρο, έπαθε το ίδιο εξαιτίας ανάρτησής του με hashtag #free_Palestine. Μετά την κατακραυγή η ιστοσελίδα άλλαξε όνομα και διακομιστή, ενώ σήμερα εμφανίζεται ανενεργή.
* * *
Καθόλου τυχαία, οι χώροι δουλειάς εξελίσσονται σε ιδανική «αρένα» για τους «κυνηγούς κεφαλών» της ισραηλινής προπαγάνδας, που στοχοποιούν εργαζόμενους για τη στήριξή τους στους Παλαιστίνιους και «τους δίνουν στο πιάτο» της εργοδοσίας για τα περαιτέρω. Εχοντας ενσωματώσει «πρωτόκολλα διαχείρισης» τέτοιων καταγγελιών, οι μεγάλες επιχειρήσεις εύκολα βαφτίζουν «αντισημιτισμό» την οποιαδήποτε αντίδραση στα εγκλήματα του Ισραήλ και φτάνουν μέχρι την απόλυση εργαζομένων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, ασκώντας τρομοκρατία και σε άλλους για να «μαζευτούν».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα για τις διαδικτυακές αναρτήσεις τους που επικρίνουν το κράτος του Ισραήλ. Πηγές από την «Google» μετέφεραν στην ισραηλινή ιστοσελίδα «Globes» ότι η εταιρεία έχει ήδη απολύσει υπαλλήλους μετά την ανάρτηση «αντισημιτικού περιεχομένου» στα εσωτερικά συστήματα επικοινωνιών. Οι ίδιες πηγές μετέφεραν ότι αρκετοί υπάλληλοι της «Google» δημιούργησαν memes, κλιπ και εικόνες με «υπαινιγμούς αντισημιτικής φύσης».
* * *
Οι κατηγορίες περί αντισημιτισμού «αγκαλιάζουν» ακόμα και όσους αναπαράγουν το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Μια υπάλληλος στο υποκατάστημα του Δουβλίνου της ισραηλινής εταιρείας λογισμικού «Wix» απολύθηκε, αφότου μοιράστηκε αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στις οποίες αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος - τρομοκράτη» και δήλωσε ότι «στέκεται αλληλέγγυα με τον Παλαιστινιακό λαό ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ». Αντίστοιχα, ένας πιλότος της «Air Canada» απολύθηκε όταν μία ΜΚΟ «εντόπισε» στα social media φωτογραφίες του σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη, στο οποίο φέρεται να κρατά πλακάτ, και τις μετέφερε στην εργοδοσία!
Υπενθυμίζεται τέλος ότι το Σωματείο Εργαζομένων «Starbucks Workers United», του αμερικανικού διεθνούς κολοσσού της Εστίασης, σύρθηκε από την εργοδοσία στα δικαστήρια επειδή υποστήριξε τον αγώνα των Παλαιστινίων, γράφοντας σε ανάρτησή του «Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη». Στην ανάρτησή τους τα μέλη του Σωματείου, που έδωσαν τιτάνιο αγώνα απέναντι στην εργοδοσία για τη σύστασή του, δημοσίευαν τη φωτογραφία μιας μπουλντόζας η οποία γκρεμίζει το ισραηλινό τείχος που περιβάλλει τη Γάζα. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της εργοδοσίας.
* * *
Το ...δυστύχημα για όλους αυτούς τους σύγχρονους κυνηγούς μαγισσών είναι ότι πετυχαίνουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό αποτυπώνουν οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο όπου πρωτοστατούν εκατομμύρια εργαζόμενοι, με τα πανό και τα πλακάτ τους, και όπου εκφράζουν μαζικά τη στήριξή τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Το φανερώνουν όμως και οι αποφάσεις μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε κρίσιμους για τη βιομηχανία του πολέμου τομείς, οι οποίες σε αεροδρόμια και λιμάνια μπλοκάρουν τα φορτία του θανάτου με προορισμό του Ισραήλ, συντονίζουν περιφερειακά τον αγώνα τους ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή των χωρών τους σε αυτόν. Τα ανεπανάληπτα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες ήταν ό,τι πιο ελπιδοφόρο και φωτεινό απέναντι στη σκοτεινιά του πολέμου και της εγκληματικής δράσης του Ισραήλ και των συμμάχων του.
Π. Δ.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Αποκαλυπτικά» της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», της Τετάρτης 29 Νοέμβρη 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου