Δεν προλαβαίνει να μετράει χαστούκια το λαϊκό εισόδημα από το κόστος της Ενέργειας, που δεν απογειώνεται μόνο από τις υψηλές τιμές, αλλά και από τα διάφορα χαράτσια που αυξάνονται ή προστίθενται στους λογαριασμούς. Τελευταίο επεισόδιο σ' αυτό το σίριαλ είναι η αύξηση κοντά στο 10% που ζητάει η ΔΕΔΑ (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) στα τέλη χρήσης δικτύου, για να ρεφάρει το κόστος της επένδυσης που κάνει για την επέκταση του δικτύου! Η συγκεκριμένη εταιρεία προέκυψε από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην ιταλική «italgas». Συγκεντρώνει δηλαδή όλα τα ...πλεονεκτήματα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων, που καλπάζει τα τελευταία χρόνια. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον λαό; Χαράτσι πάνω στο χαράτσι και πανάκριβη Ενέργεια για να διασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, η Ρυθμιστική Αρχή, που εξετάζει το νέο αίτημα του ιταλικού κολοσσού, είχε εγκρίνει αυξήσεις στο ίδιο χαράτσι κατά 8,57% για τη χρονιά που τρέχει, ενώ τώρα συζητάει νέα αύξηση γύρω στο 8,5%, λίγο κάτω απ' όσα ζητάει η «italgas», παζαρεύοντας μαζί της για τα μάτια του κόσμου. Οπως προκύπτει μάλιστα, τα «σπασμένα» των επενδύσεων που κάνει η εταιρεία για να αυξήσει το δίκτυο, άρα και την πελατεία της, θα το πληρώσει βρέξει - χιονίσει ο λαός. Ακόμα κι αν υπάρξει πτώση της κατανάλωσης, η προϋπολογιζόμενη είσπραξη θα επιμεριστεί αυξημένη στους λογαριασμούς, που θα έρχονται πιο φουσκωμένοι την επόμενη χρονιά, ενώ αυξήσεις προγραμματίζονται και όλη την επόμενη τετραετία. Με λίγα λόγια ...άχαστη η πολυεθνική, αφού ό,τι καιρό να κάνει, το κέρδος της είναι εξασφαλισμένο από την κρατική στήριξη και την επιβάρυνση του λαού.
Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων και ιδιαίτερα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται «απομονωμένος», λόγω της στάσης του απέναντι στο Ισραήλ. Γι' αυτό, σημείωναν, «δεν τον παίρνει» και για πολλά - πολλά. Οι δε έλεγαν ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει και να αγνοεί «το μέγεθος της Τουρκίας στην περιοχή», και ότι οι «χαμηλοί τόνοι» προέρχονται από το «αίσθημα υπεροχής», που κάνει την Τουρκία επικίνδυνη. Στο διά ταύτα, βέβαια, όλοι συμφωνούσαν ότι το «καλό κλίμα» πρέπει να αξιοποιηθεί για να φτάσει γρηγορότερα η συζήτηση στα καυτά θέματα, «σπέρματα» των οποίων περιέχονται τόσο στη διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις όσο και στις επιμέρους συμφωνίες της «θετικής ατζέντας» που συζήτησαν μεταξύ τους οι υπουργικές αντιπροσωπείες. Αυτό ανέλαβαν να αναδείξουν και ως το συμπέρασμα των επαφών οι πιο «σοβαροί» αναλυτές, στην πλειοψηφία τους πολιτικοί και διπλωμάτες που έχουν εμπλακεί σε προηγούμενους κύκλους των παζαριών και σήμερα ηγούνται της προπαγάνδας για την «ανάγκη» να υπάρξουν γρήγορα συμβιβασμοί στα Ελληνοτουρκικά. Οχι βέβαια με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών, αλλά για να διασφαλίζεται η ΝΑΤΟική συνοχή και να «τρέξουν» τα σχέδια για «καζάν - καζάν» συμφωνίες προς όφελος των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Ενώ το πάτημα του διακόπτη για να ανάψει μια λάμπα έχει γίνει πλέον πανάκριβο, οι κυβερνητικοί παράγοντες - απολογητές αυτού του αίσχους γίνονται όλο και πιο κυνικοί. Οπως έλεγε ο γγ του υπουργείου Ενέργειας, πασχίζοντας να εξηγήσει τον γρίφο του πανάκριβου ρεύματος και το πώς αυτό θα τιμολογείται από τη νέα χρονιά, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, ο κάθε πάροχος κάνει ό,τι θέλει». Υπερασπίστηκε μάλιστα σθεναρά το Χρηματιστήριο Ενέργειας, λέγοντας ότι «όλες οι χώρες ακολουθούν τη λογική των αγορών στο ρεύμα», ενώ απολαυστικά αφοπλιστική ήταν η απάντησή του σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών και πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν: «Θα μπορούσαμε αν ήμασταν στη Σοβιετική Ενωση, αλλά δεν είναι αυτή η λογική της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει κανόνες και η Ελλάδα τους ακολουθεί, εκτός αν θέλετε να φύγουμε από την Ευρώπη...». Συμπέρασμα; Φθηνή Ενέργεια για τον λαό σημαίνει ξήλωμα των επιχειρηματικών ομίλων και κοινωνικοποίηση, όπως έκαναν οι λαοί οικοδομώντας τον σοσιαλισμό. 'Η με άλλα λόγια, Χρηματιστήριο Ενέργειας, εμπορευματοποίηση και «απελευθέρωση» σημαίνει ενεργειακή φτώχεια για τους πολλούς, κέρδη με ουρά για τους λίγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου