Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Με μέτρα - κοροϊδία και ψίχουλα εμπαίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά

 

RIZOSPASTIS

Με ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες καταναλωτικά προϊόντα αναγκαία για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα φτάσουν ακόμα και το 14%, ξεκινά το 2024. Ηδη, η ακρίβεια σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και τη φοροκαταιγίδα που βαραίνει τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ανακοινώνει μέτρα - κοροϊδία και κάποια ψίχουλα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ετσι, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» στην Ελλάδα με 25%, όπως παραδέχθηκε χτες σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τα μόνα μέτρα που ανήγγειλε ήταν το «κλείδωμα» τιμών για 6 μήνες σε 1.300 προϊόντα και οι «έλεγχοι τιμών» στο βρεφικό γάλα, η αύξηση του οποίου έφθασε έως και 213%, σύμφωνα με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού που αναδεικνύει την Ελλάδα ως την ακριβότερη χώρα στο βρεφικό γάλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν καθώς οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων όπως τα προϊόντα κονσέρβας (14%), όσπρια και ρύζι (10%), δημητριακά (8%) και αλλαντικά (8%).

Ταυτόχρονα, ο υπουργός προανήγγειλε «τρία νέα αναπτυξιακά προγράμματα» μέσα στο 2024, δηλαδή ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα σε λεγόμενους επενδυτές, βλέπε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία θα «ισχυροποιούν τη βιομηχανική βάση της χώρας». Ισχυρίστηκε ότι «ισχυρή ανάπτυξη» σημαίνει «περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερο εισόδημα», την ώρα που ο λαός έχει πληρώσει ακριβά αυτήν την «ανάπτυξη» με περικοπές και καθήλωση μισθών και δικαιωμάτων, για να μη θιγούν τα κέρδη των ομίλων.

Αλλωστε, ο ίδιος «ομολόγησε» και πόσο ωφελείται ο λαός από την περιβόητη ανάπτυξη, υπερθεματίζοντας για το πόσο σημαντική είναι η αύξηση... 50 ευρώ τον χρόνο για έναν εργαζόμενο, την ώρα που οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για το πρώτο 15ήμερο του μήνα.

Για τις αιτίες της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο Κ. Σκρέκας, όπως όλα τα κυβερνητικά στελέχη, έκανε λόγο για άλλη μια φορά για «παγκόσμιο πρόβλημα», για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, για την κλιματική κρίση, ενώ έφτασε ακόμη και να πει ότι «η αύξηση μισθών φέρνει αύξηση ακρίβειας»! Η κυβέρνηση την ώρα που προσπαθεί να βγάλει λάδι την αιτία του προβλήματος, που βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σύστημα, στο κυνήγι του κέρδους, στην πολιτική που το υπηρετεί, δείχνει κι από πάνω ως υπεύθυνους για την ακρίβεια τους καθηλωμένους μισθούς που «τρέχουν» κάτω κι απ' αυτόν τον πληθωρισμό, ξεκόβοντας έτσι κάθε συζήτηση για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.

Ετσι κι αλλιώς, παρά την προσπάθειά της να κρύψει τις αιτίες της ακρίβειας, οι αυξημένες τιμές των προϊόντων εμπεριέχουν και το κόστος για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, έχουν ενσωματωμένους τους «αναπτυξιακούς στόχους» και τα «πλεονάσματα» που διαφημίζει σήμερα η ΝΔ (τα «μαξιλάρια» για τα οποία περηφανεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Νέα Αριστερά»), τη φοροληστεία (πάνω από το 50% όσων πληρώνουμε για καύσιμα είναι φόροι!), ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε γάλα και κρέας εμπεριέχουν τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που με τη σειρά τους εμπεριέχουν και τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος...

Περικοπές δαπανών για διατροφικά προϊόντα και ...«σήκωμα» καταθέσεων

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν αναγκάσει τα νοικοκυριά και ευρύτερα τους καταναλωτές να προβούν σε μεγάλες περικοπές δαπανών σε διατροφικά προϊόντα «πρώτης γραμμής». Το 69% μείωσε τις αγορές σε ελαιόλαδο, το 75% στο μοσχάρι, το 77% στο κασέρι/γραβιέρα, το 73% στο τυρί φέτα και το 67% στο ψάρι. «Μαχαίρι» και στα γλυκά από το 82%, ενώ το 76% των ερωτηθέντων μείωσε τις δαπάνες στα αλκοολούχα ποτά.

Ακριβώς έτσι, λοιπόν, το 2024, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ όσον αφορά τα ταχυκίνητα προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ στα τρόφιμα η αξία πωλήσεων θα είναι πάνω κατά 5,1%, στα είδη νοικοκυριού κατά 4,5% και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας κατά 3,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2023 οι τζίροι των ομίλων σούπερ μάρκετ ανήλθαν στα 7,467 δισ. ευρώ έναντι 6,821 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022, μια αύξηση δηλαδή ήδη κατά 9,5% πριν λήξει ο χρόνος.

Ενα ενδεικτικό στοιχείο για την κατάσταση είναι το γεγονός ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Οκτώβρης, Νοέμβρης) νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις τον Νοέμβρη του 2023 εμφανίζουν την τάση να «σηκώνουν» χρήματα από τις καταθέσεις. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 904 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ τον Νοέμβρη, έναντι μείωσης κατά 100 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,7%, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, μείωση κατά 748 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Νοέμβρη του 2023, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκαν κατά 626 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2,226 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα κατά 792 εκατ. ευρώ, έναντι πτώσης κατά 856 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη. Τα δάνεια αφορούσαν κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις, με 777 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέρος της αύξησης της χρηματοδότησης αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (8 εκατ. ευρώ) και τα νοικοκυριά (7 εκατ. ευρώ).

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου