Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Yπερπληθώρα

 

Αφού πρώτα οι φαρμακευτικοί κολοσσοί έβγαλαν το «λάδι» στους λαούς όλου του κόσμου για να παράξουν τα εμβόλια του κορονοϊού, αφού ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικών επιδοτήσεων, που τα πλήρωσαν οι λαοί από την τσέπη τους, και αφού έβγαλαν ένα σκασμό κέρδη από τις πωλήσεις, τώρα τα σκευάσματα καταλήγουν στα ...σκουπίδια! Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τουλάχιστον 215 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό στην ΕΕ έχουν «απορριφθεί», με το κόστος να υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ! Ο λόγος; Η μη αναμενόμενη «απορρόφηση» από τον πληθυσμό. Η υπερπληθώρα εμβολίων είναι η άλλη όψη των ελλείψεων που καταγράφονταν τους πρώτους μήνες των εμβολιασμών, εξαιτίας «δυσκολιών» στην παραγωγή και των «νόμων της αγοράς», που «όλα τα σφάζουν - όλα τα μαχαιρώνουν». Αλλά και η μη «απορρόφηση» δεν είναι άσχετη με τη συνολικότερη διαχείριση της πανδημίας από τα κράτη, με τους ανορθολογισμούς και τις αντιφάσεις των κυβερνήσεων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με εκατομμύρια αντιικά φάρμακα, αφού στα σκουπίδια καταλήγουν σκευάσματα αξίας 2,2 δισ. δολαρίων! Μεγάλες παραγγελίες δεν κατέληξαν στους ασθενείς, αν και οι ανάγκες ήταν προφανείς, αν κρίνει κανείς από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, αντί να σώζουν ζωές, θάβονται στις χωματερές. Μιλάμε για ...κατόρθωμα που μόνο ένα σύστημα «κουρδισμένο» να δουλεύει για το κέρδος μπορεί να καταφέρει, υποτάσσοντας σ' αυτό ακόμα και την παραγωγή πολύτιμων φαρμάκων, που μπορούν να σώσουν ζωές.

Ρίχτερ

Περίσσεψαν τις τελευταίες μέρες οι διθύραμβοι για το «πόσο οργανωμένο κράτος είναι η Ιαπωνία απέναντι στους σεισμούς» και για το πώς αντέδρασε στο πρόσφατο χτύπημα των 7,6 Ρίχτερ. Βέβαια, η «αποτελεσματικότητα» του κράτους «έλαμψε» και όταν κινδύνεψαν να τιναχτούν όλοι στον αέρα από το τσουνάμι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που αποκάλυψε μια σειρά «αστοχίες» και «παραλείψεις» στην ασφάλεια, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδίου. Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα κι από τον πρόσφατο σεισμό, πίσω από τα εύκολα λόγια και τις ανέξοδες «αναλύσεις»: Η περιοχή Σούζου είναι μία από αυτές που πλήγηκαν περισσότερο, καθώς γκρεμίστηκε το 90% των κτιρίων, με πολλούς εγκλωβισμένους στα συντρίμμια... Από τα τέλη του 2020, οι σεισμοί που έγιναν αντιληπτοί στην περιοχή φτάνουν τους 506, ενώ μόλις τον περασμένο Μάη χτυπήθηκε από 6 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να γκρεμιστούν 38 κτίρια, 263 να υποστούν σοβαρές ζημιές και 1.355 μικρότερες. Τον σεισμό αυτόν θυμήθηκε ένας 69χρονος κάτοικος, μιλώντας στην ιαπωνική τηλεόραση μπροστά στο διαλυμένο σπίτι του. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, δήλωσε ότι το σπίτι του είχε πάθει μεγάλες καταστροφές, αλλά «δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το επισκευάσει» και έτσι κατέρρευσε με τον νέο σεισμό. Μπορεί λοιπόν η ετοιμότητα ανταπόκρισης στους σεισμούς να είναι υψηλότερη σε μια χώρα που η οικονομία της εξαρτάται άμεσα από αυτή, είναι φανερό όμως ότι ο λαός παραμένει εκτεθειμένος στα ...Ρίχτερ του «κόστους - οφέλους» και της «ατομικής ευθύνης», όπως και σε όλο τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο.


Ούτε μύγα

«Πλερέζες» έβαλε η «Αυγή» για την «απορρόφηση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Της φάνηκαν λίγα τα δάνεια - που ο λογαριασμός τους θα φορτωθεί στον λαό, με φόρους και αντιλαϊκά μέτρα - και ταυτόχρονα διαμαρτύρεται για τη μοιρασιά τους, αφού «οι όποιες παρατηρήσεις από τον ΣΕΒ (και όχι όλο τον ΣΕΒ...) περνούν απαρατήρητες». Το συμπέρασμα για την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «χρειάζεται μέτωπο στην παρασιτική επιχειρηματικότητα», αλλά «ούτε οι μεγαλοβιομήχανοι δεν θέλουν να αγωνιστούν γι' αυτό»! Εχει τα ζόρια του λοιπόν ο ...αγώνας των μεγαλοβιομηχάνων για καλύτερη μοιρασιά της «πίτας». Πάλι καλά που έχουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν σηκώνει «μύγα στο σπαθί του» για τους ...«παρασιτικούς» κεφαλαιοκράτες, που κλέβουν την μπουκιά από το στόμα των «μη παρασιτικών».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου