Διδάσκει πρωταρχικά ότι όσο κυρίαρχη και αν φαντάζει μια ταξική εξουσία, δεν μπορεί να μείνει τελικά αλώβητη από τα χτυπήματα των επαναστατών και ανίκητη, όταν έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της, φέρνοντας στο προσκήνιο και τις αντίστοιχες κοινωνικές δυνάμεις.
Το 1821, η ανερχόμενη ελληνική αστική τάξη, γνήσιο τέκνο της ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στα εδάφη της Ευρώπης και σε αυτά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πήρε την πρωτοβουλία και κατόρθωσε να σφυρηλατήσει μια κοινωνική συμμαχία με τις τεράστιες μάζες των φτωχών αγροτών, τη μικρή ακόμα πληθυσμιακά εργατική τάξη, την πρωτοπόρα διανόηση, με όλους όσοι βίωναν την κοινωνική, εθνοτική και θρησκευτική καταπίεση και για αυτό είχαν συμφέρον από την ανατροπή της οθωμανικής εξουσίας. Αυτή η συμμαχία, που εξέφραζε το νέο, το αναγκαίο και επαναστατικό, κατόρθωσε να επιβληθεί κόντρα στους μηχανισμούς καταστολής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στους διεθνείς της συμμάχους στην Ευρώπη της «Ιεράς Συμμαχίας» και στις εγχώριες κοινωνικές δυνάμεις που επιδίωκαν να βάλουν εμπόδια στην επαναστατική πρόοδο.
Δύο αιώνες αργότερα, η καπιταλιστική εξουσία, που τότε αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο στα αδιέξοδα του φεουδαρχικού κόσμου, έχει σταματήσει προ πολλού να υπηρετεί την κοινωνική πρόοδο. Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και οι προβλέψεις των Μαρξ και Ενγκελς, σύμφωνα με τις οποίες η αστική τάξη, παίρνοντας στα χέρια της την εξουσία, δίνει ώθηση στην κατάργηση κάθε φυσικής εξάρτησης του άμεσου παραγωγού, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσει την οικονομική εκμετάλλευσή του στο έπακρο. Ετσι, αναπτύσσει ποσοτικά και ποιοτικά τη μισθωτή εργασία, την εργατική τάξη, αλλά και εξαπολύει την πιο βάρβαρη επίθεση εναντίον της και των κοινωνικών συμμάχων της, των καταπιεζόμενων λαϊκών, μεσαίων στρωμάτων.
Η πρωτοπορία της κοινωνικής εξέλιξης έχει περάσει αντικειμενικά στα χέρια της εργατικής τάξης, της μόνης που μπορεί να εκφράσει τις αναγκαίες νέες σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής - κατανομής, να τις διεκδικήσει και να τις επιβάλει επαναστατικά, καταργώντας την αστική εκμεταλλευτική τάξη. Στο πλάι της εργατικής τάξης συσπειρώνονται όλο και περισσότερο εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις, αγρότες, βιοτέχνες και επαγγελματίες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, που συνειδητοποιούν πως οι ζωές τους δεν χωρούν στον στενό ορίζοντα των καπιταλιστικών κερδών και πως η καπιταλιστική εξουσία αδυνατεί να τους εξασφαλίσει ακόμα και στοιχειώδεις σύγχρονες ανάγκες.
Οι προσεχείς ευρωεκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ μπορούν να αποτυπώσουν σε νέο ποιοτικά επίπεδο αυτή την αναγκαιότητα, να αποτελέσουν σημαντικό σταθμό της συγκέντρωσης δυνάμεων για την αντεπίθεση και τη νικηφόρα υπέρβαση της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενάντια στη μοιρολατρία, κόντρα στους ντόπιους και ξένους υποστηρικτές της και τις «Ιερές» ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του καιρού μας, να έχουν συμβολή στον δρόμο της πάλης για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου