Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Προπαγάνδα συγκάλυψης της ισραηλινής βαρβαρότητας

 

Η προπαγανδιστική μηχανή του Ισραήλ δουλεύει «στα κόκκινα», όσο δυναμώνουν οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στη σφαγή και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Από προχτές κάνει τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο από τις πρώτες ώρες της ομηρίας πέντε γυναικών, που όλες είναι στρατιωτικοί του Ισραήλ. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα συνοδεύει το βίντεο με τον τίτλο «Σκληρές εικόνες: Βίντεο που δείχνει τη φριχτή απαγωγή 5 Ισραηλινών γυναικών ομήρων. Κρατούνται όμηροι των τρομοκρατών της Χαμάς για περισσότερες από 230 μέρες».

Οι εικόνες διαδόθηκαν γρήγορα από τα ελληνικά ΜΜΕ, με σχολιασμούς και προκατασκευασμένα σενάρια, που όλα επιχειρούν με αισχρό τρόπο να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Η αλήθεια βέβαια απέχει πολύ από αυτό που παρουσιάζουν οι Ισραηλινοί. Το βίντεο έχει τραβηχτεί στις 7 Οκτώβρη από στρατιώτες της Χαμάς στο εσωτερικό της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο κιμπούτς Nahal Oz, όπου σημειώθηκε μάχη, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον «σιδερένιο φράχτη» του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι γυναίκες στρατιώτες είναι τραυματισμένες, αλλά στο βίντεο δεν εμφανίζονται ούτε εικόνες βασανιστηρίων, ούτε σημάδια κακοποίησης. Επιπλέον, η αραβική λέξη sabiya, που λέει ένας στρατιώτης της Χαμάς και σημαίνει «νεαρή γυναίκα», μεταφράζεται από την ισραηλινή μονταζιέρα σε «κορίτσια που μπορούν να μείνουν έγκυες» και υπονοείται ότι οι όμηροι βιάστηκαν από τους Παλαιστίνιους - «τέρατα».

* * *

Οι κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλική βία αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή κεντρικό συστατικό στην ισραηλινή προπαγάνδα, προετοιμάζοντας τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Μόλις πρόσφατα, μετά την ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, η αμερικανική οργάνωση «Stop Antisemitism» ανάρτησε ένα μήνυμα στο «Χ» στο οποίο ανέφερε ότι η κόρη του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών είχε απαχθεί και βιαστεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, και ότι τώρα αυτός «επιβραβεύει τους βιαστές της κόρης του με ένα δικό τους κράτος».

Κάτω από μεγάλες αντιδράσεις, η οργάνωση πρόσθεσε ότι η αρχική ανάρτηση «είναι μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς» και ότι τα γεγονότα που περιγράφει «δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα». Δεν πρόκειται βέβαια για τη μοναδική περίπτωση που οι βρώμικοι ισχυρισμοί τους κατέρρευσαν παταγωδώς. Στις 22 Μάη δημοσιεύτηκε έρευνα του «Associated Press», σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον δύο καταγγελίες για σεξουαλική βία μετά τις 7 Οκτώβρη αποδείχθηκαν ψευδείς.

Εθελοντές μιας οργάνωσης Ορθόδοξων Εβραίων, που στάλθηκαν για να περισυλλέξουν πτώματα την επομένη της 7ης Οκτώβρη, είχαν κάνει αντίστοιχες καταγγελίες. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς δήλωσε σε Μέσα Ενημέρωσης ότι είχε βρει το πτώμα ενός κοριτσιού με κατεβασμένο το παντελόνι, συμπεραίνοντας αυθαίρετα ότι η νεκρή είχε βιαστεί εν ζωή. Τρεις μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα στρατιωτών είχε σύρει το πτώμα του κοριτσιού μέσα στο δωμάτιο, για να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ετσι προέκυψε η εικόνα που αντίκρισε ο εθελοντής. Ο ίδιος ο ΟΗΕ σημειώνει σε έκθεσή του ότι υπήρξε «περιορισμένη επεξεργασία των τόπων εγκλημάτων» από τον ισραηλινό στρατό και ότι καμία ιατροδικαστική έρευνα δεν είχε γίνει σε πτώματα γυναικών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα η εκδοχή των βιασμών.

* * *

Την ίδια ώρα που η ισραηλινή προπαγάνδα οργιάζει, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται παράνομα από τις ισραηλινές αρχές σε απάνθρωπες συνθήκες, με τις καταγγελίες για βασανιστήρια να πληθαίνουν. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε δηλώσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη τη σοβαρή ανησυχία του για τη δραματική αύξηση των συλλήψεων Παλαιστινίων από το Ισραήλ και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για βασανιστήρια σε ισραηλινά κρατητήρια, εγείροντας «σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Ανατριχιαστικά είναι π.χ. όσα έχουν καταγγελθεί για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Sde Teiman του ισραηλινού στρατού στην έρημο Νεγκέβ. Οι μαρτυρίες, στο CNN, 3 Ισραηλινών και όσων Παλαιστινίων κατάφεραν να απελευθερωθούν περιγράφουν ένα κολαστήριο, στο οποίο γιατροί ακρωτηριάζουν κρατούμενους λόγω τραυματισμών που υπέστησαν από το συνεχές δέσιμο με χειροπέδες. Ο αέρας του στρατοπέδου είναι «γεμάτος με τη μυρωδιά παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν».

70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα τελούν υπό ακραίο σωματικό περιορισμό, μέσα σε κλουβιά, ενώ στο νοσοκομείο του στρατοπέδου οι τραυματισμένοι είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορούν πάνες και τρέφονται με καλαμάκια. «Τους απογύμνωσαν από οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο», δήλωσε ένας από τους Ισραηλινούς, ο οποίος εργαζόταν εκεί ως γιατρός. Οι ξυλοδαρμοί «δεν γίνονται για τη συλλογή πληροφοριών. Γίνονται από εκδίκηση», δήλωσε ένας άλλος πληροφοριοδότης.

* * *

Στρατόπεδα όπως το Sde Teiman αποτελούν κατασκεύασμα του νόμου «περί παράνομων μαχητών», που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Ισραήλ. Ο νόμος επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να κρατάει άτομα για 45 μέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης και μετά να τους μεταφέρει στο επίσημο σύστημα φυλακών, όπου κρατούνται πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι, επίσης σε άθλιες συνθήκες, και πολλοί απ' αυτούς δεν θα ξαναδούν ποτέ τους δικούς τους. Τέτοιες ιστορίες βέβαια χαλάνε τη μόστρα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ και αποκαλύπτουν το δολοφονικό πρόσωπο της κατοχής, γι' αυτό και θάβονται βαθιά στα συρτάρια των ΜΜΕ, σε αντίθεση με την ισραηλινή προπαγάνδα, που γίνεται «viral».


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου