Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Σφίγγουν τον κλοιό της λογοκρισίας

 


 


Με την «ηλεκτρονική πλατφόρμα» που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κόστους 4,2 εκατ. ευρώ (!), η κυβέρνηση επιχειρεί να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό της λογοκρισίας (και της αυτολογοκρισίας) στον Τύπο και κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τον μανδύα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης». Το υπόβαθρο είναι ο πόλεμος της προπαγάνδας με τα αντίπαλα στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία. Προκειμένου μάλιστα να προσδώσει μια αύρα «αντικειμενικότητας» στα κριτήρια του λογοκριτή, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα λειτουργεί με «τεχνητή νοημοσύνη» και «μηχανική μάθηση».

Οι …«ευαισθησίες» της κυβέρνησης για την παραπληροφόρηση είναι γνωστές. Με μεγάλη άνεση και προθυμία η κρατική ΕΡΤ πρωτοστατεί ακόμα και σήμερα στην αναπαραγωγή των fake news του ισραηλινού στρατού, που στόχο έχουν να συκοφαντήσουν τον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή και να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του κράτους – δολοφόνου.

Σε άλλες περιπτώσεις, σχολεία, πανεπιστήμια, δήμοι και άλλοι κρατικοί φορείς έχουν συνεργαστεί με την αμερικάνικη πρεσβεία – είτε απευθείας είτε μέσω των διαφόρων μηχανισμών της – για την αντιμετώπιση τάχα της παραπληροφόρησης, με εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. Μόνο που οι ίδιοι οι Αμερικανοί, που κηρύσσουν τον «πόλεμο» στα fake news και στην παραπληροφόρηση δεξιά και αριστερά, είναι οι μεγαλύτεροι μαέστροι σε τέτοιου είδους εκστρατείες!

* * *

Ενα πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα έρχεται από τις Φιλιππίνες. Οπως αποκάλυψε έρευνα του «Reuters», ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε μια μυστική εκστρατεία για να δυσφημίσει το κινεζικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, το «Sinovac», στις Φιλιππίνες, όταν μάλιστα δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο εμβόλιο στη χώρα. Η εκστρατεία εξαπλώθηκε ραγδαία στην Κεντρική Ασία και στη Μέση Ανατολή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημιούργησε ψεύτικους λογαριασμούς σε διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίοι αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του «Sinovac», ενώ ισχυρίζονταν ότι περιείχε ζελατίνη από χοιρινό κρέας, για να αποθαρρύνουν τη χρήση του από τον μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στόχος της εκστρατείας ήταν να σπείρει την αμφιβολία για τα εμβόλια που παρείχε η Κίνα, η οποία μάλιστα, για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους, παρείχε τεράστιες ποσότητες εμβολίων σε τρίτες χώρες, ως μέρος της «διπλωματίας των εμβολίων» που φούντωσε ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ και Ρωσία, με την ταυτόχρονη σχεδόν ανάπτυξη των εμβολίων για τον κορονοϊό. Μέσω ψεύτικων προφίλ στο διαδίκτυο, που υποδύονταν τους Φιλιππινέζους, η προπαγάνδα του αμερικανικού στρατού μετατράπηκε σε εκστρατεία κατά των εμβολίων. Σχεδόν όλοι οι λογαριασμοί που εντόπισε η έρευνα του «Reuters» στο «X» δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 και τα μηνύματά τους επικέντρωναν στο hashtag #Chinaangvirus «η Κίνα είναι ο ιός».

«Ο COVID ήρθε από την Κίνα και το εμβόλιο επίσης από την Κίνα, μην εμπιστεύεστε την Κίνα!», έγραφε ένα από τα tweets των λογαριασμών που φτιάχτηκαν για τις ανάγκες της αμερικανικής εκστρατείας, και περιλάμβανε τη φωτογραφία μιας σύριγγας δίπλα σε μια κινεζική σημαία και ένα διάγραμμα των μολύνσεων να εκτοξεύεται στα ύψη. Η διαχείριση των περισσότερων ψεύτικων λογαριασμών – σύμφωνα με την έρευνα – γινόταν από την Τάμπα των ΗΠΑ, έδρα της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού.

* * *

Την ίδια ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα εκπαιδεύει δημοσιογράφους και «ενημερώνει» μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης των αντίπαλων κέντρων, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια σε αυτήν οποιαδήποτε είδηση, πληροφορία ή ανάλυση αμφισβητεί το ευρωατλαντικό αφήγημα και απαντά στην αντιρωσική και αντικινεζική υστερία.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε τα προγράμματα που είχε εγκαινιάσει ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, στα Τμήματα Δημοσιογραφίας και Μέσων Ενημέρωσης στο ΑΠΘ και στο Πάντειο, μέσω της οργάνωσης DCN, την οποία χρηματοδοτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, όπως και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις δράσεων και εκδηλώσεων που «τρέχουν» στις «Αμερικανικές Γωνιές» της πρεσβείας, σε συνεργασία με τους δήμους.

Μετά από τόση …εκπαίδευση, η ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους του είδους και προσπαθεί τώρα να αναβαθμίσει τον δικό της μηχανισμό ελέγχου, με σκοπό τη χειραγώγηση του λαού και τη στράτευσή του στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Κρίνουν προφανώς ότι τα υπάρχοντα εργαλεία αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να επιβάλουν την αμερικανοΝΑΤΟική μονοφωνία και προσπαθούν να σφίξουν τα λουριά, μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών και στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης…

Δ. Μ.

Από τη στήλη “Αποκαλυπτικά” του σημερινού Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου