Τόνισε πως, όπως επιβεβαιώνει το αφήγημα της κυβέρνησης - πως για να σωθούν τράπεζες ή θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τη δημιουργία νέου κρατικού χρέους ή θα πληρώσουν ως καταθέτες - ο λαός είναι από παντού χαμένος, ενώ αφού οι τράπεζες σωθούν θα συνεχίσουν να έχουν τη ληστρική πολιτική επιτοκίων, ενώ θα επιταχύνουν ακόμη περισσότερο και τους πλειστηριασμούς, επιβεβαιώνοντας τον παρασιτικό τους ρόλο.
Σχολιάζοντας τα όσα λέει η κυβέρνηση για «5ο πυλώνα», που τάχα θα συμβάλει στην «εξυγίανση» και στον «υγιή ανταγωνισμό» των τραπεζών και συνολικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διερωτήθηκε: «Πότε λέτε, αλήθεια, σήμερα που θέλετε περισσότερες τράπεζες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ή το 2000 και το 2010 που λέγατε ότι είναι πάρα πολλές;», και θύμισε πως το 2002 ήταν 62 τράπεζες και σήμερα είναι 8, ενώ από τα 3.248 υποκαταστήματα σήμερα υπάρχουν 1.405 και από τους 63.407 προσωπικό σήμερα εργάζονται 28.436, μία μείωση 55%, τονίζοντας ότι ωφελημένοι βγήκαν οι τραπεζικοί όμιλοι, ενώ τα λαϊκά στρώματα πρέπει να μετακινηθούν χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν γιατί κλείνουν υποκαταστήματα και χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι απολύονται, όπως θα συμβεί ξανά και τώρα.
Οσο για τo ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως όσο ήταν κυβέρνηση ακολούθησαν την ίδια πολιτική, ενώ για την υπεράσπιση του «υγιούς ανταγωνισμού» που ευαγγελίζεται η αντιπολίτευση, σχολίασε πως «αναζητώ δεκαετίες ένα παράδειγμα και δεν το πετυχαίνω. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός είναι πάντα προς όφελος των μεγάλων».
Θύμισε τον ρόλο του ΤΧΣ, τις δύο πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις, επί κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπου «χάθηκε το 80% των χρημάτων της πρώτης συμμετοχής του ΤΧΣ. Εξαϋλώθηκαν», ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρίτη «εκμηδένισε τη συμμετοχή του ΤΧΣ και έχασε και τον έλεγχο των τραπεζών από το Δημόσιο για να το παραδώσει στα funds από τις ΗΠΑ (...) Και τώρα έχετε το πολιτικό θράσος ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να εγκαλείτε και να διαμαρτύρεστε για το δημόσιο όφελος;». Σημείωσε ακόμα πως υπήρξε άμεση κρατική χρηματοδότηση ύψους 72 δισ. την τελευταία 15ετία στις τράπεζες, χωρίς τα περιουσιακά στοιχεία που πήραν από τις συγχωνεύσεις όπως τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ενώ στάθηκε και στην κλοπή που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Ταμείο των Μηχανικών, ύψους περίπου 1 δισ. «Το λέμε καθαρά, τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους τους, στους ασφαλισμένους μηχανικούς», είπε.
Καταλήγοντας τόνισε πως η συγχώνευση αυτή «είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι το αστικό κράτος με κάθε τρόπο υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. 475 εκατομμύρια βάζει το ΤΧΣ και 265 εκατομμύρια οι ιδιώτες και αποκτούν το 56% με τη μειοψηφία της ανακεφαλαιοποίησης», σχολίασε και τόνισε πως «για να απαλλαγούν από την υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και το αστικό κράτος. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να κουρεύονται ή και να διαγράφονται δάνεια μεγάλων επιχειρηματικών, εφοπλιστικών, ξενοδοχειακών, κατασκευαστικών ομίλων και σούπερ μάρκετ και ο λαός να χρειάζεται να πληρώνει, να γίνεται όμηρος μέχρι τα βαθιά γεράματα μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των δανείων του».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των τραπεζών εις βάρος των εργαζομένων, έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια έξωσης οικογένειας με σοβαρά προβλήματα υγείας από το σπίτι τους στην οδό Ναϊάδων στην Πετρούπολη (βλέπε και σχετικό θέμα).
Στάθηκε, ακόμα, στις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ για ελάφρυνση από άδικους φόρους, διαγραφή χρεών και αναστολή πλειστηριασμών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση», γιατί κατά την κυβέρνηση «δεν το επιτρέπουν οι αντοχές της οικονομίας», οι οποίες, όμως, «μια χαρά αντέχουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια με τα οποία στηρίζονται και διασώζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», εξηγώντας πως η στήριξη που απολαμβάνουν οι τράπεζες απορρέει από ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.
Επισήμανε πως τρανταχτό παράδειγμα ότι «πάντα χάνει ο λαός» σε τέτοιου είδους συμφωνίες αποτελεί η ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών, η οποία σχετίζεται με την ιστορία της Attica Bank. Περιέγραψε το «χρονικό ενός εγκλήματος», το οποίο χαρακτηρίζεται από τον χωρισμό σε παλιούς και νέους μηχανικούς, πτώση συντάξεων, τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica ως μέτοχος, συνεχείς αυξήσεις εισφορών και μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΣΜΕΔΕ να γίνεται ΤΜΕΔΕ και σήμερα «ό,τι απέμεινε ρίχνεται στο νέο σχήμα που προτείνεται, για να το ξεζουμίσουν οι επενδυτές με την εγγύηση του Δημοσίου και πάλι».
Κάλεσε να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά των μηχανικών, ενώ σημείωσε πως δεν γίνεται καμιά αναφορά στη σύμβαση για τους εργαζόμενους στις δύο τράπεζες και κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί για την τήρηση των δικαιωμάτων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου