Παραμύθι ...χωρίς δράκο και η «ταχεία αποκατάσταση», αν σκεφτεί κανείς ότι οι πληγέντες προηγούμενων καταστροφών δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τα ψίχουλα της «κρατικής αρωγής»
Χαρακτηριστικά, σε μήνυμά του χτες για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, με θράσος επέμεινε ότι «όπως κάθε μεγάλη θρησκευτική γιορτή, θα πρέπει να είναι μια στιγμή περισυλλογής και αυτογνωσίας και αναγνώρισης ότι ο τόπος προχωράει μπροστά μόνο μέσα από την ενότητα και αντιπαλεύοντας την πόλωση και την τοξικότητα, η οποία δυστυχώς δεν έκανε καλό στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια».
Προκλητικότατος εξέφρασε μάλιστα και την ...ελπίδα του «οι στιγμές αυτές περισυλλογής με τον τρόπο τους να μας κάνουν όλους μας να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και πώς ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε και πάλι επιτυχημένα τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες βλέπουμε να έρχονται στο μέλλον», προϊδεάζοντας για τα χειρότερα.
Ζητά στοιχημένοι πίσω του να του αναγνωρίσουμε «έργο», όταν - στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής - η τεράστια καταστροφή στη Βόρεια και Ανατολική Αττική και η επέκταση της φωτιάς στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας σηματοδοτεί την πλήρη χρεοκοπία του κυβερνητικού σχεδιασμού που διαφημίστηκε με μεγαλοστομίες και τελικά θάφτηκε στις στάχτες.
Στο μεταξύ, για γέλια και για κλάματα ήταν και η διαβεβαίωσή του προς «τους ευτυχώς λίγους συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά ότι η Πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει». Αλλωστε, όσα λένε και τάζουν είναι υποσχέσεις για αποζημιώσεις - ψίχουλα, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες από τις πληγές που προκάλεσε το ίδιο το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος.
Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες περιπτώσεις (πυρόπληκτοι στο Μάτι, πλημμυροπαθείς Εύβοιας, Θεσσαλίας, σεισμόπληκτοι Δαμασίου Λάρισας, Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου, με τον κατάλογο να μην έχει τέλος), ακόμα και αυτές οι αποζημιώσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και μετά από πολλή ταλαιπωρία και πολλά «κόσκινα».
Χαρακτηριστικό του τι έχουν να περιμένουν οι νέοι πυρόπληκτοι είναι το γεγονός ότι από την κακοκαιρία «Μήδεια», τον Φλεβάρη του 2021, ακόμα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις στην περιοχή με χίλιες δυο δικαιολογίες και «κόφτες», σαν αυτούς με τους οποίους είναι γεμάτες και οι πιο πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη νέα καταστροφή που βίωσε ο λαός της Αττικής.
Σε ότι αφορά την «ταχεία αποκατάσταση» που υπόσχεται η κυβέρνηση, με βάση τις καταγραφές από τα αρμόδια συνεργεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έως τώρα έχουν διενεργηθεί 130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.
Από αυτές, έχει προκύψει ότι 34 χαρακτηρίζονται ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και 44 προσωρινά ακατάλληλες («κίτρινες»). Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους.
Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες χαρακτηρίζονται κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες - ενδεχομένως - ελαφριές ζημιές. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Τέλος, ασφυκτικά είναι και τα περιθώρια για την υποβολή της σχετικής αίτησης στη λεγόμενη «κρατική αρωγή», η πλατφόρμα της οποίας άνοιξε στις 14/8 και θα δέχεται αιτήσεις για 45 μέρες.
Προηγούμενα, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου εδρεύουν πυροσβεστικά αεροσκάφη της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (Canadair) και της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, όπου ξεστόμισε ένα «ευχαριστώ» στους πιλότους, που τα αεροσκάφη τους δεν είναι απλά «καταπονημένα», όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά «σαπάκια» εν πτήσει εδώ και δεκαετίες, που συχνά αναδείχτηκαν και σε ιπτάμενα φέρετρα.
Διόλου τυχαία έχουν σημειωθεί 10 πτώσεις αεροσκαφών CL -215 (με πιο πρόσφατη αυτή του περσινού Ιούλη στην Κάρυστο) με συνολικά 16 νεκρούς χειριστές, ενώ μένουν σε υπηρεσία 13. Αλλά κι από τα κάπως νεότερα, τα CL-415 έχουν πέσει 2 αεροσκάφη και 2 είναι οι νεκροί πιλότοι, ενώ μένουν σε υπηρεσία 8.
Στο μεταξύ, κάλεσε τους χειριστές να κάνουν ...κουράγιο, αφού όπως είπε «για τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε».
Επαναλαμβάνοντας τέλος το γνωστό τροπάρι, ισχυρίστηκε ότι «προσπαθούμε πάντα να γίνουμε καλύτεροι» και ότι «έχουμε βάλει κάποια πρώτα σημαντικά θεμέλια σε αυτή την κατεύθυνση», ζητώντας μας «να αντιληφθούμε ότι αυτή είναι μία συνολική προσπάθεια σε μία εποχή μεγάλης κλιματικής κρίσης» και «από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου