τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στα 1,160 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαρτίου του 2012, με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών να προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση. Το υπουργείο Oικονομικών σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της Επιχείρησης, εξετάζει το ενδεχόμενο παρακράτησης 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (ETHΔE) για διάστημα τριών μηνών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την “Καθημερινή”ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης αναμένεται, εντός των ημερών, να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας «πρώην ΔEΣMHE») με 300-400 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έτσι ώστε να μην κινδυνέυσει να καταρρεύσει ολόκληρη η αγορά ηλεκτρισμού αφού το πρόβλημα «ρευστότητας» καταλήγει στη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν κηρύξει στάση πληρωμών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου.
Σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ η εκτίναξη των ανεξόφλητων λογαριασμών οφείλεται στις κυβερνητικές αποφάσεις για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων το οποίο πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ηλεκτρικού ρεύματος και στη μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής από τις 80 ημέρες που ήταν αρχικά στις 120 ημέρες. Επίσης, στην απαγόρευση που επιβλήθηκε στη ΔΕΗ να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς. Aναφέρουν, μάλιστα σύμφωνα με την “Καθημερινή” ότι το δίμηνο Oκτωβρίου - Nοεμβρίου που δεν είχαν ίσχυαν οι παραπάνω αποφάσεις, οι καταναλωτές πλήρωναν τους λογαριασμούς τους με το ειδικό τέλος ακόμη και νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εμφανίσουν μείωση. Αναφέρουν επίσης πως ακόμη και σήμερα η κατάσταση θα ήταν βελτιωμένη εάν δεν ασκούνταν πίεση στην εταιρεία να μην προχωρήσει εν όψει εκλογών σε διακοπές ρεύματος, ακόμα και σε καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς χωρίς το ειδικό τέλος.
πηγή: .blog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου