Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

ILO: Δυσοίωνα τα προγνωστικά για την απασχόληση παγκοσμίως - 13 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι μέχρι το 2018

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, στα επόμενα χρόνια. Η διαπίστωση πως η αδύναμη οικονομική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο απέτυχε να φέρει βελτίωση στην απασχόληση οδηγεί στην εκτίμηση πως οι συνθήκες θα παραμείνουν ζοφερές μέχρι το 2018, αφού στο διάστημα αυτό αναμένεται να προστεθούν 13 εκατομμύρια άτομα στη λίστα με τους ανέργους.
 
Σύμφωνα με την έκθεση του ILO για τις τάσεις της απασχόλησης το 2014, η κατάσταση που επικρατεί στην εργασία θα επιδεινωθεί κατά τα επόμενα έτη, δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται στα πρόσφατα έτη. Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά στο 2013, οι άνεργοι αυξήθηκαν από τα 5 εκατομμύρια που ήταν το 2012, στους 202 εκατομμύρια και εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν του 215 εκατομμύρια μέχρι το 2018.
 
Βασικό χαρακτηριστικό της αποκαρδιωτικής αυτής πραγματικότητας είναι η δυσανάλογη φύση της ανεργίας που σε μερικές χώρες, όπως στην Ελλάδα και στην Ισπανία, εξακολουθεί να πλήττει σε σοβαρό βαθμό τους νέους. Όπως υπολογίζεται, το 2013, ήταν άνεργοι περίπου 74,5 εκατομμύρια ανθρώπων ηλικίας 15-24 ετών, ήτοι 13,1% και αυξημένοι κατά 1 εκατομμύριο από το 2012.
 
Η ILO, στην έκθεσή της, επισημαίνει πως αν και παρατηρήθηκαν σημάδια βελτίωσης σε ανεπτυγμένες οικονομίες και παρά τα ενθαρρυντικά προγνωστικά για ανάκαμψη το 2014, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη αναφορικά με την απασχόληση, ενώ ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχεία είναι πως το 2013 ο μέσος χρόνος, κατά τον οποίο ένα άτομο παρέμενε άνεργο, αυξήθηκε. Συνεπώς, η όποια πρόοδος σε οικονομικό επίπεδο δεν θα σταθεί ικανή να εξομαλύνει τις ανισορροπίες που σημειώνονται στην αγορά εργασίας.
 
Άλλωστε οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί σε σημείο, μάλιστα, που είναι πιθανόν να μην επιτευχθούν οι στόχοι της ανάκαμψης και το 2014 η παγκόσμια οικονομία να γνωρίσει βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το αναμενόμενο. Έτσι, τίθεται εν αμφιβόλω και η επίτευξη του στόχου για την απασχόληση, καθώς δεν θεωρείται εφικτή η δημιουργία 42 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ετησίως. Επίσης, δεν έχουν αντιμετωπιστεί και οι «ρίζες» των προβλημάτων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα να εξακολουθεί να αποτελεί την «Αχείλλιο πτέρνα» της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ δεν έχουν ξεπερασθεί και τα εμπόδια στην αγορά εργασίας, όπως είναι η αδήλωτη εργασία.
 
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως σημειώνεται, χρειάζεται συνδυασμός βραχυπρόθεσμων μέτρων και μίας πιο μακροπρόθεσμης δράσης που θα βάλει τέλος στις αδυναμίες που διαιωνίζονται και δημιουργού εκατομμύρια θύματα ανά τον κόσμο.
πηγή: Κέρδος online     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου